Ikkunaremonteissa erityistä tarkkuutta vaatii korvaus­ilma­virtauksen säilyminen entisellään. Samoin ikkunan­vaihdossa tärkeää on huolehtia siitä, että ilma- ja vesivuotoja ei synny karmin, pellityksen ja seinän väliin.

Ikkunaremontissa rakenteet istutetaan huonosti paikalleen. Korvausilman virtaus häiriintyy remontissa tapahtuneiden asennusvirheiden vuoksi. Nämä ovat tyypillisiä ikkunaremonteissa tapahtuvia virheitä ja jälkeenpäin paljastuvia ongelmia, kertoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n kuntotarkastaja, johtava asiantuntija Antti Heimlander.

Jos kiinteistössä ilmanotto perustuu siihen, että­ korvausilmaa tulee ikkunoiden kautta, remontoinnin­ yhteydessä tämä ilmakanava voidaan virheellisesti­ tukkia.

Näin poistoilmajärjestelmä alkaakin vetää tulo­ilmaa rakenteiden läpi esimerkiksi rakennuksen alapohjasta.
”Tämä koskee myös painovoimaista ilmanvaihtoa. Ilmanoton tukkeuman seurauksena sisäilmaan tulee ikäviä ja epämiellyttävältä tuntuvia hajuja”, Heimlander sanoo.

Siksi ikkunaremontti on suunniteltava erittäin tarkkaan kaikki vaikutukset huomion ottaen. Yhä edelleen Suomessa havaitaan huomattavissa­ määrin tiivistyksissä ilmavuotoja, jotka ovat syntyneet ikkunanvaihdon yhteydessä. Karmien tiivistys esimerkiksi uretaanilla pitää tehdä juuri oikein eikä vain sinne päin.

Esimerkki tyypillisestä vuotokohdasta ikkunapellissä.
Esimerkki tyypillisestä vuotokohdasta ikkunapellissä.

Pellit tiiveiksi

Kolmas mahdollisen virheen paikka sijaitsee ulkopuolen pellityksissä. Jälkikäteen havaitaan, että vesitiiveys on puutteellinen.

”Ongelmat pelleissä, esimerkiksi se, että ne ovat väärin asennetut, ovat valitettavan yleisiä”, Heimlander ihmettelee.

Silmin havaittavat raot ikkunapelleissä ovat ongelma, eikä edes erityisen harvinainen. Ikkunapellityksissä tiiveyttä vaaditaan erityisesti meren rannalla tai peltoaukean reunalla. Ajankohtaista tämä on siksi, että viistosateet kastelevat rakennetuilla alueilla lasit pääsääntöisesti etelä- ja länsipuolelta.

Jos vesi on päässyt ikkunaräystäiden aukoista ja raoista seinärakenteisiin, voidaan Heimlanderin mukaan puhua vakavista virheistä. Tämä saattaa merkitä tuhansien eurojen hintaisia remontteja, jos ja kun seinää joudutaan purkamaan ja vaihtamaan sen kostuneita eristeitä.

Heimlander toteaa, että ammattilaisten valmiudet tehdä onnistunut ikkuna-asennus ovat kirjavat. Kuntotarkastuksissa tavataan tämän tästä ikkunaratkaisuja, jotka ovat muuttaneet ilmakiertoa ja painesuhteita asunnossa.

Myös Tampereen yliopiston rakennusfysiikan profes­sori Juha Vinha arvioi, että tulo- ja poistoilman suhde on herkkä. Kun jotain on säädetty väärin, voi syntyä  yllättäviä paine-eroja. Jos sisällä on ylipaine, sisä­ilman kosteus virtaa ilmavuotokohteista rakenteisiin.

Rakenne tutkittava

Ikkunoiden vaihdon suunnittelu kannattaa antaa hyvän asiantuntijan tehtäväksi. Ilman osaamista ikkunoiden toiminnalliset häiriöt ovat hyvin mahdollisia.­ Rempassa myös rakenteen lasketut lujuudet voivat heittää.

Ikkunan karmit ovat aiemmin olleet kantavan rakenteen osa, varsinkin vanhemmissa 2 – 3-kerroksissa puukerrostaloissa. Tämä pitää huomioida vaihtotyön yhteydessä. Rakenne on tutkittava huolellisesti, koska karmien irrotus seinästä normaaliin tapaan voi hyvin johtaa kantavan rakenteen vakavaan vaurioon.
Ikääntyvissä kohteissa on syytä varautua mahdollisiin ikkunan alta ulkoseinässä löytyvien kosteus- tai lahovaurioiden korjaamiseen.


Vähemmän paahdetta  ikkunoista sisään

Ikkunoiden lasimateriaalien pitää soveltua Suomen vaativiin ja muuttuviin sääolosuhteisiin. Kun Pohjolassa ilmasto-olosuhteet ovat nyt tunnetusti muuttumassa tuntuvasti, on olennaista, että­ ikkunoilla on matala g-arvo. Matala g-arvo tarkoittaa, että ikkunalasit päästävät läpi mahdollisimman vähäisen määrän auringon lämpöä.

Vanhan ikkunan g-arvoa voidaan parantaa esimerkiksi päällystämällä ulompi lasi IR-heijastavalla pinnalla. Auringon infrapunataajuisen säteilyn läpäisevyydestä IR-ratkaisu suodattaa pois 40 prosenttia.
Kun osa valosta IR-lasin ansiosta heijastuu takaisin ulos, vähentää se kiinteistön jäähdytystarvetta. Tällä asialla on tietysti kasvavaa taloudellista merkitystä, kun energian hinta nousee.

 


Teksti Reijo Holopainen Kuvat Reijo Holopainen ja Raksystems