RKL:n liittohallituksen entisestä puheen­johtajasta Ari Autiosta on teetetty perinteinen muotokuva. Taiteilija Jan Nevan maalaama teos ripustetaan Pasilan Toimitaloon osaksi kokoussalin henkilögalleriaa.

RKL:n liittohallituksen entisen puheenjohtajan Ari Aution muotokuvamaa­laus paljastettiin Pasilan Toimitalossa pienimuotoisessa tilaisuudessa.

Samalla paljastettiin edellisen toimi­tusjohtajan Hannu Järveläisen valokuvamuotokuva.

Perinteisen paljastuspuheen piti itseoikeutetusti kunniapuheenjohtaja Raimo Joronen, joka kertasi Aution elämäntaipaleen merkki­hetkiä niin perhe- kuin työelämässä ja muisteli yhteistyötä Aution pitkän järjestöuran aikana.

Taiteilijaa kiinnostaa vuoropuhelu

Aution olemuksen kankaalle ikuistanut taiteilija Jan Neva muistutti puheessaan, että muinaisen tiedon välityksenä traditiot ovat parhaimmillaan hienoimpia asioita, joita ihmiskunta on saanut aikaan.

Muotokuvamaalarina Nevaa kiinnostaa vuoropuhelu klassisen taiteen perinteiden ja nykytaiteen välillä.

”Vanhojen mestarien aikaan taiteilija oli yksi rengas ketjussa, kiinni lujassa perinteessä. Näenkin, että vanhassa rakennusmestareiden perinteessä on ollut paljon samoja elementtejä, mitä taiteilijan polussa on ollut tulla mestariksi”.

Muotokuvien teknisestä toteutuksesta taitelijalla oli myös sanottavaa.

”Ihmissilmä näkee vain yhden kohdan kerrallaan terävänä. Vanhat mestarit, kuten Rembrandt, ymmärsivät tämän asian intuitiivisesti ja maalasivat teoksensa niin, että korostivat yksityiskohtia vain valitusti, kaikki muu jätettiin suureen hämärään”, Neva huomautti.

Samaa maalauksellisuutta noudatetaan myös Studio Nyblinin ottamassa Hannu Järveläisen valokuvassa; vaikka kamera voikin esittää kaiken terävänä, muotokuvauksessa on valittu silmää miellyttävä tekniikka, joka tuo esiin kohteensa piirteet valikoidusti.

Taiteilija kiitti Autiota kärsivällisestä istumisesta hievahtamatta, ja Autio kiitti taidemaalaria hyvistä keskusteluista.

”Olen tyytyväinen taiteilijan tulkintaan, vaikka oman kuvan arviointi onkin hankalaa. Kieltämättä jotakin tuttua kuvassa kyllä on”, Autio hymyili.

Muotokuvien­ julkistuksessa mukana vasem­malta lukien entinen puheen­johtaja Ari Autio, edellinen toimitusjohtaja Hannu Järveläinen ja puheenjohtaja Jukka Lintunen

Mestarilaulajat toivat huumoria

Liiton puheenjohtajista on perinteisesti maalattu muotokuva, aina­ ensimmäisestä puheenjohtajasta Nestori L. Eskolasta lähtien. Tekniikka vaihtui hetkeksi taidevalokuvaan Timo Niemisen kohdalla ennen vuosituhannen vaihdetta. Liiton pääsihteerien tai toimitusjohtajien muotokuvat ovat sen sijaan olleet valokuvia 1990-luvun lopun jälkeen.

Tilaisuutta juhlistamaan oli saapunut myös pieni kokoonpano­ Mestarilaulajia Anita Lehtosen­ johdolla. Kuoron kajauttaessa Sauna­direktiivi-laulun saatiin arvokkaaseen hetkeen passelisti myös huumoria.

Teksti Maria-Elena Ehrnrooth Kuva Markku Pajunen