Vuoden alussa suunnittelin ja varailin kevään ulkomaanmatkoja. Yhdistyksellemmekin oli tulossa ennätysaktiivinen kevät jäsentapahtumineen ja koulutuksineen. Eipä silloin tullut mieleeni, että Wuhanin torilta lähtenyt virus laittaa kaikki suunnitelmat uusiksi. Sanavarastooni tuli lisää yksisana, jota en olisi halunnut oppia: korona. Pandemia levisi huimalla vauhdilla ja pian se kosketti meitä kaikkia. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi taudin vakavuus. Hallituksen asettamat varotoimenpiteet hyväksyttiin, ja mielestäni niitä myös noudatetaan erittäin tunnollisesti.

Yhdistyksille koronan seuraukset ovat olleet dramaattiset. Voidaan sanoa, että toiminta loppui kuin seinään. Vai loppuiko sittenkään? Selvää on, että emme voi enää kokoontua ja lähes kaikki aktiviteettimme perustuvat kokoontumiseen jonkin asian tiimoilta. RKL on edelleen ”Elämäsi
verkosto”, ja koronasta huolimatta verkoston jäsenet ainakin meillä päin pitävät edelleen yhteyttä toisiinsa. Tavat vain ovat muuttuneet. On otettu käyttöön WhatsApp-ryhmiä, ja Teamsiakin on jo suunniteltu kokousten elvyttämiseksi. Puhelinkin on ollut aiempaa ahkerammassa käytössä. Tällaiset ajat tiivistävät todennäköisesti verkostoamme entisestään.
Toivottavasti jokaisessa yhdistyksessä on vallalla ”ammattiveljeä ei jätetä” -henki.

Koronan taloudelliset vaikutukset ovat olleet valtavat. Monet yritykset ovat taloudellisesti tukalassa tilanteessa, ja erilaisissa yhteisöissäkin on jouduttu turvautumaan lomautuksiin. Rakennusalalla vaikutukset ovat kuitenkin olleet onneksi melko vähäiset. Toki ulkomaalaisten työntekijöiden rajoitukset ovat varmasti vaikeuttaneet etenkin pk-seudun hankkeita. Linjasaneerauksissa on pitänyt huomioida erityisesti riskiryhmiin kuuluvat.

Nyt olisi kuitenkin juuri oikea aika saneerata kouluja ja muita tyhjillään olevia rakennuksia. Toivottavasti kunnat ja kaupungit heräävät ja laittavat projekteja käyntiin. Heräämistä toivoisin myös pank-   kien päättäjiltä. Korviini on tullut useammasta suunnasta uudisasuntohankkeiden rahoitusten peruutuksia pankkien toimesta. Tällainen toiminta ei ainakaan auta elvyttämään talouttamme!

Tilanteesta huolimatta pidetään yllä positiivinen asenne, yritetään pysyä terveenä ja huolehditaan läheisistämme. Nautitaan hienoista kevätkeleistä ja liikutaan luonnossa. Kuluva kevät on erilainen ja varmasti unohtumaton, mutta tästäkin selvitään.
Aurinkoista kesän odotusta!

Juhani Kukkakorpi
RKL:n 2. puheenjohtaja