Uuden keskussairaalan rakentaminen alkaa Hämeenlinnassa ensi kesänä. Takana on vuosien suunnitteluvaihe, johon sisältyi vaikeitakin vääntöjä ja säästöpaineita.

Skanska, Sweco ja arkkitehti­suun­nitte­­lus­ta­ vastaava Integrated Työ-yhteenliittymä allekirjoittivat tammikuun lopussa sopimuksen Kanta-Hämeen sairaan­hoitopiirin kanssa Ahveniston sairaalan eli Assin toteuttamisesta.

Rakennustyöt käynnistyvät suunnitelman mukaan elokuussa. Allianssimallilla toteutettava sairaalakokonaisuus otetaan aikataulun mukaan käyttöön vuonna 2026.

Uusi Kanta-Hämeen keskussairaala on kooltaan 74 ­ 000 bruttoneliömetriä. Rakennus on jaettu kolmeen eri päämassaan, joista ensimmäiseen osaan kuuluvat muun muassa leikkausosastot, päivystys, kuvantamis­tilat ja laboratorio. Toisessa osassa ovat vastaanotto­­tilat ja toimistot ja kolmannessa potilasosastot. Rakennuksen eri osia yhdistää yhteinen aulatila. Sairaalan yhteyteen rakennetaan sairaala-apteekki ja pelastus­asema.

Ahvenistontien varteen nouseva Assi korvaa  vanhan­­ keskussairaalan, joka on asiantuntijoiden ­mukaan tullut auttamatta käyttöikänsä päähän. Ahvenistonharjulle mäntymetsän keskelle valmistui­ ­aikansa­ tyypillisenä suurhankkeena 1930-luvulla­ keuhkotauti­parantola. Kansantauti tuberkuloosin väistyessä komea rakennus otettiin muuhun sairaalakäyttöön. Sen viereen valmistui 1970-luvulla lisää tiloja keskussairaalan käyttöön.

Havainnekuva aulatilasta, joka yhdistää uuden sairaalan kolmea eri osaa.

Kustannusjahti vei aikaa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille hankkeen kokonaiskustannus on 356 miljoonaa euroa, josta allianssin tavoitekustannus on 308 miljoonaa euroa.

Hankkeen kehitysvaihe alkoi vuonna 2018. Pitkän matkan aikana syntyi vääntöä etenkin kustannusten nousupaineista, ja organisaatiotakin muutettiin lennosta. Assi sisältää kaikki sairaalatoiminnot, eli kohteen suunnittelu ja rakentaminen ovat vaativimmasta­ päästä.

”On hienoa, että pitkän ja vaikeankin kehittämis­vaiheen jälkeen meillä on hyvä suunnitelma uudesta­ sairaalasta ja pääsemme vihdoin rakentamaan”, toteaa­ sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta ­allianssin tiedotteessa.

”Hankkeen kehitysvaiheessa saavutimme konseptin, johon kaikki osapuolet voivat olla tyytyväisiä. Suunnittelussa on huomioitu käyttäjien monipuoliset tarpeet”, kommentoi puolestaan Skanskan tulosyksikön johtaja Mirja Serenius.

Teksti Martti Ristimäki, kuva KHSHP