Viime vuosien aikana valelääkärit ovat olleet julkisuudessa usein esillä. Heille on oikeudessa luettu ankariakin tuomioita, vaikka potilaat on hoidettu hyvin.

Tulipa mieleen tositapaus 50-luvun lopulta, kun pieneen länsirannikon kunnan kirkonkylään rakennettiin ensimmäinen aravalainoitettu kerrostalo. Hyvin rakennettu talo on edelleen pystyssä ja asuttuna, eikä siinä ole tähän päivään mennessä ilmennyt homevauriota.

Valtion lainoittamien aravatalojen ehtona oli, että työt aloitettiin syyskuun alussa ja työntekijät oli palkattava talvikaudeksi paikkakunnalla olevasta työttömyyskortistosta. Siitä ei paikkakunnalla ole varmuutta, että tuliko myös nuori vastaava mestari kortiston kautta työmaalle vai oliko hän jo ennestään kohteen rakentaneen rakennusliikkeen palveluksessa. Kerrostalon rakentaminen eteni hyvin asiallisen rakennusmestarin johdolla, uusi mestari oli sopuisa ja hyvin toimeentuleva työntekijöiden kanssa, eikä hän pahemmin sekaantunut pieniin detaljiasioihin.

Jotain poikkeavaa työmaalla kuitenkin huomioitiin, kun rakennusmestari ei osannut tehdä kunnon solmua kravattiinsa, koska tuolloin rakennusmestarit olivat poikkeuksetta pukutakkiin pukeutuneita ”kravattiherroja”. Rakennusmestari muutti asumaan paikkakunnalle, ja tutustui kirkonkylällä paikkakunnan nuoriin ja alkoi seurustella työläisperheen parikymppisen tytön kanssa.

Rakennusmestari oli haluttua seuraa

Rakentaminen kerrostalotyömaalla edistyi hyvin ja seurustelu muuttui nopeasti tuliseksi rakkaudeksi niin, että pariskunta kihlautui muutaman kuukauden seurustelun jälkeen. Tytön isä kirkolla kulkiessaan kehuskeli julkisesti nuorten seurustelua, koska perheeseen ollaan saamassa vävypojaksi rakennusmestari ja ainoan tytön tulevaisuus rakennusmestarin rouvana on turvattu.

Kerrostalo valmistui ajallaan kesällä ja syksyllä aloitettiin toisen aravakerrostalon rakentaminen, jossa nuori rakennusmestari itseoikeutetusti paikkakunnan tyttöön rakastuneena jatkoi vastaavana mestarina työmaalla.

Nuorten rakkaus eteni ja häiden valmistelut tytön kotona aloitettiin. Pariskunta meni paikkakunnan kirkkoherranvirastoon hakemaan avioliittoon kuulutusta, jota varten rakennusmestarille piti saada esteettömyystodistus hänen kotiseurakunnaltaan.

Esteettömyystodistuksen hakeminen käynnisti rakennusmestarin kotipaikkakunnalla ennenkuulumattoman hämmingin, kun oikea perheellinen rakennusmestari pidätettiin kuulusteluja varten syytettynä kaksinnaimisesta. Pidätetyksi tuli myös kuulutuksia hakenut sulhasrakennusmestari, joka sai syytteen väärällä nimellä toimimisesta valerakennusmestarina.

Valerakennusmestari tuomittiin vankilaan, paikkakunnalle jäi petetty morsian ja muistoksi tosi hyvä kerrostalo.

Laulaja ja keihäänheittäjä Tapio Rautavaaran sanoin: ”Tämä tarina on tosi”.

Teksti Pauli Partanen, kuva Jari Kostiainen