Espoon Otaniemen kappeli on säilynyt oikein ajoitetun peruskorjaamisen ansiosta moitteettomassa kunnossa. Nyt on loppusuoralla katto- ja ikkunaremontti.

Teekkareiden rakennuttama, 1950-luvun arkkitehtuurin pieniin merkkiteoksiin kuuluva Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelema kappeli valmistui aikana, jolloin pääosa Teknillisen korkeakoulun opetuksesta vielä annettiin Polysteekissä Helsingin keskustassa.

Kappeli peruskorjattiin vuonna 2005. Tuolloin katto- ja ikkunarakenteissa oli vielä elinkaarta jäljellä; nyt meneillään oleva korjaus kohdistuu niihin. Korjauksen yhteydessä katon alkuperäinen sementtikuitulevykate korvataan tarvittavilta osin uusilla sementtikuitulevyillä.

Työmaan urakoitsija, Rakennuspalvelu Jarmo Mäntylä Oy, on kysytty tekijä vaativissa arvotalojen kattoremonteissa. Hiljattain yhtiöllä oli kunnostettavana Louhisaaren kartanon puukatto. Nyt käynnissä olevalla Otaniemen kappelin peruskorjaustyömaalla kunnostetaan katon lisäksi 60 alkuperäistä ikkunaa. Muutamassa ikkunassa oli Jarmo Mäntylän mukaan lahovaurioita, ja tällaiset kohdat oli luonnollisesti vaihdettava.

Selvästi isompi työ oli kuitenkin kaikkien 60 ikkunan tiivistäminen nykyisiä energiatehokkuusvaatimuksia vastaaviksi. Tätä varten kaikista ikkunoista piti purkaa vanha mineraalivillaeriste ja vaihtaa se uretaanieristeeseen. Lisäksi piti asentaa millintarkasti alumiinilistoista, butyylinauhasta ja tiivistysteipistä koostuva uusi ikkunarakenne.

Katto ja julkisivut huputettiin nykykäytännön mukaisesti sääsuojalla. Totutuilla talvikeleillä ikkunoiden tiivistys olisi vaatinut runsasta lämmittämistä sääsuojan sisällä, mutta nyt tavallista leudompi talvi on tehnyt tiivistystyöt mahdolliseksi vähemmällä lämmittämisellä.

Teksti ja kuva Vesa Tompuri