Rakennustaito
27.5.2024
Jännittääkö iso vastuu?
”Toki, mutta hirveästi ei ole ehtinyt jännittää. On ollut niin paljon tekemistä!
Janita Lainio ja Juho Nyman nauravat. He ottivat viime marraskuussa perinteikkään Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta Oy:n virallisesti nimiinsä.
Turun vieressä Maskussa toimiva yritys valmisteli sukupolvenvaihdosta pari vuotta. Nyt Janita Lainio, 36, jatkaa toimitusjohtajana isänsä, rakennusneuvos Jari Lainion työtä. Juho Nyman, 27, peri hallituksen puheenjohtajan paikan isoisältään Jarmo Laivorannalta.
Ajatus sukupolvenvaihdoksesta kypsyi hiljalleen.
”Tulin firmaan kymmenen vuotta sitten. Siitä asti olen toivonut, että tämä pidettäisiin suvussa. Se on
ollut myös isän toive”, Janita Lainio kertoo.
Juho Nyman muistaa isoisä Jarmo Laivorannan puhelun pari vuotta sitten.
”Ukki soitti ja kysyi, kiinnostaisiko minua jatkaa firmaa. Olin töissä Tampereella ja sanoin soittavani takaisin parin tunnin päästä. Tunnin päästä soitin ja sanoin, että kyllä kiinnostaa. Toki osasin tuota kysymystä vähän aavistella.”
Janita Lainion ajatuksia Laivoranta ehti tiedustella jo aiemmin.
”Hän kysyi firman risteilyllä, mitä mieltä olen Juhosta. Sanoin, että kiva kaveri. Seuraava kysymys olikin, voisinko kuvitella tekeväni Juhon kanssa yhteistyötä.”
Hyvämaineinen firma kiinnosti myös ostajia. Neuvottelujakin käytiin. Kaikki ovat silti tyytyväisiä, kun firma jäi tutuille omistajille.
Pitkäaikainen toimitusjohtaja Jari Lainio luottaa tulevaisuuteen.
”Janitalla ja Juholla on osaamista ja näkemystä, mutta he eivät ole yksin. Meillä on hyvä mestarikaarti ja muutenkin osaava työporukka.”
Henkilöstölle ratkaisu on ollut turvallinen. Janita Lainion mukaan suuria muutoksia ei ole luvassa, kun uudet keulakuvat ovat kasvaneet firmassa.
”Haluamme säilyttää perheyrityksen tunnelman. Pyrimme kuuntelemaan työntekijöitä; heillä on paljon kokemusta.”
Tunnelmasta saa aavistuksen, kun konttorin pihalla tervehditään iloisesti uuttakin vastaantulijaa.
”Täällä ollaan aika tasa-arvoisia. Minä en ole herra puheenjohtaja eikä Janita ole rouva toimitusjohtaja”,
Juho Nyman sanoo hymyssä suin.
Kumpikin luottaa siihen, että oma persoona kantaa johtamisessa. Nyman sanoo kunnioittavansa isoisänsä työtä, mutta kulkevansa silti omilla jalanjäljillään.
”Eikä ole tultu sanomaan, että isäs anto förskottia, anna ny sääkin”, Janita Lainio vitsailee.
Sukupolvenvaihdos vaati paljon selvittämistä ja juristien apua. Tärkeintä oli, että rakennustoimisto pystyy jatkamaan entisellään ja Y-tunnus ja referenssit säilyvät muuttumattomina.
”Julkisissa hankinnoissa on tarkat vaatimukset referensseistä. Jos olisimme perustaneet uuden firman, nämä olisi menetetty”, Janita Lainio muistuttaa.
Uusi polvi sai lahjoituksena nimen, liiketoiminnan ja Y-tunnuksen, kun taas liiketilat ja omaisuus siirrettiin sijoitusyhtiöön, jonka omistavat Jari Lainio ja Jarmo Laivoranta.
”Saimme verottajalta ennakkoratkaisun, että yrityskaupan kaltaisia veroseuraamuksia ei tule. Lahjaveroja on aikaa maksaa kymmenen vuotta”, Jari Lainio selvittää.
Hän toimii edelleen neuvonantajana firmassa ja siirtää hiljaista tietoa eteenpäin. Kokeneen nokkamiehen apua on arvostettu.
”Jari on auttanut aina, kun on tarvittu, mutta mitään hän ei ole jarruttanut”, Juho Nyman kiittelee.
Aluksi firmassa on pyritty yhtenäistämään käytäntöjä.
”Tuotannonhallintaa ja prosesseja on modernisoitu. Mitään emme kuitenkaan uudista pelkästä uudistamisen ilosta”, Nyman korostaa.
Janita Lainio ja Juho Nyman ovat koulutukseltaan rakennusinsinöörejä. Muistoja rakennusalasta riittää jo pienestä saakka.
”Isän kanssa kävimme katsomassa työmaita, ja siskoni kanssa olimme joskus loppusiivouksissa. Siihen aikaan oli tavallista, että lapset ovat vanhempiensa työpaikalla. Nykyäänhän työmaille ei kävellä noin helposti sisään”, Janita Lainio naurahtaa.
Nymanille on jäänyt mieleen lapsuudenkodin rakentaminen.
”Äitini on lääkäri ja isäni juristi, mutta työmaalla pyöri Jari ja muita tuttuja firmasta. Siellä pikkupoikana höpöttelin heille ja juoksentelin ympäriinsä.”
Kumpikaan ei päätynyt alalle suoraviivaisesti. Janita Lainio opiskeli ensin bio- ja elintarvikealaa, mutta rakennusala vei lopulta voiton.
”Ajattelin jatkaa diplomi-insinööriksi, mutta se jäi, kun tulin firmaan. Minusta oli tärkeämpää olla isän opissa ja hankkia kokemusta juuri tästä firmasta kuin opiskella lisää.”
Nyman opiskeli kaksoistutkinnon ennen rakennusinsinöörin opintoja. Hän jatkoi myös tuotantotalouden diplomi-insinöörin opintoihin, jotka ovat nyt tauolla, kun firman pyörittäminen on eniten mielessä.
Kumpikin on sitoutunut yritykseen.
”Elämä on täällä.”
Rakennusalan nykytilanne on vaikea, mutta Jari Lainion mielestä sukupolvenvaihdos tehtiin sopivaan aikaan.
”Nousukaudella voisi tulla vauhtisokeutta. Nyt nähdään, ettei yrittäminen aina helppoa ole. Silti järkevällä tekemisellä pärjää edelleen.”
Kilpailijoiden määrä on lisääntynyt rajusti, ja jotkut kilpailevat hinnalla uhkarohkeasti.
”Tarjouksia saa laskea tarkkaan, mutta emme lähde laskemaan töitä tappiollisesti, kuten osa firmoista tekee. Se tie loppuu yleensä lyhyeen. Meillä on myös tarkkaan määritelty laatu”, Janita Lainio linjaa.
Laadukkuuteen profiloituminen on tuonut hyvää mainetta. RKL:n puheenjohtajana vuosina 2000 – 2005 toiminut Jari Lainio korostaa myös alan verkostojen merkitystä.
”Meidät tunnetaan verkostoissa, ja se tuo luottamusta. Meihin luottaa niin tilaaja-, rakennuttaja- kuin työntekijäpuolikin.”
Janita Lainio ja Juho Nyman kuuluvat hekin RKL:ään. Ahtaista ajoista huolimatta firma pyrkii pitämään henkilöstöstään kiinni.
”Meillä on pitkiä työsuhteita. Ukki on aina korostanut, että työntekijöiden hyvinvoinnista pitää huolehtia”, Juho Nyman painottaa.
Uudet vetäjät panostavat myös omaan hyvinvointiinsa. Liikunta ja terveellinen elämä auttavat jaksamaan, kuten myös se, että kotiasiat ovat kunnossa.
”Me huolehdimme itsestämme, jotta voimme huolehtia firmasta ja työntekijöistä.”
Teksti ja kuvat Antti Pulkkinen
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...