Helsingin rakennusmestarien vuonna 1915 perustama Mestari-Laulajat sävähdytti yleisöä juhlakonsertissaan Helsingin yliopiston juhlasalissa 28. maaliskuuta.

Kuoron solisteina loistivat baritoni Tommi Hakala ja sopraano Johanna Tuomi. Director musices Märt Ratasseppin johtama kuoro antoi vahvan näytön osaamisestaan ja elinvoimaisuudestaan. Miellyttävän lisän konserttiin toi juontajana toiminut, TV:stä tuttu Anna-Liisa Tilus. Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen toi juhlivalle kuorolle Helsingin kaupungin tervehdyksen.

”Mestari-Laulajat on harvinainen ammattikuntakuoro, joka tekee rakennusmestarien työtä myös kuuluvaksi. Olette tehneet Stadi-aiheisen levyn, jolla osa lauluista on Stadin slangilla. Näistä lauluista olemme saaneet nauttia mm. Helsinki-päivänä kaupungintalossa. Ja hyvä laulu kauas kuuluu – olette ehtineet kasvattaa Helsingin mainetta Amerikkaan, Australiaan, Kiinaan ja Japaniin asti”, Viljanen kehuu.

Viljanen kiitti helsinkiläisten puolesta myös rakennusmestareita kaupungin kaikilla työmailla yli sadan vuoden aikana tehdystä hyvästä työstä.

”Olette myös tuoneet elämäämme mukavaa lisäarvoa, kun rakensitte lumikirkon kahdesti Senaatintorille. Ensimmäinen kirkko pystytettiin vuonna 1997 ja toinen vuonna 2000. Jälkimmäinen liittyi Helsingin 450-vuotissyntymäpäivään ja kulttuurikaupunkivuoteen.”

Kuoro kunnioitti Sibeliusta

Mestari-Laulajat aloitti konsertin komeasti omalla nimikkomarssillaan. Koska meneillään oleva vuosi 2015 on myös säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuosi, kuoro esitti maestron kunniaksi seuraavaksi kolme hänen teostaan: Isänmaalle, Sydämeni laulun ja Venematkan.

Muutaman kauniin kansanlaulun jälkeen kuoron eteen asteli valloittava Tommi Hakala, joka oli lentänyt kotikaupungistaan Wienistä varta vasten Mestari-Laulajien juhlakonserttiin. Yhdessä lauletun latinankielisen Libera me´n jälkeen, hän esitti kolme saksankielistä J. Haydenin sävellystä pianisti Mart Ernesaksin säestämänä.

Tauon jälkeen estradille saapui charmikas laulaja Johanna オンライン カジノ Tuomi, jonka ohjelmisto käsittää niin oopperaa, operettia, gospelia kuin jazziakin. Hän esitti kaksi gospelmusiikin sävelmää, minkä jälkeen kuoro ja solistit irrottelivat yhdessä Gerswinin oopperan Porgy ja Bess -sävelmillä. Kuoron tenoreihin kuuluvan Esa-Pekka Pennasen solistina esittämä hilpeä It Ain´t Necessarily So keräsi raikuvat aplodit.

Pianovirtuoosi Mart Ernesaksin soittama soolo osoitti miehen olevan mestariluokkaa. Mart on Viron kuorolaulun isän Gustav Ernesaksin pojanpoika ja Märt Ratasseppin siskon mies. Konsertin lopuksi Mestari-Laulajat nostatti syviä tunteita esittämällä Sibeliuksen Finlandian.

Juhlakaronkka

Konsertin jälkeen Mestari-Laulajat seuralaisineen ja kutsuvieraineen siirtyivät juhlaillallisille. Avauspuheessaan kuoron puheenjohtaja Hannu Ahokanto kertoi lyhyesti kuoron historiasta mainiten, että rakennusmestari Yrjö Similän ehdotuksesta 4.11.1915 ”perustettiin mieskuoro Suomen Rakennusmestariliiton Helsingin osaston keskuuteen.” Tarkemmin Mestari-Laulajien historiaan voi tutustua ensi kesänä julkaistavaa satavuotishistoriikkia lukemalla, Ahokanto mainitsi.

Puheessaan hän kiitti laulajaveljiään, joita konsertissa oli mukana 48, Rakennusmestarien Säätiön hallitusta ja RKL:n johtoa kuoron toiminta-edellytysten turvaamisesta.

Huomionosoitusten jaon jälkeen kuoron kunniapuheenjohtaja, ylirakennusmestari Risto Louhos avasi Mestari-Laulajien 75-vuotisjuhlassa 100-vuotiaalle kuorolle osoitetun kirjekuoren ja luki sen sisällä olleen tervehdyksen hieman jopa liikuttuneena. Mukava ilta päättyi juomalauluihin ja tansseihin Vesa Tompurin orkesterin vauhdittamana.

Teksti Hannu Ahokanto, kuvat Hannu Ahokanto, Matti Vuohelainen ja Jari Kostiainen