Rakennustaito
19.2.2021 | Päivitetty 21.5.2021
Olen elänyt mukana näissä K-vuoden uusissa normaaleissa käytännöissä ja miettinyt tulevaa elämää tämän kaiken jälkeen. Nyt jo vähän jälkiviisaasti näen, että iso osa näistä muuttuneista etätyötavoista ja -välineistä olisi tulevaisuudessa lyönyt itsensä läpi rakennusalalla ilman tätä erikoista jaksoa, mutta kuitenkin paljon hitaammin kuin nyt.
Digitaalinen vuorovaikutus työmaan, suunnittelijoiden, tilaajan ja projektipäälliköiden välillä. Videokokoukset, jaetut dokumentit, virtuaalinen suunnittelu ja työmaan seuranta. Droonit ja 3D-laserkeilaus. Kaikki nämä kehittyvät nyt vauhdilla, ja mikä tärkeintä, me käyttäjät sopeudumme ja kasvamme niihin kiinni. Hetken päästä nämä kaikki katsotaan jo välttämättömyyksiksi siinä, missä kännykkä, CAD ja sähköposti.
Minulle tämä läsnäolottomamman työelämän tulevaisuus on ristiriitainen fantasia. Kiistaton tehokkuus puhuttelee. Autoilu työmaiden, toimiston ja asiakkaiden välillä on haukannut suunnittelijoilta, asiantuntijoilta ja muilta tavarantoimittajilta ja palveluntarjoajilta kunnon siivun työajasta ja kuluttanut luonnonvaroja.
VAA’ASSA PAINAA MYÖS kuitenkin hirveän tärkeitä, mutta vaikeasti mitattavia tekijöitä, jotka edistävät työn tulosta ja merkityksellisyyttä ja ovat vahvoilla livenä. Kättely ja kasvokkain läsnäolo vapauttavat välittömän ja avoimen keskusteluilmapiirin. Epäviralliset sanat ennen palaveria ja sen jälkeen ovat olennaisia. Toisiimme tutustuminen ja erilaisten persoonallisuuksien syvä ymmärtäminen ovat tärkeitä asioita, samoin ammatilliselle ja henkilökohtaisellekin kunnialle rakentuva luottamus. Samassa paikassa tehdystä yhteistyöstä syntyy solidaarisuuden tunne. Tulisen työmaakokouksen jälkeen nautitulla yhteisellä lounaalla yhteisymmärrys ja kunnioitus palautuvat porukkaan.
Uskon myös Toyotan Genchi Genbutsu -filosofiaan, jossa parhaat mahdolliset ratkaisut luodaan aina tarkastelemalla tuotantoa ja mahdollisia ongelmia paikan päällä. Tiedon välittäminen toimii nyt etänäkin hienosti, mutta johtaminen, innostuksen, arvostuksen ja luottamuksen välittäminen on hyvin vaativaa. Erityisesti luovien ratkaisujen syntyminen etäyhteydessä vaarantuu tästä syystä.
LÄSNÄOLON KUILU KUROUTUU kuitenkin kiinni tulevaisuudessa, kun tiedonsiirron kapasiteetti kasvaa ja vahvistuu häiriöttömämmäksi ja videokokoussovellukset yhdenmukaistuvat ja yksinkertaistuvat. Jo parin vuoden päästä tämä kirottu kömpelyys on unohdettu. ”Näkyykö tää kuva nyt teille?”, ”Markun mikki taitaa olla pois päältä”, ”Jollain kiertää nyt ääni”, ”Odotellaan hetki. Kati tippui linjoilta”.
Kuvan ja äänen täytyy olla katkoton ja terävä, jotta ilmeet, pienet eleet ja hyväksyvät nyökkäykset erottuvat ja mietintätauko on selvästi mietintätauko eikä katkeilevan nettiyhteyden jäädyttämä luonnoton ilme kasvoilla ja puolen minuutin hiljaisuus.
Rakennushankkeen kaltaista ryhmätyötä tehdessä ihmisten pitää tuntea toistensa läsnäolo ja olla toisilleen merkityksellisiä, jotta asioidenkin suhteen ollaan omistautuneita ja kunnioittavia. Tällöin yhteistyö on lujempaa, työ arvokkaampaa ja lopputulos laadukkaampi.
Kirjoittaja Heikki Kallio on RKL:n Vuoden Nuori Rakennusinsinööri AMK 2020, joka toimii monipuolisesti kiinteistöjen ylläpidon ja rakennuttamisen alalla.
Rakentamisen aluepäällikkö Kimmo Anttonen toivoo, että luottamus asuntokauppaan palautuu pian ja työmaat elpyvät. Myös hänen toisessa ammatissaan, lyhytterapeutin työssä, on kyse voimavarojen löytämisestä. Anttonen korostaa vuorovaikutuksen ja kokonaisuuksien hallinnan...
Kysymys eduskuntatalon paikasta on viime aikoina muodostunut hyvinkin mielenkiintoiseksi. Asiahan sinänsä on jo puolentoistakymmenen vuoden ikäinen, siis lähes yhtä vanha kuin yksikamarinen eduskuntammekin. Niin kauan kuin eduskunta sai olla vanhan ja hyvän V.P.K:n talon vuokralaisena...
Rakennustaito 13 – 14/1923 Asunto-osakeyhtiöaatteen meillä lausui ensiksi – runoilija, ja tulee siitä nyt kuluneeksi suunnilleen 75 vuotta. Tuo kaukonäköinen runoilija ei ollut kukaan muu kuin itse Sakari Topelius. Hänelle häämöitti jo silloin Helsingin suurkaupunkiperspektiivi...
Rakentamisen aluepäällikkö Kimmo Anttonen toivoo, että luottamus asuntokauppaan...
Kysymys eduskuntatalon paikasta on viime aikoina muodostunut hyvinkin mielenkiin...
Ukrainan sota on vahvistanut alueellistumisen trendiä maailmankaupassa. Samalla...
Vastaa