Vantaalla Kehäradan varrella nopeasti kasvavan Kivistön kaupunginosan uutiset ovat antaneet ennusmerkkejä rakentamisen matalasuhdanteesta ja ehkä myös markkinoiden muutostrendeistä.

Rakennusyhtiöt ovat siirtäneet uusien asuinkerrostalojen aloituksia heikentyneen kysynnän vuoksi. Kivistön notkahdus on suurempi kuin monissa muissa lähiöissä, mihin saattavat osaltaan vaikuttaa tarjonnan suuruus sekä alueen palveluiden ja pysäköintipaikkojen niukkuus.

Kivistön aseman lähelle suunnitellun kauppakeskuksen aikataulua on lykätty monta kertaa. Viimeksi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä arveli Vantaan Sanomien haastattelussa kauppakeskuksen ensimmäisen vaiheen valmistuvan vuoden 2022 lopulla – aikaisintaan.

Alun perin Kivistön kauppakeskuksesta suunniteltiin megasuurta ja monipuolista. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan keskuksen ykkösvaiheen suuruus on kutistumassa 15 000 neliömetriin. Hankkeen keskeisiä toimijoita ovat NCC, Skanska, Kesko ja HOK-Elanto.

Markkinoilla Kivistön kauppakeskuksen etenemistä seurataan tarkkaan. Onko kauppakeskusten rakentamisessa nyt vain huilaustauko vai onko kaupan rakennemuutos ulottumassa kivijalkakaupoista vähitellen myös näihin jättiläisiin?

Joka tapauksessa Kivistö ajautui samaan tilanteeseen kuin lukuisat kasvukeskusten lähiöt viime vuosikymmeninä: kauppoja ja muita lähipalveluita on monta vuotta aivan
liian vähän suhteessa paisuneeseen asukasmäärään. Kivistön suuralueella asuu nyt yli 8 000 ihmistä.

Kuva Jaakko Vähämäki