Rakennustaito
10.10.2022
Vesihuoltoon kuuluvat vedenhankinta ja jätevesihuolto. Vesihuolto on keskeinen osa yhdyskuntien infrastruktuuria ja asukkaiden hyvinvointia.
Suomen vesihuollon tilanteesta ja tulevaisuudesta on usein tarjolla kaksi hyvin erilaista tulkintaa. Toisen mukaan insinöörien Suomi on hyvässä huoltovarmuuden hengessä rakentanut vuosikymmenien saatossa todella luotettavan järjestelmän koko maahan.
Toinen, tällä vuosituhannella yleistynyt kertomus on se, että vanhat putket hajoavat niin syrjäseuduilla kuin vanhimmissa kaupunginosissa, pienten kuntien vesilaitokset ovat kohta hätää kärsimässä ja korjausvelkaa on valtavasti.
Ainoa varma asia on se, että enemmistö suomalaisista ei paljon ajattele koko asiaa, vaan hyvin toimiva ja edullinen vesihuolto otetaan itsestäänselvyytenä.
Arvovaltainen rakennetun omaisuuden tilaa ja tarpeita analysoiva ROTI-raportti arvioi vuonna 2021, että Suomen vesihuoltoverkostoon pitää tehdä 770 miljoonan euron vuotuiset investoinnit, jotta koko verkosto toimii hyvin ja turvallisesti. Tämä tarkoittaisi nykyisen investointivauhdin kaksinkertaistamista. Ennen kaikkea vesijohtoverkostot ja jätevesiviemärit vaativat saneeraamista. Ilmastonmuutos patistaa parantamaan nopeasti hulevesijärjestelmiä.
Kolme Tampereen yliopiston tutkijaa puolestaan antaa tuoreessa kirjassaan Vesihuollon myytit varsin myönteisen ja rauhoittavan kuvan vesihuollon tilasta. Suomi on tälläkin saralla suorastaan mallimaa. Tohtorit Tapio Katko, Petri Juuti ja Riikka Juuti arvioivat, että pääosin asiat ovat hyvin. Investointeja pitää tehdä, mutta he painottavat myös koko järjestelmän ja sen pelisääntöjen täsmentämistä. Heidän mielestään vesilaitosta ei saa päästää rapistumaan säästöpaineissa eikä sitä saa käyttää kunnassa piiloverottajana. Laitosten pitää pystyä itse rahoittamaan lisääntyvät investointinsa.
Tohtoritrion mielestä vesilaitokset on syytä pitää julkisessa tai osuuskunnallisessa omistuksessa, koska vesilaitos on tyypillinen esimerkki luonnollisesta monopolista. Yksityisiltä yrityksiltä voidaan ostaa lähes mitä vain, jopa laitoksen operointi, mutta tutkijoiden mielestä isännän ääntä ei pidä antaa yksityiselle yritykselle saati pääomasijoittajalle.
Myös tässä teoksessa kehotetaan suomalaisia päättäjiä lisäämään tuntuvasti investointeja vesihuoltojärjestelmien korjauksiin ja uusimiseen. Pelkän rahan ja työn ohella kirjoittajat listaavat myös muita asioita: pitää suunnitella paremmin ja laajemmalla katseella, on otettava nykyistä paremmin huomioon muun muassa kestävän kehityksen ja energiatehokkuuden tarpeet sekä panostettava selvästi enemmän alan tutkimukseen, koulutukseen ja viestintään.
Lähteet: Tapio Katko, Petri Juuti ja Riikka Juuti: Vesihuollon myytit. Vastapaino 2022.
ROTI – Rakennetun omaisuuden tila 2021 -raportti. RIL.
Teksti Martti Ristimäki Kuva Vastavalo
Osakkaan huoneistoremontti ei saa häiritä taloyhtiön korjaushanketta eikä nostaa tämän hintaa. Kun osakkaan oma remontti tehdään samanaikaisesti taloyhtiön hankkeen kanssa, voi syntyä ongelmia kustannusten jaossa ja jopa eripuraa osakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta....
Jyväskylän keskusta kasvaa ylöspäin. Puistolan Torniksi ristitystä kohteesta on tulossa kantakaupungin maamerkki. Jyväskylän kantakaupunkiin kohoava Puistolan Torni on saanut nimensä oman kaupunginosansa mukaan. Rakenteilla oleva asuintalo kohoaa Puistolan lounaislaidalle Kalevankatu...
Urakkaviivästyksiä on mahdollista estää muun muassa parantamalla sopimusmallia. Huolellinen työpäiväkirjan täyttäminen kannattaa aina, samoin kertyneen osaamisen jakaminen yrityksessä seuraavia urakoita varten. Urakan viivästyminen on yleensä paitsi sään myös monen muun...
Osakkaan huoneistoremontti ei saa häiritä taloyhtiön korjaushanketta eikä nostaa...
Jyväskylän keskusta kasvaa ylöspäin. Puistolan Torniksi ristitystä kohteesta on...
Energia- ja vesialan tärkein kansainvälinen näyttely ISH keskittyi tänä vuonna i...
Vastaa