Talouden tunnelmat ovat synkistyneet tänä talvena, mutta asiantunti­jat eivät toistaiseksi ennusta pitkäkes­­tois­ta taantumaa puhumattakaan sy­västä­ lamasta. Helmikuussa Peller­von taloudel­linen tutkimuslaitos PTT ja OP-ryhmä arvioivat, että asunto­markkinoilla­ vaisuinta on alkuvuonna­ ja ainakin vanhojen asuntojen kauppa­ vilkastuu jo ensi syksynä. Vanhojen kerrostaloasuntojen kysyntä ja hinta­kehitys antavat tietysti viitteitä siitä, miten asunto­rakentaminen kehittyy.

Rakennusteollisuus RT:n jäsen­yrityksilleen talvella tekemien kyse­lyiden­ tulokset puolestaan kertovat, ­että ­kuluva vuosi on rakentajille vaisun harmaa, mutta useimmille ei luultavasti­ synkkä. RT varoittaa, että monien ­investointien lykkääntyminen tai peruuntuminen voisivat pitkittää nykyistä heikkoa suhdannevaihdetta.

Alan yritykset joutuvat nyt sopeuttamaan toimintaansa. Uutiset kertovat yleistyvistä muutosneuvotteluista.
Asuntorakentajat painoivat viime vuoden lopulla niin voimakkaasti jarrua, että koko viime vuoden asuntoaloitukset jäivät pienemmäksi, kuin mitä RT ennusti vielä viime syksynä yritysten silloisten vastausten perusteella.

Nollasta tuntuvasti nousseet korot sekä muistakin syistä lisääntynyt koti­talouksien ja sijoittajien varovaisuus jarruttavat asuntorakentamista. Uusien­ asuntojen rakentaminen painottuu ­entistäkin enemmän pääkaupunki­seudulle, Tampereelle ja Turkuun.

Teksti Martti Ristimäki kuva Jaakko Vähämäki/Vastavalo