Rakennustaito
21.5.2021 | Päivitetty 21.5.2021
Kuten tiedämme, kiinteistö- ja rakentamisala on murroksessa oleva toimiala, jonka tuottavuus on noussut ja digitalisaatio on edennyt selvästi hitaammin kuin muilla toimialoilla. Potentiaali on kuitenkin suuri: edellisen hallituksen digikokeiluhankkeessa arvioitiin, että kokeilujen skaalaaminen laajaan käyttöön toisi jopa 5,5 miljardin euron vuosittaiset hyödyt tuottavuuden parantumisen ja uuden liiketoiminnan kautta.
KIRA-ala on myös tärkeässä roolissa hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Koko toimialan digitalisoituessa pienilläkin muutoksilla on suuri merkitys.
Viime vuonna #kynätpois-haastekampanjan tavoitteena oli kannustaa toimialaa siirtymään sähköiseen allekirjoitukseen. KPMG:n toteuttaman vaikuttavuuslaskennan mukaan toimiala säästäisi pelkästään sähköisellä allekirjoittamisella yli 300 miljoonaa euroa, lähes 7 miljoonaa työtuntia ja yli 16 miljoonaa paperiarkkia vuosittain.
Poikkeusaika on nostanut myös keskustelua siitä, miten uudenlainen innovaatiotoiminta ja digitaaliset ratkaisut voivat tukea kotimaisen KIRA-alan kasvua koronan jälkeen.
Toteutimme alkuvuodesta alan yrityksille suunnatun kyselyn koronan vaikutuksista. Pandemialla oli myös positiivisia seurauksia – korona on pakottanut yrityksiä kehittämään omaa toimintaansa. Kun perinteiset toimijat ovat menettäneet markkina-asemaansa, on digitaalisten ratkaisujen kysyntä luonnollisesti kasvanut.
Nyt on uusi, kansallinen KIRA-kasvuohjelma rakenteilla. Sen tarkoituksena on tehdä toimialallemme oma tki-ohjelma, joka synnyttää uutta merkittävää liiketoimintaa ja vastaa vihreän siirtymän ja digitaalisen murroksen tuomiin muutoksiin. Kestävä kaupungistuminen on mahdollista vain voimakkaalla panostuksella vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen.
Kiinnostava on myös ympäristöministeriön Ryhti-hanke. Rakennettu ympäristö synnyttää jatkuvasti arvokasta tietoa, jonka avulla voimme vaikuttaa elinympäristömme toimivuuteen, terveellisyyteen ja energiatehokkuuteen. Nyt rakennettua ympäristöä koskeva laaja ja tärkeä tieto on hajallaan, epäyhtenäistä ja hankalasti käytettävissä. Osana koko suomalaisen yhteiskunnan digitalisaatiota uudistuu myös tapa hallita ja hyödyntää rakennettua ympäristöä koskevaa tietoa.
Visiona 2030 on, että Suomessa on maailman parhaaseen tietoon perustuva, hyvinvointia luova ja kestävä elinympäristö. KIRAHubina haluamme tarjota mahdollisuuden neutraalille, keskustelevalle ja yhteiseen menestykseen tähtäävälle vuoropuhelulle.
Lue lisää: kirahub.org
Kirjoittaja Vappu Id on KIRAHubin yhteisö- ja kulttuurimanageri. KIRAHubin tavoitteena on tehdä Suomesta rakennetun ympäristön kestävän digitalisaation edelläkävijä.
Rakentamisen aluepäällikkö Kimmo Anttonen toivoo, että luottamus asuntokauppaan palautuu pian ja työmaat elpyvät. Myös hänen toisessa ammatissaan, lyhytterapeutin työssä, on kyse voimavarojen löytämisestä. Anttonen korostaa vuorovaikutuksen ja kokonaisuuksien hallinnan...
Kysymys eduskuntatalon paikasta on viime aikoina muodostunut hyvinkin mielenkiintoiseksi. Asiahan sinänsä on jo puolentoistakymmenen vuoden ikäinen, siis lähes yhtä vanha kuin yksikamarinen eduskuntammekin. Niin kauan kuin eduskunta sai olla vanhan ja hyvän V.P.K:n talon vuokralaisena...
Rakennustaito 13 – 14/1923 Asunto-osakeyhtiöaatteen meillä lausui ensiksi – runoilija, ja tulee siitä nyt kuluneeksi suunnilleen 75 vuotta. Tuo kaukonäköinen runoilija ei ollut kukaan muu kuin itse Sakari Topelius. Hänelle häämöitti jo silloin Helsingin suurkaupunkiperspektiivi...
Rakentamisen aluepäällikkö Kimmo Anttonen toivoo, että luottamus asuntokauppaan...
Kysymys eduskuntatalon paikasta on viime aikoina muodostunut hyvinkin mielenkiin...
Ukrainan sota on vahvistanut alueellistumisen trendiä maailmankaupassa. Samalla...
Vastaa