Rakennustaito
24.11.2020
Ylivieskan vuonna 1786 valmistunut puukirkko tuhoutui täysin tuhopoltossa pääsiäislauantaina 2016. Kirkkoherra Eija Nivala kertoo, että surun ja järkytyksen jälkeen halu korvata menetys oli voimakas. Alun kriittisen keskustelun jälkeen kirkkovaltuusto päätti rakennuttaa uuden kirkon, ja arkkitehtuurikilvassa voiton vei helsinkiläinen arkkitehtitoimisto K2S ja sen suunnitelma Trinitas. Toteuttajaksi valikoitui Kotikirkon Rakentajat -niminen työyhteenliittymä.
Uusi kirkko on RAVE Rakennuksen toimitusjohtajan Antti Rantalan mukaan merkityksellinen sakraalikohde, jolle haluttiin varata riittävästi aikaa.
”Ei ruveta kiireellä mittään pilaamaan.”
”Allianssi ollut hyvä tässä ja korostanut yhteistyötä, ja paikallisina on pidetty tilaajan puolia”, toteaa RAVE Rakennuksen toimitusjohtaja Antti Rantala.
Vaikka aloitus venähtikin hallinnollisista syistä kesältä lokakuulle 2019, on työmaa silti etuajassa. Edes koronarajoitteet eivät hidastaneet tahtia, ja puuteollisuuden lakkokin viivästytti liimapuutoimituksia vain vähän. Suotuisan talvikelin ansiosta työmaa eteni rivakasti, ja kohde päästään luovuttamaan jo alkuvuodesta 2021. Tilaaja pääsee viimeistelemään kohteen rauhassa, sillä kirkko vihitään käyttöön ensi pääsiäisenä, viisi vuotta tuhopolton jälkeen.
”Kirkossa on kohteena oma säväyksensä, ja vaikka työmaa kuin työmaa otetaan tarkkuudella, tämä on ollut poikkeuksellinen. Jokainen kehitysvaiheen kokous aloitettiin kirkkoherran rauhoittavalla rukouksella”, Rantala hymyilee.
”Kohde on varmasti rakentajallekin erilainen, kun miettii, että tässä kirkossa minut siunataan viimeiselle matkalle”, pohtii kirkkoherra Nivala.
Ylivieskan uusi kirkko on noussut allianssihankkeena. Molemmat rakennusliikkeet ovat ylivieskalaisia, ja nyt tavallisesti keskenään kilpailevat firmat menivät yhteen kotikirkkoa rakentamaan. Mukana ovat myös lähiseudun aliurakoitsijat, Are Oy ja HSK Sähkö Oy. Kirkkoherra Nivala kokee, että koko seurakunta on ollut tiiviisti mukana hankkeessa, siksi läheistä on yhteistyö ollut tilaajan ja rakentajien välillä.
”Allianssi ollut hyvä tässä ja korostanut yhteistyötä, ja paikallisina on pidetty tilaajan puolia. Tavoitehinta alitetaan aika reilusti”, Rantala kertoo.
”Mielenkiintoinen projekti. Ei ole kirkkoja ennen tehty.”
Rantalan suvusta tosin perimätiedon mukaan löytyy useammankin eteläpohjalaisen kirkon rakentajia aina 1700-luvulta lähtien – Antteja kaikki! Tämä kävi ilmi sukututkijalta, kun Rantala käynnisti työmaan.
Kirkon pisteytyksessä paikallisuus oli korkealla. Se on ohjannut myös materiaaliostoja. Esimerkiksi tiilet ovat tulleet perinteiseltä Ylivieskan Tiilen tehtaalta.
Tilaaja asetti kestävyyden yhdeksi kriteeriksi. Elinkaareksi laitettiin 200 vuotta.
”Yksityiskohtia on todella hiottu; ei taida kymmenen testimuurausta riittää!” Rantala luettelee.
Kirkko on muutoinkin ”läpikotaisin yksilöllinen kohde”.
”Monenlaisia haasteita, kuten korkeus ja CLT-rakenne. Suunnitelmia on jouduttu jumppaamaan.”
Vastaavalle työnjohtajalle Timo Piipolle Rantala osoittaa ison kiitoksen, ja hän kehuu myös tuotantojohtaja Jouni Hannulan, laskenta- ja hankintapäällikkö Petteri Talvion ja rakennesuunnittelija Ismo Kovalaisen työtä.
Erikoinen yksityiskohta on sekin, että kirkon työmaata voi seurata paikallistelevision välittämässä livekamera-lähetyksessä.
”Valvovien silmien alla oltu koko työmaa. Sopii hyvin, sillä avoimuus – myös laskutuksessa – on yksi julkisen hankkeen kantavista teemoista”, Rantala muistuttaa.
Myös kirkkoherra Nivala kiittää rakentajia.
”Uuden kirkon tekeminen on seurakuntalaisille eheyttävä prosessi. Suorastaan liikuttavaa on se ylpeys, jolla rakentaja rakentaa!”
Katso kuvaa työmaalta
Teksti Maria-Elena Ehrnrooth, kuvat Ylivieskan seurakunta ja Rave rakennus
Yli kymmenen vuoden vatulointi vei lakiuudistukselta uskottavuutta. Jätevesilain varsinainen tavoite jäi saavuttamatta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – niin on viime vuonna voimaan astuneella jätevesilainsäädännölläkin, vaikka se ei rakastettu olekaan. Mummonpissa-asetus,...
Essi Pirttioja hakee verkosta vauhtia jäsenhankintaan Lokakuussa RKL:n toimistolla aloitti uusi opiskelijakoordinaattori Essi Pirttioja. Digitaalisen markkinointiin erikoistunut 24-vuotias Pirttioja on valmistunut liiketalouden tradenomiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Hän toimi...
Jyväskylän Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry on toiminut jo sata vuotta. Juhlavuonnaan se julkaisi historiikkinsä Rakennusmessuilla, jotka aikoinaan syntyivät yhdistyksen aloitteesta ja talkootyönä. Jyväskylän RKL on – Alvar Aallon sanoja lainaten – jo useamman kerran...
Yli kymmenen vuoden vatulointi vei lakiuudistukselta uskottavuutta. Jätevesilain...
Essi Pirttioja hakee verkosta vauhtia jäsenhankintaan Lokakuussa RKL:n toimistol...
115-vuotias järjestö otti marraskuussa suorastaan digiharppauksen ja piti poi...
Vastaa