Rakennustaito
RT 04/2017 | 1.9.2017 | Päivitetty 1.9.2017
Hankkeen visiona on saavuttaa avoin ja yhteen toimiva tiedonhallinnan ekosysteemi eli saada rakennetun ympäristön tieto-omaisuus hyötykäyttöön ja uusien palvelujen raaka-aineeksi. Kenttä on hyvin laaja, KIRA-digi koskettaa kaikkia elinkaaren vaiheita maankäytöstä kohteiden suunnitteluun, rakentamiseen sekä käyttöön ja ylläpitoon asti rakennukset ja infrastruktuuri huomioiden.
Laajuuden vuoksi myös tekeminen on ollut monipuolista. Tapahtumia ja viestintää on pyritty kohdentamaan laajasti eri kohderyhmille, ja yhteisö innokkaita uudistajia onkin koko ajan kasvanut.
Hankkeessa on kolme osaa:
Kokeiluhankkeisiin voi saada 40 % suoraa valtiontukea. Vuosina 2016–2018 kokeiluja rahoitetaan yhteensä noin neljällä miljoonalla. Syksyyn mennessä 48 hanketta on saanut yhteensä jo 1,7 miljoonaa euroa tukea.
Alun perin ajatuksena oli startata tiedonhallinnan harmonisoinnilla ja säädösmuutoksilla, joita sitten kokeiluhankkeilla testattaisiin käytännössä. Tekeminen lähti kuitenkin vauhdikkaasti liikkeelle kokeiluhankkeet edellä.
Alalla on selkeästi ollut patoutunutta kysyntää kokeilevalle kehittämiselle, joka nyt löysi kanavan KIRA-digin kautta. Samalla kokeiluhankkeet ovat tehneet näkyväksi tarpeita tiedonhallinnan harmonisointiin ja säädösmuutoksiin eli käänteinen lähestymistapa osoittautuikin luontevaksi.
Käynnissä olevat kokeilut kattavat jo hyvin koko kentän ja eri elinkaaren vaiheet. Suurimmat rykelmät ovat syntyneet älyrakennuksiin, tietomallien hyödyntämiseen ylläpidossa sekä erilaisiin palvelualustoihin.
Jatkossa painopiste siirtyy kokeiluista syntyvien tulosten viestintään, jatkohyödyntämiseen sekä laajempaan jalkauttamiseen. Yksittäisiin kokeiluhankkeisiin voi tutustua tarkemmin kiradigi.fi- sivustolla.
Hankkeen keskeinen tavoite on toimintatapojen ja kulttuurin muuttaminen avoimempaan suuntaan ja tätä on haluttu tukea lisäämällä vuorovaikutusta erilaisten tapahtumien avulla. Yksi kiitosta kerännyt tapahtuma on ollut #Pause by KIRA-digi, jossa on pysähdytty aamupalalle puoleksitoista tunniksi keskustelemaan syvällisesti tietystä digimurrokseen liittyvästä teemasta yhden asiantuntijan kanssa.
Tähän asti käsiteltyjä teemoja ovat olleet muun muassa alustatalous, kokeilukulttuuri ja API-rajapinnat. Kaikkiin KIRA-digin tapahtumiin on vapaa pääsy ja osallistuminen on mahdollista myös etänä striimin kautta.
Tervetuloa mukaan osallistumaan ja kokeilemaan sekä uudistamaan rakennettua ympäristöämme – bitti kerrallaan.
Teksti Teemu Lehtinen, Chief Digital Officer (Digipäällikkö), KIRA-digi project (KIRA-digi-hanke)
Näkötornit olivat muodissa Euroopassa 1800-luvulla, ja niitä pystytettiin myös eri puolille Suomea. Moni niistä on tuhoutunut tai purettu, mutta onneksi useita torneja on säilynyt. Kansallisromanttinen ajattelu 1800-luvulla lisäsi kiinnostusta kotimaisia maisemia kohtaan....
Rakennustaidon digilehti on ottanut suuren harppauksen kohti nykyaikaista lukukokemusta. Lehti on siirtynyt julkaisemaan sisältönsä modernilla Ezette-alustalla. Nyt voit lukea Rakennustaitoa missä ja milloin vain uudella helppokäyttöisellä sovelluksella. Säädä fonttikokoa, kuuntele...
Pitkän uran tehnyt Jarmo Hämäläinen siirtää mielellään osaamistaan eteenpäin. Nuorikin voi olla pätevä, hän muistuttaa. Liperissä kasvanut Jarmo Hämäläinen, 62, valitsi rakennusalan sekä isän esimerkin että oman kiinnostuksensa mukaan. Isä teki rakennusmiehen töitä, ja...
Näkötornit olivat muodissa Euroopassa 1800-luvulla, ja niitä pystytettiin myös e...
Rakennustaidon digilehti on ottanut suuren harppauksen kohti nykyaikaista luku...
RKL:n ja rakennusalan kouluttajien TALK-tapahtumassa oli esillä etenkin koulutuk...