Liittokokous teki merkittävän päätöksen yhteisen liittomme hallinnon uudistamiseksi. Uudet säännöt on rekisteröity joulukuussa, ja ne otetaan käyttöön 1.1.2022. Tänä vuonna uudistus viimeistellään valmistelemalla malliohjeet alueiden edustajien valintaan. Siinä on uudelle hallitukselle tehtävää tälle vuodelle, ja kenttä saa syyskesällä ottaa siihen kantaa.

Muutos koskee kuitenkin vain keskushallintoa, ja sen tehtävä on mahdollistaa yhdistysten ydintoiminta. Tosiasia on, että jäsenmäärämme on laskenut edellisvuodesta parilla sadalla, ja kolmessa yhdistyksessä neljästä jäsenmäärä laskee hiljalleen muutaman henkilön vuosivauhtia. Vain kuuden yhdistyksen jäsenmäärä on noussut.

Koko jäsenyyden idea on mietittävä uudelleen. Mitä 2020-luvun RKL tarjoaa nykyisille jäsenilleen? Entä tuleville? Millainen on tulevaisuuden RKL? Entiseen suuruuteen ei voi jäädä kiinni. Toimintatavat on uudistettava vastaamaan uudenlaisia tarpeita.

Näitä kysymyksiä alamme tänä vuonna yhdessä miettiä, sillä ensi vuonna ruorissa on uusi kapteeni ja mestarikuunarille määrätään uusi­ kurssi. Navigointia helpottamaan luodaan ensi vuonna myös uusi strategia. Meillä on paljon tehtävää, jotta siirtymä uuteen johtamismalliin on sujuva.

Samaan aikaan toimintaympäristön muutokset vaikuttavat jäsenistöön. Rakentaminen on hiipuvassa suhdanteessa, eivätkä näkymät ole ruusuiset. Toisaalta hitaampi tahti tarkoittaa kroonisen työnjohtopulan helpottamista. Rakenteelliset muutokset eivät kuitenkaan muuksi muutu, oli aloitusten määrä mikä hyvänsä. Alalta poistuu osaajia eläkkeelle, ja nuoria on vaikeampi saada mukaan. Myös opintojen keskeyttäminen on tavallista, ja siihen RKL etsii syitä tutkimuksen avulla.

Vuosien määrätietoinen edunvalvonta- työ aloituspaikkojen kasvattamiseksi – 550:n tavoite saavutettiin viime vuonna – on tuonut tulosta. Syksyllä alkaa mestarikoulutus Rovaniemellä. Oulussa käynnistetään muuntokoulutusta ja Helsingissä monimuotokoulutusta. Aloituspaikkojen määrä pitäisi pystyä kuitenkin säilyttämään riittävällä tasolla, ja korkea keskeytysprosentti voi vaarantaa hyvän kehityksen.

Myös työssä jaksamisen varmistaminen ja pitkän työuran mahdollistaminen ovat osa RKL:n tänä vuonna käynnistyvää hanketta.

Viheliäinen virus rajoittaa yhä kaikkea arkista toimintaamme. Nyt kysytään kestävyyttä. Sitä tarvitaan työmailla ja myös liiton kehittämisessä. Nyt saavutetun eta-pin takana on vuosien yhteinen kehitystyö.

Iso laiva kääntyy hitaasti, sanotaan – mutta se kääntyy.

Ari Autio
RKL:n puheenjohtaja