Uuden Ahveniston sairaalan suunnittelussa ja rakentamisessa akustiikka on huomioitu monin tavoin.

Hämeenlinnassa valmistuu ensi vuonna­ uusi Ahveniston sairaala eli tuttavallisesti Assi. Siitä tulee Kanta-Hämeen ­hyvinvointialueen keskussairaala. Suunnittelu ja rakentaminen on toteutettu allianssimallilla.

”Maailman inhimillisin sairaala” on ollut Assin suunnittelun ja rakentamisen lähtökohta. Akustiikkaan on kaikissa kiinnitetty kaikissa tiloissa erityistä huomiota suunnittelun alkumetreiltä alkaen, kertoo sairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Nina Väistö AW2-arkkitehdeistä. Esimerkkejä tästä löytyy monesta paikasta.
Sairaalan aulan kattoon tulee puun väriseksi maalatut Lautex-alumiinisäleet, joiden takana katossa ovat Ewona-akustiikkalevyt.

Suunnittelupäällikkö Timo Siiskosen mukaan sairaalan seinissä ja ovissa on toteutettu monenlaisia erikoisratkaisuja ääneneristyksen, melun­torjunnan tai tärinänvaimennuksen vuoksi.

”Ääni kimpoaa säleiden väleistä ja ohjautuu villaan absorboitumaan”, Skanskan suunnittelupäällikkö
Timo Siiskonen kertoo.

Psykiatrisen osaston eristyshuoneen ovella huomio kiinnittyy seinän paksuuteen.

”Huoneen ympärillä on sekä sisä- että ulkorunko.­ Tapahtuu potilashuoneessa mitä tahansa, runko­äänet eivät lähde etenemään rakennuksessa”, Skanskan projektipäällikkö Kari Sundelin kertoo.

Hiljaisuutta potilashuoneisiin

Monet kylpyhuoneet sijaitsevat potilashuoneiden yläpuolella. Näissä paikoissa viemäröinnin tuottamat­ ­äänet on eristetty umpikipsikatolla ja eristevillalla.­ Jotta kipsikatto ei lisäisi huoneen kaikuisuutta, on kattoon asennettu akustiikkalevyt.
Tavallisella sairaalaosastolla Sundelin kiinnittää huomion potilashuoneen ovipielessä olevaan pinta-asennettuun sähkökouruun. Se korvaa rakenteisiin upotetun sähköpielen.
Oven vieressä oleva kiinteä rakenne estää äänen kulkeutumista käytävältä potilashuoneeseen. Pintakouru on lisäksi kustannustehokkaampi ja muuntojoustavampi kuin sähköpieli.

Koska putkipostiasema värähtelee, täytyy seinässä­ olla enemmän massaa, jotta värähtely ei siirry rakennuksen runkoon. Putkipostikanavat kulkevat pää­asiassa käytävillä eikä potilashuoneissa.

Putkipostin värähtely kuriin

Sairaalan toimistotiloissa Timo Siiskonen menee suureen lasiseinäiseen avokonttoriin, sulkee oven ja alkaa puhua kovalla äänellä. Mitään ei kuulu, koska suuret lasiseinät ovat laminoitua desibelilasia. Ovissa ei ole kynnyksiä, vaan ovien alareunoista laskeutuvat kaksinkertaiset kynnykset, jotka tiivistävät oven ja lattian välin.

Toimistotilan eteisaulassa erottuu silmään putkiposti.

”Putkipostiasema värähtelee jonkin verran. Siksi­ seinässä täytyy olla tavallista enemmän massaa, ettei­ värähtely siirry rakennuksen runkoon. Putkiposti­kanavat on pääasiassa suunniteltu niin, että ne kulkevat käytävillä eikä potilashuoneissa”, Siiskonen sanoo.

Leikkaussalit vaativat erikoisratkaisuja

Erilaisissa toimenpidehuoneissa on akustiikkaan liittyviä ongelmia, joita akustikko ratkoo yhteistyössä rakennesuunnittelijan kanssa.

Ammattitaitoa on tarvittu MRI-saleissa (magnetic resonance imaging), sillä laitteet aiheuttavat melua sekä huoneen sisällä että ulospäin. Ongelmia on ratkais­tu muun muassa eristämällä huoneet kaksinkertaisella tiiliseinällä.

Monien leikkaussalien seinissä on lyijyä estämässä säteilyn siirtymisen salilaitteista muihin tiloihin. Painavien lyijylevyjen ansiosta seiniin syntyy hyvä ääneneristävyys.

”Leikkaussalien ovet eivät ole hermeettisiä, mutta niistä ei toisaalta saa päästä tiettyä määrää enempää ilmaa ulos tai sisälle. Ovien kanssa pitää tehdä akustisia kompromisseja”, Siiskonen sanoo.

Silmäleikkaussalit on puolestaan irrotettu rakennuksen rungosta, jotta saliin ei tule tärinöitä toisten hoitotilojen nostimista. Tähän ratkaisuksi löydettiin lohkoerotus, johon käytetään Sylomer-tärinänvaimennusta.

Uusi Ahveniston sairaala eli Assi (takana) valmistuu ensi vuonna. ­Suunnittelu ja rakentaminen on toteutettu allianssimallilla.

Tavaraliikenteen äänet eivät kantaudu

Sairaalalogistiikka aiheuttaa sekä melua että ­tärinää, joka pitää minimoida.

”Sairaalassa on logistiikkakäytävä, jossa on trukkiliikennettä. Sen lisäksi on lastauslaituri,­ johon tulee kuorma-autoilla painavia tavaroita.­ ­Akustiikkaratkaisuilla nämä alueet eristetään niin, ettei niiden aiheuttamat äänet kantaudu rakenteiden kautta sairaalan muihin osiin.”


Akustikon kokemus on avainasemassa

Kaikesta akustiikkaan liittyvästä ei ole suoria suunnitteluohjeita. Lain ja asetusten sekä ympäristöministeriön ohjeen rinnalla ovat akustikon suositukset. Ne perustuvat hänen erikoisasian­tuntemukseensa akustiikasta sekä koke­mukseensa tilojen käyttötarkoituksista.

”Akustikkomme on merkinnyt suun­nitelmiin, mihin eri kohdat perustuvat. Kun vastaan tulee tilanteita, että jostain pitää tinkiä, näemme heti, mihin suunnitelmat perustuvat”, Skanskan projektipäällikkö Kari Sundelin sanoo.

Sairaala-akustiikan suunnittelussa vastaan tulee äärimmäiset tilat.

”MRI-laitteet ja varavoimakoneet aiheuttavat yli 100 desibelin melua sekä kovaa tärinää. Toisaalta rakennuksessa on unitutkimushuoneita, joissa­ pitää olla täysin hiljaista”, Sitowisen akustikko Matias Remes kertoo.

Remes on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2018 lähtien. Hän on työskennellyt tiiviissä yhteistyössä muun muassa arkkitehti-, rakennus- ja talotekniikkasuunnittelun kanssa.

Sairaala-akustiikan suunnittelu­ koostuu samoista akustiikan osa-­alueista, joihin perustuu kaikki akustiikkasuunnittelu. Ääneneristyksellä eristetään muun muassa puhe ja askeläänet. Huoneakustiikka keskittyy äänen liikkumiseen tilojen sisällä. Kolmas alue on melun, eli muun muassa­ talotekniikka- ja laitemelun sekä liikennemelun torjunta.

Näiden lisäksi on tärinänvaimennus. Tärinä voi muuttua rakennuksessa värähtelyksi ja lopulta häiritseviksi­ ääniksi.


Teksti Jukka Nortio kuvat Juho Kuva