Rakennusteollisuus RT, 18.4.2018

Rakennusliiton torstaina alkava lakko sulkee seitsemän yrityksen valmisbetonin ja betonielementtien tuotannon käytännössä lähes kuukaudeksi. Lakossa olevien yritysten tuotanto vastaa reilusti yli puolta elementtien ja lähes kahta kolmannesta valmisbetonin tuotannosta. Lakko vaikuttaa kuitenkin laajalti koko rakentamiseen.

Lakon seuraukset rakentamiselle ovat kohtalokkaat. Runkovaiheessa olevien rakennusten aikataulut sotkeutuvat ja lakko aiheuttaa huomattavasti lakkopäivien määrää suurempia viipeitä valmistumiselle. Betonituotannon kapasiteetin käyttöaste on muutenkin huipussaan eikä viipeitä saada kiinni moneen kuukauteen.

”Rakennusteollisuus on tarjonnut samantasoista palkkaratkaisua kuin miljoona yksityisen sektorin palkansaajaa on jo hyväksynyt. Rakennusliitto haluaa rikkoa yleisen linjan. Rakennusliiton julkisuudessakin esittämät puheet työnantajien heikennysesityksistä ovat pelkkää propagandaa. Kyse on puhtaasti rahasta”, Rakennusteollisuus RT ry:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.

Sovittelijan johdolla käydyissä neuvotteluissa tapahtui tänään hienoista edistymistä, mutta edellytyksiä sovintoesityksen antamiselle ei ollut. Osapuolet jatkavat kuitenkin keskusteluja torstaina 19. huhtikuuta.

”Rakennusliitto on tähän saakka tarjonnut työnantajalle vain yhtä vaihtoehtoa: suostumista muihin palkansaajiin verrattuna kaksinkertaisiin palkankorotuksiin.”

”On hyvin vaikea ymmärtää, miksi kovapalkkaisille rakennusmiehille pitäisi maksaa lähes kaksi kertaa suuremmat palkankorotukset kuin muilla teollisuuden aloilla tai esimerkiksi matalamman palkkatason naisvaltaisilla aloilla.”

Lakkoon osallistuu reilusti yli tuhat työntekijää, mutta lisäksi rakennusliikkeet joutuvat jalkauttamaan tuhansia rakennustyöntekijöitä, joiden työ estyy ja joiden palkanmaksu joudutaan sen vuoksi keskeyttämään.

Työpaikoilta kuuluu jo huolestuttavia viestejä Rakennusliiton toimitsijoiden ja luottamusmiesten toiminnasta, kun työhaluisia ja lakkoon haluttomia painostetaan osallistumaan lakkoon.

”On valitettavaa, että osa toimitsijoista ja luottamusmiehistä on valmis heittämään romukoppaan sivistyneet toimintatavat ja palaamaan vuosikymmenten takaisiin käyttäytymismalleihin. Jokaisella on vapaassa demokratiassa oikeus osallistua tai olla osallistumatta lailliseen lakkoon ilman että hänet leimataan julkisesti.”