Jyväskylän keskusta kasvaa ylöspäin. Puistolan Torniksi ristitystä kohteesta on tulossa kantakaupungin maamerkki.

Jyväskylän kantakaupunkiin kohoava Puistolan Torni on saanut nimensä oman kaupunginosansa mukaan. Rakenteilla oleva asuintalo kohoaa Puistolan lounaislaidalle Kalevankatu 8:aan.

Jyväskyläläisen Arkkitehtipalvelut Oy:n suunnittelemassa pulpettikattoisessa tornitalossa on 16 maanpäällistä kerrosta ja korkeutta 56 metriä.

Kokonaisuuteen kuuluu myös kaksikerroksinen rakennus, jonka ensimmäiseen kerrokseen tulee liike­tilaa ja toiseen asuntoja. Tornitalon kellariin sijoittuvat yhdeksän autopaikkaa sekä väestönsuojat ja varasto. Kokonaislaajuus on 7 759 neliömetriä.

Rakennuttajana toimiva pääurakoitsija Pohjola­ ­Rakennus Oy Suomi rakentaa Puistolan Tornia RS-urakkana, jonka myynnin arvo on 28,5 miljoonaa euroa.­ Rakennesuunnittelun tehnyt Sitowise Oy vastaa myös LVIA-suunnittelusta.

Projekti starttasi maatöillä maalis-huhtikuun vaihteessa 2022. Alun perin oli suunniteltu, että paalutus toteutetaan lyöntipaaluilla, mutta huhtikuussa 2022 tehty koepaalutus osoitti, että niillä ei saada riittävää kantavuutta. Niinpä vuosi sitten savimaahan upotettiin noin 200 kappaletta 30-metrisiä porapaaluja.

”Kahdeksannesta kerroksesta ylöspäin olevat kerrokset ovat niitä, joista ajansäästö saadaan”, sanoo työmaapäällikkö Jani Väyrynen (vas.). Vieressä työpäällikkö Ilkka Hiekkanen.­ Lunta oli vielä paljon, kun Rakennustaito vieraili työmaalla maaliskuun lopussa.

Elementit suoraan autosta ylös

Jyväskylän ahtaanpuoleisen keskustan rakennuskelpoista aluetta kaventavat leveä ratapiha ja Rantaväylä. Ahtauden vuoksi projektin käynnistyminen on vaatinut liikennejärjestelyjä. Naapurissa eli Kalevankatu 7:n ja 10:n kohdalla autokaistat ja työmaan puoleinen jalkakäytävä on otettu projektin käyttöön.

Logistiikka vaatii työmaan johdolta kapellimestarin taitoja. Työmaapäällikkö Jani Väyrynen sanoo, että tähän asti on pärjätty yllättävän hyvin. Kun elementit nostetaan suoraan autosta, niitä ei tarvitse varastoida työmaalla:

”Se, mikä menee kerroksiin, otetaan täsmätoimituksina, joskus jopa samana päivänä, kun pitää nostaa.”


Asunto Oy Jyväskylän Puistolan Torni

  • Rakennuttaja: Pohjola Rakennus Oy Suomi.
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtipalvelu Oy.
  • Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy.
  • Pääurakoitsija: Pohjola Rakennus Oy Suomi.
  • LVI-urakoitsija: Bravida Finland Oy.
  • RS-urakka. Myynnillinen arvo 28,5 milj. euroa.
  • Aloitus keväällä 2022. Valmistuminen arviolta kesällä 2024.

Korkean rakentamisen niksit

Tornitalossa tulee eteen tekijöitä, joita ei matalammassa rakentamisessa tarvitse välttämättä huomioida. Esimerkiksi nosturin korottaminen nykyiseen asemaan piti tuulen takia keskeyttää pariksi päiväksi.

Kosteudenhallinta vaati työnaikaisen vesikatkon, joka tehtiin maalis-huhtikuun vaihteessa kahdeksannen kerroksen kattoon. Se mahdollisti myös sisätyövaiheen aloittamisen alemmissa kerroksissa.

Palosuojaus on järeämpi kuin matalammissa rakennuksissa. Puistolan Tornissa poistumistie on erillinen koko talon läpi kulkeva portaikko, joka on samalla oma palo-osastotilansa. Lisäksi palomiehille on oma hissi.

Rakennukseen tulee useita teknisiä tiloja. Korkeissa rakennuksissa käyttövesijärjestelmän hydrostaattinen paine vaatii paineenkorotusaseman, joka tulee lämmönjakohuoneeseen ensimmäiseen kerrokseen ja palvelee kerroksia yhdeksästä kuuteentoista.

Kerrosmäärän kasvaessa rakentaminen hidastuu, kun siirtymät työmaan sisällä pitenevät. Työpäällikkö Ilkka Hiekkasen mukaan hidastumista voidaan pienentää ennakkosuunnittelulla ja sillä, että kaikki tavarat on tuotu paikalle ennakkoon ja ovat valmiina käytettäviksi.

Työhisseillä pyritään vähentämään turhaa liikkumista ja kantamista.

Yläkerrokset ratkaisevat aikataulun

”Ulko- ja sisäpuolisilla työhisseillä pyritään vähentämään turhaa liikkumista ja kantamista. Hidastumista vähentää myös sujuva yhteistyö aliurakoitsijoiden kesken muun muassa talotekniikan yhteensovittamisessa muiden töiden kanssa”, Hiekkanen toteaa.

Jani Väyrynen kertoo, että töitä on myös pyritty rytmittämään tekemällä paljon puhutun tahtituotannon tyylinen aikataulu.

”Kahdeksannesta kerroksesta ylöspäin olevat kerrokset ovat niitä, joista se ajansäästö saadaan. Täällä ei päästä samaan tahtiin kuin autotehtaalla, mutta pyritään lähelle.”

Työnaikais­ta­ vesikatkoa rakennetaan kahdeksannen kerroksen kattoon. Sen jälkeen alemmissa kerroksissa päästiin tekemään sisätöitä.

Portaita ylös ja alas

Työnjohtajien oma tahti on kova. Vaikka hissejä on, rakennuksen kohoaminen merkitsee yhä pidempiä kävelymatkoja. Väyrynen ei käytä hissiä ollenkaan. Hän kertoo, että yhtenä päivänä huhtikuun alussa, kun töitä tehtiin 12. kerroksessa, hän oli kellon mukaan kävellyt 47 kerrosta:

”Ei sellaisia määriä tule joka päivä. Kerran pari päivässä yritän käydä, joten se tekee 20 – 30 kerrosta päivässä. Viikossa tulee 140 – 210 kerrosta.”

Se jo vetää vertoja Dubai-tornille, joka on maailman korkein rakennus: 162 kerrosta eli 828 metriä.

Tornitaloon tulee useita teknisiä tiloja.

Kaksi kerrostaloa päällekkäin

Työmaan vahvuus on noin 34 henkilöä. Pääurakoitsijan työntekijöitä on neljä eli työmaan johto. Työmaan johtajat ennakoivat, että kesällä työtahti kiihtyy. Silloin rungon ohella tehdään julkisivun muuraus.

Väyrynen toteaa, että haasteista huolimatta tornitalo on vain kaksi kerrostaloa päällekkäin. Työmaan johdon päällimmäiset huolet ovat samoja kuin matalammissa rakennusprojekteissa.

”Eli riittävätkö rahat ja pysyykö pystyssä. Aikataulu on tässä aika hyvällä mallilla. Ei kovin suuria yllätyksiä voi enää tulla”, Väyrynen sanoo.

Hiekkanen toteaa, että budjetissa ollaan ja se pitää, ellei tule mitään ikäviä yllätyksiä. Osa materiaalien hinnoista on lähtenyt jopa laskuun. Haasteita toki on, mutta onneksi toimitusajat eivät ole pidentyneet.
”Toimitusketjut ovat muuttuneet. Se ei tällä työmaalla vaikuta, kun kaikki hankinnat on tehty jo aiemmin”, Hiekkanen muistuttaa.

Arviolta kesällä 2024 valmistuva Puistolan Torni­ on osa kolmivaiheista aluehanketta. Pohjola Rakennus­ aikoo rakentaa sen viereen lisäksi 12-kerroksisen­ torni­talon ja 8-kerroksisen asuintalon. Hankkeet käynnistetään suunnitelmien valmistuttua tänä tai ensi vuonna.


Puistolan Torni on A-energialuokan asuintalo, jonka katolle asennetaan aurinkopaneelit. Asuntoja tulee yhteensä 84. Huoneistojen pinta-alat ovat 28 – 133 neliömetriä.

Luvassa hulppeat näkymät ja helpotuksia arkeen

Tornitaloja markkinoidaan hienoilla näköaloilla. ­Puistolan Torni avaa asukkailleen näkymiä ­niin ­Jy­väsjärven, Harjun ja keskustan kuin Tourujoen suuntaan.

Kyseessä on A-energialuokan asuintalo, jonka katolle asennetaan aurinkopaneelit. Asuntoja tulee yhteensä 84. Huoneistojen pinta-alat ovat 28 – 133 neliömetriä.

Arkea helpottavat vesikiertoinen lattialämmitys ja kylpyhuoneiden sähköinen lattialämmitys. Kesän hellepäivinä on käytössä lattiaviilennys. Lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto on huoneistokohtaisesti säädettävissä 9. – 16. kerroksissa; alemmissa ilmanvaihto toimii keskitetysti.
Kaksioista alkaen asunnoissa on oma sauna, osassa asunnoista myös kodinhoitohuone.

Tornin kolmannesta kerroksesta pääsee matalamman rakennuksen kattopihalle, josta löytyy ­kuntolaitteita, istutusaltaita ja oleskelupaikkoja.

Rakennuksessa on kaksi hissiä. Jos avain on unohtunut, pääoven saa auki etäyhteyden avulla matkapuhelimella.


Teksti Santeri Pakkanen Kuvat Anne Kalliola