Vihdoin saamme lukea positiivisia uutisia rakennusalan suhdanteista: uudisrakentaminen on kasvussa korjausrakentamisen lisäksi! Väkevimmissä kannanotoissa rakennusalasta ennustetaan jopa koko Suomen kasvun veturia.

Loistavaa. Näitä hyviä uutisia ennustettiin jo vuosi sitten keväällä, mutta nousu tyssäsi yleiseen taantumaan, Venäjän pakotteisiin ja ties mihin. Tuskin voidaan vieläkään heitellä hattuja ilmaan, mutta odotukset ovat nyt selvästi aiempaa paremmat – myönteiset merkit ovat vahvat.

Toivon, että rakennusala ei sorru tällä kertaa helmasyntiinsä: tehdään rahankiilto silmissä sutta ja sekundaa, joita taas korjataan seuraavassa taantumassa.

Siksi rakennusliikkeissä tarvitaan tällä kertaa entistä parempaa johtamista. Vaikeiden aikojen jälkeen ei kannata sortua kloppimaiseen hötkyilyyn suurten osinkojen ja bonusten toivossa.

Väitän, että työntekijät kaipaavat tässä ajassa johtamista, joka koskettaa työn lisäksi myös heidän arkeaan. Uskon, että sitä kautta heidän on helpompi sitoutua yhteisöön, jossa työtään tekevät.

Kerro mulle tarina

Vahva johtaja osaa puhua ja antaa suunnan henkilöstölleen, kertoa tarinan, joka luo merkitystä työntekijän työhön ja arkeen.

Hyvän tarinankertojan ympärille syntyy aina energiaa, jossa ihmiset tekevät mielellään ja vapaaehtoisesti. Intohimo työn sisältöön panee yksilön panemaan parastaan joka päivä.

Myös Suomeen on rantautumassa työkulttuuri, jossa saa tehdä virheitä. Muun muassa pelifirma Supercellissä kilistellään aika ajoin samppanjaa, kun on tehty emämunaus. Ja tällä vertauksella en tarkoita, että virheen tekeminen on itsetarkoitus. Väitän, että virheistä avoimesti puhuva organisaatio menestyy paremmin kuin virheitä pelkäävä, niin taloudellisesti kuin laadullisestikin.

Virheitä ei saa pelätä. Ajatelkaa urheilua – yleensä peleissä varmasti tehdään virheitä, jollei enemmän, niin ainakin yhtä paljoin kuin onnistuneita suorituksia. Itse Aurinko-
kuningas Juhani Tamminen käskee antamaan epäonnistumiselle poikittaista mailaa: ”Analysoi ja jatka matkaa”, Tamminen tiivistää napakasti.

Myös rakentamisessa on selvää, että virheitä tulee. Niistä olisi parempi ottaa opiksi eikä aloittaa perinteistä syyllisen etsintää. Kun nyt toivottavasti rakentamisen kone on kiitoradan päässä valmistumassa nousuun, laitetaan se kone parhaaseen mahdolliseen ja vakaaseen nousuun.

Laatu syntyy yhdessä tekemisessä, ei vahingossa.

Jari Kostiainen

P.S. Olisiko Martin Luther King saanut ihmiset liikkeelle, jos hän olisi sanonut: I Have a Budget? Tuskin, hän sanoi että hänellä on unelma – I Have a Dream!”Laitetaan kone parhaaseen mahdolliseen nousuun.”