Uuden lain voimaan tultua suunnittelijoiden ja työn­johtajien pätevyys osoitetaan rakennus­valvonnalle pätevyystodistuksella.

Laissa rakentamisen suunnittelu- tai työnjohtotehtävissä toimivien pätevyyden osoittamisesta (812/2023, ”pätevyys­laki”) säädetään pätevyyksien toteamista koskevasta menettelystä.

Työnjohtajilla ja suunnittelijoilla on nyt oltava ennen vuotta 2025 myönnetty FISE-pätevyys tai 1.1.2025 jälkeen FISE:n tai muun valtuutetun toimielimen myöntämä pätevyys. Kahden vuoden siirtymäaikana voi edelleen tulla hyväksytyksi sillä perusteella, että on edellisen viiden vuoden aikana jossakin kunnassa hyväksytty ao. tehtävään. Tämä siirtymäsäännös mahdollistaa sen, että alan ammattilainen, jolla ei vielä ole rekisteriin kirjattua pätevyyttä, voi jatkaa tehtävässään ilman pätevyysrekisterin kirjausta 1.1.2027 saakka – ja mikäli ennen 1.1.2027 aloitettu rakennushanke on kesken, sen saa jatkaa loppuun asti.

Jos pätevyyttä ei ennestään ole, sitä pitää hakea ajoissa niin, että pätevyys rekisteröidään viimeistään vuoden 2026 loppuun mennessä.

Voimassa olevat FISE-pätevyydet hyväksytään sellaisinaan

Ympäristöministeriö on hyväksynyt päätöksellään kaikkien kuntien rakennusvalvontaviranomaisten 1.1.2020 – 31.12.2024 välisenä aikana hyväksymät suunnittelijat ja työnjohtajat toimimaan vastaavissa tehtävissä vaativuusluokasta riippumatta. Tällä halutaan varmistaa se, että hankkeisiin riittää päteviä tekijöitä, kunnes rakentamislain mukaiset pätevyystodistukset on myönnetty.

Henkilöt, joilla on voimassa oleva FISE Oy:n pätevyystodistus rakentamisen suunnittelu- ja työnjohtotehtäviin, voivat jatkaa vaativuusluokkaa vastaavissa tehtävissään. Todettu FISE-pätevyys siirtyy ympäristöministeriön päätöksellä uuteen pätevyysrekisteriin ­ilman, että pätevyyden haltijan tarvitsee tehdä mitään.

Jatkossa hakija voi pyytää pätevyystodistusta FISE:n ylläpitämästä pätevyysrekisteripalvelusta, kun sitä tarvitsee. FISE:n myöntämällä pätevyystodistuksella suunnittelija tai työnjohtaja on pätevä toimimaan kaikkialla Suomessa myönnetyssä vaativuusluokassa.

Uusi vaativuusluokka käyttöön

Uuden rakentamislain myötä vaativuusluokkia on nyt viisi: vähäinen, tavanomainen, vaativa, erittäin vaativa ja poikkeuksellisen vaativa. Uuden lain mukaan tavanomaiseen luokkaan ei enää virallisesti vaadita muuta kuin rakennusalan tutkinto.

Käytännössä kuitenkin rakentamisen laadun kannalta työkokemus ja täydennyskoulutus ovat toivottavia, ja RKL järjestää myös jatkossa täydentävää koulutusta työmaajohdolle.

Vain osa FISE-pätevyyksistä on lakisääteisiä

FISE myöntää edelleen myös niin sanottuja tarvelähtöisiä pätevyyksiä eli sellaisia, joita ei ole säädetty laissa. FISE:n myöntämistä pätevyyksistä yli 70 on tarvelähtöisiä, ja ne ja niiden vaatimukset pysyvät ennallaan FISE:n omassa rekisterissä. Vain 12 pätevyyttä on lakisääteisiä uuden lain nojalla. Niistä yksi, eli vastaavan työnjohtajan pätevyys, on RKL:n sihteeröimän lautakunnan vastuulla.


Rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan henkilö­pätevyydet FISE Oy myöntää pätevyyksiä seuraaville tehtäväaloille:

  • rakennussuunnittelu
  • kantavien rakenteiden suunnittelu
  • pohjarakenteiden ja kalliorakenteiden
    suunnittelu
  • ilmanvaihdon suunnittelu
  • kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston
    suunnittelu
  • rakennusfysikaalinen suunnittelu
  • kosteusvaurion korjaustyön suunnittelu
    akustiikan suunnittelu
  • maisemarakentamisen suunnittelu
  • vastaavan työnjohtajan työnjohtotehtävä
  • kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston
    rakentamisesta vastaavan työnjohtajan
    työnjohtotehtävä (kvv-työnjohtaja)
  • ilmanvaihtolaitteiston rakentamisesta
    vastaavan työnjohtajan työnjohtotehtävä
    (iv-työnjohtaja)

FISE Oy:n lisäksi valtuutettuja toimielimiä ovat KIWA Inspecta Sertifiointi Oy sekä Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy.

Lähde: Valtioneuvosto


Teksti Maria-Elena Ehrnrooth Kuva Kjell Svenskberg