Rakentaminen on vilkastunut; pääkaupunkiseudulla rakennetaan laajoja kaupunkirakentamishankkeita (Tripla ja Red) ja asuntoja ennätystahtiin. Kehä III:n toisella puolellakin on piristymisen merkkejä: rakenteilla ja suunnitteilla on myös isoja rakennus- ja infrahankkeita.

Uutiset rakentamisen piristymisestä ovat samaan aikaan hyviä ja huonoja. Hyvää on tietysti se, että monen vuoden talouden matelun jälkeen näkyy positiivisia signaaleja: koko Suomi on elossa ja talous on toivottavasti kääntymässä nousuun. Tämä luo uskoa parempaan tulevaisuuteen. Elinvoimaisessa taloudessa rakennetaan vahvasti ja työmaanosturit luovat uskoa tulevaisuuteen.

Sitten ne huonot uutiset. Pula työnjohtajista jarruttaa jo nyt investointeja. Se ei ole huono uutinen, se on erittäin huono uutinen. Pula ammattilaisista vie kasvulta terän juuri kun tarvitsemme kaiken kasvupotentiaalin talouden nostamiseksi suosta.

Muutokset yhteiskunnassa ovat tänään historiallisen nopeita, ja niihin on kyettävä reagoimaan nopeasti. Rakennusmestarikoulutuksen aloituspaikkoja on tänä vuonna noin 340 ja hakijoita arviolta 2 800 innokasta opiskelijaa. Aloituspaikkoja pitää lisätä nopeasti reilu määrä, jotta voimme varmistaa riittävästi työnjohtajia työmaille. Yksi työpaikka rakennusalalla poikii töitä myös muille toimialoille.

Emme ole ensimmäistä kertaa vastaavassa tilanteessa. Eräs rakentamisen konkari muisteli mestariksi opiskeluaan 1960-luvulla iltalinjalla – aamupäivät hän oli töissä työmaalla mittamiehen tehtävissä. Kaupungistuminen oli alkamassa – rakentaminen oli vilkasta ja muun muassa työnjohtajista oli kova pula. Silloin tilanteeseen puututtiin nopeasti.

Sama tilanne on nyt. Opiskelupaikkoja on lisättävä pikaisesti, jotta turvataan riittävä työvoimareservi tuleville vuosille ja vuosikymmenille. Ei saa vatuloida – on saatava nopeita ja rohkeita päätöksiä asian ratkaisemiseksi.

Yksi vaihtoehto on se, että luodaan rakennusmestarikoulutusta uusille paikkakunnille. Rakennusmestari on yhteiskunnalle siksikin arvokas, että suhteellisen lyhyen opiskeluajan jälkeen nuori pääsee nopeasti elämään kiinni ja alkaa maksaa valtiolle veroja.

RKL jatkokouluttaa yhteistyökumppaneidensa kanssa rakennusalan ammattilaisia täydentämään osaamistaan muun muassa pätevöitymiskoulutuksilla. Koulutukset ovat erittäin suosittuja. RKL:n pitkä kokemus kurssien järjestäjänä ja laadukkaat kouluttajat näkyvät hyvänä kurssipalautteena. Jatkokoulutukset luovat hyvän pohjan työllistyä vaativiinkin projekteihin.

Hannu Järveläinen