Pitkä syksy alkaa olla kohta takanapäin ja kevät odottaa kulman takana. Uusi vuosi tuo taas uutta myös RKL:lle.

Lahden liittokokouksessa päätettiin, että alamme valmistautua RKL:n uuteen hallintomalliin. Meillä on nyt vuosi aikaa yhdessä keskustella ja toteuttaa syksyn aikana ja edelleen Lahdessa keskusteltu hallinnon uudistus. Samalla kirjoitamme uudistetut RKL:n säännöt.

Hallinnon uudistukseen liittyvä keskustelu starttasi virallisesti tämän vuoden alussa, kun teimme jäsenkyselyn kaikille jäsenillemme. Kyselyn vastausprosentti oli hyvä. Puheenjohtajat kokoontuivat elokuun viimeisenä viikonloppuna ruotimaan tilannetta Tallinnaan. Seminaarin antina puheenjohtajilta oli selvä viesti: toiminnan tehostamiseksi on tehtävä jotain.

Syksyn piirikokousten teemana oli RKL:n hallinnon uudistus. Kiersimme puheenjohtajien kesken lähes kaikki piirikokouspaikat. Keskustelu piirikokouspaikkakunnilla kävi rakentavana ja vilkkaana – ja olinkin iloinen runsaasta ajatusten vaihdosta.

Saamani palaute vahvisti ajatuksiani siitä, että nyt on oikea aika vähän ravistella perinteitä. RKL täyttää ensi vuonna peräti 115 vuotta. Historiamme aikana hallintorakenteisiimme ei ole paljon tehty muutoksia. Aina kun liitossamme on tehty muutoksia, taustalla on ollut pyrkimys vastata paremmin ympäristötekijöiden muutokseen.

RKL 2.0

Samoin tänään aika entinen ei enää palaa, vaikka kuinka halusimme. Ihmisten vapaa-ajankäyttö on muuttunut. Digitaalisuus ja monet muut muutokset ohjaavat toimintaamme vahvemmin kuin koskaan aiemmin.

Jotta RKL kykenee tänään ja jatkossa muuttumaan ympäristön muutosten mukaan, näen että meidän on nyt yhdessä pyrittävä rakentamaan uusi RKL 2.0. Tällaiset evästykset tämän vuoden aikana olen mielestäni myös teiltä jäseniltä saanut.

Uskon mahdollisten muutosten myötä, että hallitustyömme voi jatkossa olla joustavampaa ja nopeammin ympäristöön reagoivaa. Uudistuksella RKL:n hallitus haluaa turvata liiton kestävän kehityksen nyt ja jatkossa.

Liittona haluamme olla näköalapaikalla synnyttämässä jäsenillemme merkitystä ja nostamassa työmme arvoa. Siksi myös meidän liiton hallinnon on oltava entistä mukautumiskykyisempi matalammalla rakenteella.

Toivon sydämestäni, että keskustelu jatkuu vilkkaana myös tästä eteenpäin.

Ari Autio
RKL:n puheenjohtaja