Naantalin asuntomessutalot hyödyntävät aurinkoenergiaa kaikessa. Älytalojen innovatiiviset energiaratkaisut järkeistävät energialaskuja ja uudistavat rakentamista.

Talon katto näyttää tavalliselta peltikatolta, mutta se kätkee sähköisen salaisuuden: kattoon on laminoitu aurinkopaneelikalvot, ja ne jatkuvat talon seinällä. Pekka Spinkkilän rakennuttamissa Lounakallio-asuntoyhtiön taloissa ja niiden energiaratkaisuissa kiteytyy yksi vuoden 2022 Asuntomessujen teemoista, aurinkoenergia. Naantalin auringon lämpöä kannattaa ottaa talteen.

Uutta Suomessa on se, että messualueella on yhteinen sähkön varauskeskus. Varastoitua sähköä voidaan myydä verkkoon, kun sähkö on kalliimpaa, ja ladata akkuihin silloin, kun sähkö on halvimmillaan. Auringon lämpöä varastoidaan myös kallioon, josta se saadaan takaisin, kun sää viilenee.

Messualue voi tuottaa sähköä yli oman kulutuksen

Alueen oma aurinkopaneelisto sekä siihen kuuluva älymuuntamo rannan tuntumassa tuottavat messukotien sähkön. Aurinkoa kerätään katoksen kummaltakin puolelta, joten talteen saadaa myös mereltä heijastuvaa säteilyä.

Lähes kaikissa messutaloissa on omat aurinkopaneelit tai ainakin valmius asentaa ne. Parhaimmillaan alue tuottaa sähköä yli oman kulutuksen. Sekä lämmitys että viilennys on toteutettu kallioiseen maaperään hyvin soveltuvalla maalämmöllä.

Aurinkoenergiaa riittää Suomessakin suuresta vuodenaikavaihtelusta huolimatta. Vaikka aurinkosähkön käyttö on vielä pientä – aurinkosähkön tuotannon osuus oli 0,4 prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta vuonna 2021 -, sen osuus kasvaa koko ajan.

Lounakallion talon katot näyttävät tavallisilta peltikatoilta, mutta ne kätkevät sähköisen salaisuuden: kattoihin on laminoitu aurinkopaneelikalvot.

Älytalolla on pitkä elinkaari

Koko uusi asuinalue kalliomaisemaa myötäilevine taloineen kunnioittaa alueen luontoa. Kadut mutkittelevat ja väistävät kallioita. Esimerkiksi Lounakallion valoisat perhekodit eivät ole öky-, vaan moderneja älykoteja, joissa mitään ei ole tehty turhaan. Aurinkopaneeleja on niissä yhteensä parinsadan neliön verran.

Aurinkopaneelien upottaminen tyylikkäästi peltikaton ja seinien sisään on kalliimpi ratkaisu kuin perinteiset paneelit, mutta toisaalta niiden tuotto käytetään ensisijaisesti käyttösähköön, kuten käyttöveden lämmitykseen ja sähköautojen lataukseen, eikä ylimääräistä energiaa myydä verkkoon takaisin, vaan se pidetään itsellä.

Jos aurinkoenergian käyttö yleistyy, se on otettava huomioon jo talojen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Itse paneelien huolto ei Suomen sääoloissa ole vaikeaa, sillä sadevesi huuhtoo niitä tarpeeksi. Esimerkiksi rakennusyrittäjä Spinkkilälle on tärkeää, että rakennuksilla on pitkä elinkaari ja niiden tiloja voidaan muunnella.  Hän uskoo, että ulkoisesti moderni puurakentaminen tulee kasvattamaan suosiotaan.

Kun laadukkaisiin ratkaisuihin panostetaan jo rakennusvaiheessa, asumiskulut pysyvät kohtuullisina myöhemmin. Lounakallion yhtiö koostuu neljästä niin sanotusta pre cut  -talosta: talojen puut on sahattu jo tehtaalla määrämittaan, mikä tekee kuljetuksesta ympäristöystävällisempää ja kokoamisesta tehokasta.


 

RKL:n mallitaloiksi valitut Lounatuulen Metsä- ja Atelje-rivitalot on maisemoitu luonnon keskelle.

Mallitalossa korostuu yhteisöllisyys

Naantalin asuntomessujen teemoihin kuului onnellisuus. Sille on hyvät edellytykset RKL:n mallitaloiksi valituissa Lounatuulen Metsä- ja Atelje-rivitaloasunnoissa. Rivitalot on maisemoitu luonnon keskelle, ja niitä yhdistävä lasten leikkipaikka tuo torimaista tunnelmaa. Puulämmitteinen pihasauna palvelee kaikkia asukkaita.

”Hieno kokonaisuus on onnistunut joka tavalla: modernit lämmitys- ja jäähdytystavat, aurinkoenergian tehokas hyödyntäminen ja akkuvarastointi”, RKL:n puheenjohtaja Jukka Lintunen kiittää.

Varapuheenjohtaja Jere Väisänen kehuu kekseliästä rakentamista: kohteessa on käytetty tontilla kasvaneita puita ja muista hankkeista yli jäänyttä rakennusmateriaalia. Kaikki, mikä pienentää hiilijalanjälkeä, on TA-Yhtymän toimitusjohtaja Jouni Linnavuoren mukaan erityisen tärkeää. Kohteessa on 106 aurinkopaneelia, joiden ylijäämä varastoituu akkuihin.

Tuomaristo piti TA-yhtymän ympäristöystävällistä, luovasti toteutettua kohdetta esimerkillisenä. Rakentamisen laadusta ei ole tingitty yhtään, ja kun kyseessä on vuokrakohde, modernista ja ekologisesta rakentamisesta pääsee nauttimaan ilman suurta velkataakkaa.

”Tällaista rakentamisen tulisi aina olla.”

Teksti Lotta Ehrnrooth kuvat Robert Seger

Kuvassa vasemmalta oikealle: RKL:n puheenjohtaja Jukka Lintunen, TA-yhtymän toimitusjohtaja Jouni Linnavuori, sisustussuunnittelija Anu Vähäkallio, myyntipäällikkö Eija Imara-Väisänen ja RKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.