Solo Sokos Hotel Tornin ulkovalaistus ja Didrichsenin taidemuseon sisävalaistus palkittiin Vuoden valaistuskohteina 2015.

Solo Sokos Hotel Torni Tampereen muodostavat Museoviraston suojelemat vanhat veturitallit ja 88 metriä korkea uudisrakennus. Julkisivuvalaistuksella korostetaan kummankin rakennuksen ainutlaatuista arkkitehtuuria. Julkisivuvalaistuksesta on vastannut valaistussuunnittelutoimisto VALOA design Oy.

Julkisivuvalaistuksen näyttävin elementti on uudisrakennuksen ylälaidan ympäröivä Signaali-valoteos, joka viestii esimerkiksi vuoden- ja vuorokaudenaikojen vaihtelua. Sen sisällössä huomioidaan muun muassa syksyn värisävyt. Lisäksi teos esittää tasatunnein kolme minuuttia kestävän näytöksen Tampereen tarinoista. Vaihtuvat sisällöt toteutetaan väreillä, muodoilla ja valon liikkeellä. Pääjulkisivun valaistu viiste seuraa Signaalin värimaailmaa ja rytmiä rauhallisilla liikkeillä.

Tummasävyiseen uudiskohteeseen liittyy kiinteästi historiallinen, punatiilinen rakennus, jonka lämminhenkinen julkisivuvalaistus korostaa rakennuksen kaarevaa julkisivua ja luo miellyttävän, sisään kutsuvan valaistuksen.

Didrichsenin taidemuseon haasteena oli saada peruskorjattuun rakennukseen valaistus, joka soveltuu sekä taiteen valaisemiseen että rakennuksen arkkitehtuuriin. Näyttelytilojen valaistus on toteutettu kokonaan led-valaisimin. Se on luokassaan ensimmäinen tämän mittaluokan toteutus Suomessa. Kohteen valaistus- ja sähkösuunnittelija on Insinööritoimisto Stacon Oy.

Kuva Joonas Tähtinen