Nuoret kiekkoleijonat näyttivät meille suomalaisille tammikuussa itseluottamuksen voimaa! Energia ja loputon itseluottamus toi maailmanmestaruuden, josta voi ottaa oppia koko kansakunta.

Nuorten ilo, ennakkoluulottomuus ja usko tekemiseen pysäyttivät Suomen kansan television ja kaukalon äärelle. Nuorten itseluottamus ja pelottomuus ovat merkki uudesta erilaisesta sukupolvesta, joka uskaltaa voittaa ja iloita. Se luo uskoa tulevaisuuteen.

Tätä samaa leijona-asennetta on nuorissa rakentajissa. Huomasin sen viime vuonna kiertäessäni Vuoden työmaa -ehdokkaita. Eräällä finaaliin päässeellä työmaalla oli todella nuorehko työmaanjohto-organisaatio. Työmaan ykkösketju suorastaa uhkui itseluottamusta, varmuutta ja ennen kaikkea ammatillista osaamista.Kuunnellessani heitä oikein hätkähdin ja totesin, että nuorta voimaa ja osaamista on tulossa. Nämä sankarit murtautuvat työelämän kovaan kilpailuun ja menestyvät varmasti. Mukana oli kokeneita ammattilaisia tutoreina, mutta nuorille oli selvästi annettu tilaa ja vastuuta. Se oli luonut heihin mahtavan innostuksen ja ylpeyden omasta työstään. Tällaiset nuoret ovat hyvänä esimerkkinä ja innostuksena muille.

Huiput, niin jääkiekossa kuin rakentamisessa, ovat tietysti vain osa laajempaa kokonaisuutta. Rakennusalan koulutuksessa on tärkeää, että lähtökohdat hyvälle ammattitaidolle luodaan kaikille alan opiskelijoille.

Ammatillisen osaamisen vankka perusta rakennetaan työelämässä kokeneiden tekijöiden rinnalla ja opastuksella. Yhä nopeammin muuttuva yhteiskunta haastaa myös RKL:n keksimään uusia luovia ratkaisuja, joilla pystytään tukemaan nuoria jäseniämme ammattitaidon kehittämisessä.Perinteinen järjestömaailma on murroksessa, ja sen suhteen on oltava nopeita ja rohkeita muutoksille. Yksi keskeinen tehtävä on saada nuoret ja jo pidemmän uran tehneet vaihtamaan kokemuksiaan rakentamisen eri tehtävissä. Hiljaisen tiedon siirtäminen vanhoilta konkareilta nuoremmille on tärkeää. Se on iso tehtävä myös jäsenyhdistyksille.

Nuorille pitää antaa tilaa. Nuorten luovuus ja innokkuus on päästettävä puhkeamaan kukkaan. Nuoria pitää kuunnella. Nuoret pitää ottaa mukaan. Se tapahtuu uudistumalla jatkuvasti ja kehittämällä uudenlaisia toimintamalleja järjestökenttään. Yksi keskeinen tehtävä on olla eturintamassa digitalisoituvassa maailmassa ja hyödyntää sen eri mahdollisuuksia.

Nuoret ovat tulevaisuuden voimavara koko Suomen kannalta. He rakentavat uudenlaista ja parempaa yhteiskuntaa. Meillä RKL:ssä ja yhdistyksissä on omalta osaltamme paine luoda heille parhaat mahdolliset lähtökohdat saavuttaa hyvä ammattitaito ja nykyaikainen foorumi, jossa voidaan jakaa vahvaa yhteisöllisyyttä.

Suomi uskaltaa voittaa!

Hannu Järveläinen

P.S. Verkossa sattuu ja tapahtuu – www.rakennustaito.fi – ota homma haltuun!