Rakennustaito
RT 05/2015 | 29.10.2015 | Päivitetty 20.12.2016
Nordiskt Byggsymposium NBS (Pohjoismainen rakennussymposiumi) on RKL:n (Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL), SBIF:n (Svenska Byggmästare- och Ingenjörsfundet YH i Finland), Ruotsin rakennusinsinöörien liiton SBR:n (Svenska Byggingenjörers Riksförbund), Tanskan KF:n (Konstruktorforeningen) ja Norjan NITO Takst -järjestön yhteistyöelin, joka keskustelee ammattiasioista ja järjestöjen kehittämisestä.
Kolme vuotta sitten Helsingissä NBS:ään liittyi Islannin BFI (Byggingafræðingafélag Islands) ja Färsaarten FB (Føroya Byggifrøðingafelag). NBS kokoontuu vuosittain kiertäen jäsenmaissa, ja tänä vuonna isäntänä oli ensimmäistä kertaa BFI Islannilla.
Suomen edustusryhmän oli kaikista isoin, kun RKL:ää edustivat Ari Autio, Jarmo Nikkarikoski, Juhani Kukkakorpi ja Ahti Junttila. SBIF:n edustajia olivat Göran Selenius, Mikael Åhl ja Joakim Högström.
Ohjelma alkoi perjantaina 4.9. BFI:n varapuheenjohtajan Sverrir Palmarssonin tervetuliaispuheella. Symposiumin yhtenä pontimena on järjestää seminaarilaisille mielenkiintoisia luentoja uudesta tavasta rakentaa.
Alvar Aallon suunnittelemassa Pohjolan talolla kuultiin kiehtova Framkvæmdarsýslu Ríkisins, FSR, (Islannin Senaatti-kiinteistöt) esitys BIM mallintamisen toteuttamisesta heidän projekteissa.
FSR:n ajankohtaisista projekteista päästiin tutustumaan Holsmheidin vankilan rakennustyömaahan. Ymmärrettävistä syistä työmaalla valokuvaaminen ei ollut sallittu.
Oma tarinansa oli myös kongressi- ja konserttitalo Harpan projekti. Rakennushanke aloitettiin 2007, mutta Islannin pankkiromahdus aiheutti, että hanke pysähtyi puoleksi vuodeksi. Kunnes taas valtio ja kaupunki tarttuivat hankkeeseen ja jatkoivat hankkeen valmiiksi.
Rakennus maksoi noin 150 miljoona euroa. Rakennuksen ulkopuoli on tehty lasitiilistä, joista jokaisessa on ledlamppu, jonka väriä ja kirkkautta voi säätää. Rakennuksen väri vaihtelee valaistuksen mukaan.
Yksi illallispaikkamme, Perla (Helmi), on kuuluisa erikoisesta kupolimuotoisuudestaan. Ylin kupoli pyörii hitaasti oman akselinsa ympäri, ja sieltä ovat hienot näköalat ympäri Reykjavikin.
Tutustuminen HS Orka Svartsengin energialaitokseen oli suomalaiselle jännittävä kokemus. Energialaitos on perustettu 1974, ja se sijaitsee Reykjanes-niemimaalla, missä on runsaasti suurehkoa tulivuorta.
Tulivuoriaktiivisuuden takia voidaan hyvin tehokkaasti hyödyntää geotermistä energiaa. Vuoden 1978 jälkeen on tuotettu sivutuotteena sähköä, ja tänään Svartsengin voimalaitos on Islannin kolmanneksi suurin sähkövoimalaitos. Opastetun kierroksen ja lounaan jälkeen siirryttiin kohti Sinistä Lagunaa, missä pidettiin NBS:n perinteiset työkokoukset.
Islannin esitys liittyi, yllätys-yllätys, tulivuoreen. Saimme tietää, mikä oli viime vuonna tulivuorten aktiivisuus.
Islannin yhdistyksen isoin uutinen oli, että heillä on tästä vuodesta lähtien osa-aika palkattuna työntekijänä Lena M. Aradóttir.
Tanskan KF:n edustajat kertoivat muun muassa heidän esityksistään AEEBC (Association of European Building Surveyors and Construction Experts) -maille. Päämääränä heillä on, että kaikilla AEEBC-mailla olisi samanlaisia määräyksiä koskien energiavaatimuksia ja työmaan hallintaa.
Norjan edustaja esitteli valtion uutta strategiaa, joka muun muassa mahdollistaisi 50 neliön autotallin rakentamisen ilman rakennuslupaa. Strategian tarkoitus on ilmeisesti vähentää byrokratiaa. Jos strategia hyväksytään, vanhat määräykset olisivat edelleen voimassa ja rakennuttaja olisi itse vastuullinen niiden noudattamisesta.
Ruotsin edustaja kertoi liiton strategiasta vuoteen 2018. Pääsisältönä strategiassa on kasvattaa jäsenmäärää ja tuottaa heille enemmän etuja. Me Suomesta kehuimme muun maussa ajankohtaisista Laadun rakentajat -kiertuetta ja esittelimme uutta Rakennustaito.fi-sivustoa.
Kokouksen lopuksi Ahti Junttila kiitti kaikkia yhteistyökumppaneita, jotka hän on oppinut NBS-kohtaamisissa tuntemaan viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Islannin symposium oli Ahdille hänen viimeinen kansainvälinen edustustehtävänsä RKL-takki päällä.
Kokouksen jälkeen nautittiin Sinisen Lagunan kylpylästä. Se saa vetensä Svartsengin energialaitoksesta. Kylvettiin periaatteessa siis teollisuusjätteessä, mutta kuitenkin tieteellisesti todistetussa terveellisessä jätteessä. Sinisestä Lagunasta lähdettiin Keflavikin satamaan, missä syötiin vuoden päätösillallinen.
Ensi vuonna NBS:ä isännöi Ruotsin SBR Tukholmassa.
Teksti ja kuvat Joakim Högström
Opettaja ja tuleva kansanedustaja Vera Hjelt oli suomalaisen puutaloteollisuuden uranuurtaja. Hänen perustamansa puusepäntehdas toimi Helsingissä 1890-luvulla. Suomessa on valmistettu tehdasmaisesti puutaloja jo 1890-luvun alussa. Vera Hjeltin puusepäntehtaassa Helsingin Oulunkylässä...
Rakentamislain korjaussarja valmis – RKL tyytyväinen linjauksiin Rakentamislakiin tehdään hallitusohjelman mukaisia muutoksia. Ympäristöministeriön keräämän lausuntopalautteen pohjalta niin kutsuttuun korjaussarjaan tehtiin nyt poliittiset linjaukset. Rakentamisluvan kolmen...
Suurlähettiläs Mikko Hautala on työskennellyt ennen Washingtonia muun muassa Moskovassa ja Ukrainassa, ja hänellä on syvällinen näkemys niin Ukrainan tulevaisuudesta kuin Yhdysvaltojen tilanteestakin. Rakennusala tuli hänelle varhain tutuksi kesätöiden ja isän ammatin ansiosta....
Opettaja ja tuleva kansanedustaja Vera Hjelt oli suomalaisen puutaloteollisuuden...
Rakentamislain korjaussarja valmis – RKL tyytyväinen linjauksiin Rakentamislakii...
Rakennusala kohtaa tällä hetkellä monia haasteita. Talouden epävarmuus, tilanne...