Koronapandemia sulki alkukeväällä museot ja linnat vierailijoilta. Näistä kohteista vastaava Senaattikiinteistöt päätti hyödyntää kevään ylimääräisen kiinniolokauden aikaistamalla tarpeellisia kunnostustöitä mahdollisuuksien mukaan.

”Nyt on hyvä ajankohta toteuttaa ja ­aikaistaa kunnostus- ja korjaustöitä hallinnoimissamme Museoviraston kohteissa. Voimme tällä tavoin myös tukea suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden elinkeinoa vaikean ajan yli”, toteaa Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Juha Lemström.

Senaatti-kiinteistöt vastaa valtion toimitiloista ja työympäristöistä ja myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista.

Moni töistä on alun perinkin suunniteltu tehtäväksi usean vuoden aikana. Esimerkiksi Kansallismuseon ikkunoita on kunnostettu vuodesta 2017 lähtien. Tänä vuonna ikkunankorjausta on voitu tilata kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Senaatti kertoo, että Louhisaaren kartanolinnassa Askaisissa aloitettiin Merilinnan kunnostus vuoden etuajassa. ­Jean ­Sibeliuksen kotimuseossa Ainolassa Järvenpäässä pystytään päärakennuksen julki­sivumaalauksen ja ikkunankorjauksen lisäksi latomaan rinteiden tukimuureja ­uudelleen ja korjaamaan maakellarin katto.

Hvitträskin päärakennuksessa Kirkkonummella jatketaan tiilikaton korjausta. Hämeen linnassa vallihautatyömaalle saatiin lisärahoituksen ansiosta toinen työryhmä tälle vuodelle, ja Turun linnan muurinkorjaustöitä saadaan jatkettua jo syksyllä.

Muissakin kuin museokohteissa on suunniteltuja korjauksia nopeutettu. Senaatintorin laidalla Helsingissä sijaitsevan Arppeanumin porraskäytävän konservointia jatketaan lähes koko vuosi.