Turun uusi puheenjohtaja Petri Linkoala uskoo aktiiviseen yhdistykseen. Turun yhdistys on liittomme vanhimpia. Se vietti 120-vuotisjuhlaansa 2018 RKL:n liitto­kokouksen yhteydessä.

Turku on iso ja perinteikäs kaupunki, jossa rakennetaan ja kehitetään kaupunkiympäristöä vilkkaasti. Entisessä pääkaupungissamme niin vanha kuin uusi rakentaminen sopivat luontevasti yhteen.

Turun RKL-yhdistyksen jäsenkunnasta on noussut useita maamme eturivin rakentajia ja vaikuttajia, kuten Jussi Ketola, Armas Puolimatka ja Urho Ruola – kolme vuorineuvosta – sekä lukuisia teollisuus-, kauppa-, rakennus- ja kanslianeuvoksia.

Uusi puheenjohtaja Petri Linkoala näkee Turun perinteissä vahvuuden. Kaupungissa tapahtuu ja se tarjoaa niin rakentajille kuin yhdistyksen jäsenille hienoja mahdollisuuksia.

”Kaupungilla on selvät kasvot. Myös yhdistyksellämme löytyy hienoa historiaa, josta riittää ammennettavaa. Haluan johtaa toimintaa ihmisten kautta. Tahdon kuunnella ja tarjota mahdollisuuksia jäsenillemme. Hallituksemme jäsenistä yli puolet on työikäisiä, mikä avaa paljon tilaisuuksia”, Linkoala puhkuu itseluottamusta.

Vuosi sitten yhdistyksen tuolloinen puheenjohtaja Pauli Räisänen kysyi Linkoalaa tähän tehtävään. 43-vuotias Linkoala oli silloin yhdistyksen sihteeri. Räisäsen kaksivuotiskausi puheenjohtajana päättyi jouluna 2019.
Linkoala ottaa uuden pestinsä tosissaan. Tuoreen puheenjohtajan mukaan maailma on muuttunut varsin yksilökeskeiseksi. RKL puolustaa yksilön ammattiylpeyttä, ja siksi myös tämän tapaisten yhdistysten voiman täytyy löytyä yksilön palkitsemisesta.

Yhdistyksen tehtävä nostaa yksilö

Kaikki yhdistykset joutuvat nykyään taistelemaan jäsenistään. Linkoalan mukaan RKL:n vahvuus on se, että liitto tarjoaa selvästi yksilölle ammatillisen profiilin ja identiteetin kotipesän. Paikan, jossa verkostoidutaan ja haetaan lisäoppia.

”Kaikki haluavat tietää liittyessään yhdistykseemme, että mitä hyötyä tästä on minulle. Väitän, että esimerkiksi meillä on jäsenissämme valtava määrä kaupungin rakentamisen hiljaista tietoa. Se on verkosto, jossa on kaiken ikäisiä. Myös seniorijäsenet vaikuttavat, ei ehkä suoraan, mutta välillisesti. ”Toivon, että saan kynnyksen liittyä RKL:ään erittäin alas”, Linkoala tarkentaa.

Yhteiset jaetut kokemukset luovat ihmisille merkitystä arkeen. Niin liiton kuin sen jäsenyhdistysten on tuotettava jäsenistölleen mahdollisuuksia kohdata ja jakaa kokemuksiaan. Ovat tilaisuudet sitten vapaalla, työmaakäynneillä tai koulutuksissa, tärkeää ovat kohtaamiset, sillä nämä tuottavat jäsenelle arvoa.

”Yhteiset kokemukset tuottavat tarinaa, josta ammentaa ammatti-identiteettiä. Kun päätin lähteä tähän hommaan, niin ajattelin alusta alkaen myös laittaa omaa persoonaani peliin. Kulisseissa ei voi johtaa. Esimerkillä luodaan identiteettiä myös yhdistystoimintaan”, Linkoala uskoo. 


Petri Linkoala

  • 43-vuotias.
  • Teknisen suunnittelun opettaja, Raision seudun koulutuskunta­yhtymä.
  • Rakennusmestari AMK, HAMK 2012.
  • Pedagoginen opettajakoulutus 2007.
  • Talonrakennusalan EAT 2006.
  • Tekniikan EAT 2004.
  • Talonrakennusalan AT 2000.
  • Rakennusalan PT 1998.
  • Puualan PT 1997.

Petri Linkoalan teesit vireään yhdistys­toimintaan

  1. Yhteenkuuluvuus näkyväksi.
  2. Yhdistyksessä on hiljaista tietoa jaossa: työpaikkoja, rekryjä.
  3. Oppiminen.
  4. RKL:n kokemus ja tieto on jaettava jäsenille.
  5. Toimintoihin ja yhteisiin tapahtumiin kannattaa panostaa.

Raseko, Raision seudun koulutuskuntayhtymä

  • Runsaat 1 500 opiskelijaa.
  • Oppisopimusopiskelijoita keskimäärin 312 ja ammatillisessa lisäkoulutuksessa 578.
  • Tekniikan alan opiskelijoita 567.

”Olen erittäin tyytyväinen, että oppilaamme työllistyvät hyvin opintojen jälkeen. Pyrimme kaikessa opetuksessa huomioimaan työelämän tarpeet koulutuksia suunniteltaessa. Toimimme myös aktiivisessa vuorovaikutuksessa alueen yrittäjien kanssa”, rehtori Maria Taipale iloitsee.

Teksti ja kuva Jari Kostiainen