Espoon Lippajärvelle valmistuu kesällä uusi, noin 7 400 bruttoneliön alakoulu-, päiväkoti ja neuvolarakennus. Kolmikerroksinen uudisrakennus on lähes passiivitalo.

Oikealla arkkitehtuurilla ja rakennusteknisillä ratkaisuilla Auroran koulussa päästään lähes nollaenergiatasoon. Tavoitteena on ollut läpäistä myös mahdollisesti vuonna 2018 voimaan tulevat uudet rakennusmääräykset.

Talon tiivis ja paksu runko vähentää lämmityksen tarvetta. Lämmitystehon tarve on keskimäärin 20 W/m2. Uusiutuvaa energiaa saadaan katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla. Rakennuksen energiatehokkuusluokka on A (E-luku 77 kWh/m2a).

Talotekniikassa on pyritty yksinkertaisuuteen. Rakennuksen ilmanvaihtoa on säädetty käyttövyöhykkeiden mukaisesti, jolloin ne vastaavat paremmin tilan ilmamäärän tarpeeseen. Luonnonvaloa hyödynnetään mahdollisimman paljon. Toisaalta rakennusta myös suojataan ylilämpenemiseltä. Valaistuksessa käytetään energiatehokkaita ratkaisuja, liiketunnisteita ja päivänvalo-ohjausta.

Auroran rakennuttaja on Espoon kaupunki Tilapalvelut liikelaitos ja arkkitehtisuunnittelija Arkkitehdit Auer & Sandås Oy. Hankemuoto on jaettu urakka ja pääurakoitsija on NCC Rakennus Oy.

Auroran koulun rakentaminen alkoi helmikuussa 2015. Rakennus valmistuu heinäkuussa 2016 ja otetaan käyttöön elokuussa 2016.

Teksti Sirkka Saarinen