Rakennustaito
20.11.2019 | Päivitetty 20.11.2019
Aluskate on vesikatteen alle asennettava kosteudelta suojaava kerros. Suomen vaativissa sääolosuhteissa aluskate on ehdoton. Aluskate suojaa kattorakenteita ja estää sade- ja kondenssivesien pääsyn yläpohjan rakenteisiin.
Tarkasti ottaen aluskate tarkoittaa katteen alapuolista ainekerrosta, joka estää katteen saumojen tai reunojen kautta mahdollisesti tunkeutuvan veden tai lumen sekä kondenssiveden pääsyn yläpohjaan. Vesi valuu aluskatetta pitkin ulkoseinälinjan ulkopuolelle.
Ohjeissa ja määräyksissä on yhteneväistä vain se, että kosteus/vesi johdetaan ulkoseinäpinnan ulkopuolelle. Vanhemmissa eli ennen kuluvaa vuosikymmentä laadituissa ohjeissa aluskate päättyy talon räystäälle. (Kuva A.)
Kuva A. Vanhemmissa eli ennen kuluvaa vuosikymmentä laadituissa ohjeissa aluskate päättyi talon räystäälle.
Tiilikatteen alla oleva aluskate on periaatteessa varsinainen vesikate. Tiilikate ei ole tiivis, ja vuotovedet pitää johtaa aluskatteelta räystäskouruihin. Jos aluskate päättyy räystään puoliväliin, aluskatteella oleva vesi valuu räystäslaudoitukselle. Tällöin räystäslaudoitus homehtuu. Laudoitus myös lahoaa.
Eräässä taloyhtiössä on räystäitä noin 300 metriä. Räystäslaudoitukset pitää vaihtaa. Se on aivan turha remontti. Jos aluskate olisi asennettu niin, että vesi valuu räystäiltä räystäskouruun asti, olisi tällä toimenpiteellä voitu välttää tuleva remontti.
Kuntotutkimuksissa on usein todettu lahoa ja homehtumista etenkin sellaisissa räystäsmalleissa, joissa on umpinainen aluslaudoitus.
Räystäs on yhteyksissä ulkoilmaan, eikä siitä ole haittaa talon sisäilmastolle, mutta homeenhaju ei ole miellyttävä aistimus talon lähiympäristössä. (Kuva B.)
Aluskatteen asennustavoissa on usein karmeita puutteita. Aluskatteen pitäisi olla kauttaaltaan tiivis, tietysti myös läpivientien kohdalla. Kun aluskate repsottaa, vesi valuu yläpohjan rakenteisiin. Vuodot havaitaan usein hormien pinnoilla ja niiden läheisyydessä.
Katteen tehtävänä on estää veden pääsy talon yläpohjan ja ulkoseinän rakenteisiin. Miksi tätä ei rakentamisessa ymmärretä oikealla tavalla? Tämä on tuhannen taalan kysymys. Aluskatteen puutteita löytyy useammasta kuin joka toisesta tarkastetusta talosta.
Aluskatteen asennuksessa ei tarvita insinööritiedettä. Eihän ennen vanhaan pärekatteen tekijä alkanut latoa päreitä katonharjalta, jolloin päreet olisivat tulleet ”vastasukaan”. Sama pätee myös aluskatteen asennuksessa ja läpivientien tiivistyksessä.
Kuvassa C on oikein asennettu aluskate, josta vedet valuvat räystäskouruun. Tätä mallia on alkanut esiintyä joissain uudemmissa taloissa, mutta se on vielä melko harvinainen asennustapa.
Teksti Hometohtori
Rakentamisen aluepäällikkö Kimmo Anttonen toivoo, että luottamus asuntokauppaan palautuu pian ja työmaat elpyvät. Myös hänen toisessa ammatissaan, lyhytterapeutin työssä, on kyse voimavarojen löytämisestä. Anttonen korostaa vuorovaikutuksen ja kokonaisuuksien hallinnan...
Kysymys eduskuntatalon paikasta on viime aikoina muodostunut hyvinkin mielenkiintoiseksi. Asiahan sinänsä on jo puolentoistakymmenen vuoden ikäinen, siis lähes yhtä vanha kuin yksikamarinen eduskuntammekin. Niin kauan kuin eduskunta sai olla vanhan ja hyvän V.P.K:n talon vuokralaisena...
Rakennustaito 13 – 14/1923 Asunto-osakeyhtiöaatteen meillä lausui ensiksi – runoilija, ja tulee siitä nyt kuluneeksi suunnilleen 75 vuotta. Tuo kaukonäköinen runoilija ei ollut kukaan muu kuin itse Sakari Topelius. Hänelle häämöitti jo silloin Helsingin suurkaupunkiperspektiivi...
Rakentamisen aluepäällikkö Kimmo Anttonen toivoo, että luottamus asuntokauppaan...
Kysymys eduskuntatalon paikasta on viime aikoina muodostunut hyvinkin mielenkiin...
Ukrainan sota on vahvistanut alueellistumisen trendiä maailmankaupassa. Samalla...
Esimerkissä on bitumikermi, käykö sen tilalla esim. ruiskutettava, hengittävä elastomeeri?
Jussille vastaisin elastomeerin olevan sopimaton puukaton läpimenojen juurissa sekä oikeanlaisen
räystään, vrt.kuva C, rakentamisessa. Kun käytät bitumikermiä, saat työn etenemisen mukaan auttavan
sääsuojan talollesi.
Hometohtorilta olisin odottanut myös kuvaa harjan tuulettuvasta ja kosteussuojan antavasta rakenteesta.
topi
Itsellä talo jossa tiilikatto ja jossa ei aluskate ulotu räystäälle asti, talo 26 v vanha eikä aluslaudoitus ole homehtunut. Sateella näkee jos on tiili rikki sillon tulee muutama tippa vettä aluslaudoitukseen. Voisiko kuvan katossa olla rikkonainen tiili tai muu virhe, esim. ladonta virhe?
Aika olematon on tuuletusrimaksi, ei paljoa jää rimaa jäljelle ruoteiden jatkokohdan naulauksessa?
Esimerkkipiirroksessa on puhuttu hyönteisverkosta 3..5 mm, tärkeämpää olisi estää jyrsijöiden ja lintujen pääsy yläpohjan, tällöin verkko saisi olla 5…6 mm:n silmäkoolla jolloin yläpohjan tuuletus toimii! Kolmen millin verkosta ei ilma kulje, ja se tukkeutuu pölystä,
Kiitos artikkelista. Tallensin sivun. Mökillemme tehtiin tunnetulta kattofirmalta uuden peltikaton asennus. Se ei mennyt, niinkuin olisi ajateltu. Katolle ei ole tehty lopputarkastusta ja virheitä on todettu. Aion nyt valittaa kirjallisesti. Onko mahdollista tilata mökille joku rakennusmestari tmv. joka voisi tehdä lausunnon puutteista? Mistä sellaisen voi tilata?
Reiska näitä on tehny.Numero löytyy luetelosta
Tietyt aluskatteet voi asentaa ilman roikkumaa, ts. ilman ”kourua” kattotikkaiden välissä. Jos aluskate kiinnitetään kireälle ilman, että korotusrimoja asennetaan sen päälle niin ohjautuuko vesi räystäälle?
Epäilen kosteusongelmien johtuvan mm. siitä, että aluskatteen päälle ei ole asennettu korotusrimaa ja sen takia peltikatteeseen tiivistynyt vesi ei ohjaudu pois vesikatolta rakennusmääräysten mukaisesti.
Myös harjatuuletuksen toteutus sekä tuuletusväli aluskatteen ja peltikatteen välissä mietityttää.
Kiitos artikkelista. Minäkin bloggasin aluskatteesta toukokuussa 2022. Täytyykin linkata tämä kirjoitus omaan blogiin.
PS. Inkeri, toivottavasti sait sovittua asian urakoitsijan kanssa.