Rakennustaito
19.12.2023
Yrittäjä Anna-Riitta Kallisella on tavalliseen tapaansa monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Tietomallinnuksen johtavan asiantuntijan ja rakentamisalan vaikuttajan viimeaikaisista projekteista suurin, RAVA3Pro-hanke, on päätösvaiheessaan.
RAVA3Pro on Helsingin kaupungin johtama ja valtiovarainministeriön rahoittama kehityshanke, jossa on mukana 23 kuntaa. Hanke tähtää kuntien rakennusvalvonnan sähköisen lupaprosessin edelleen kehittämiseen ja tietomallien tarkastamisen automatisointiin koneluettavuudella. Uusi rakentamislaki tukee myös tätä kehityssuuntaa koneluettavan ja digitaalisen tiedon vaatimuksillaan.
”Teimme kuntien ja sidosryhmien kanssa ison urakan, vaikka aikataulu oli tiukka ja budjetti rajallinen. Kaikkien osaaminen ja hyvä tekemisen henki auttoivat meidät tavoitteeseen. Hanke sai kansainvälisestikin laajaa näkyvyyttä”, projektipäällikkö Kallinen iloitsee.
Kallinen kiinnostui tietomalleista jo opiskellessaan insinööriksi Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulun rakennusosastolla.
”Saimme tietomallinnusohjelmistoista opiskelijaversioita harjoitustöitämme varten. Innostuin niistä niin, että tein aiheesta lopputyöni.”
”Tietomallinnuksesta tuli minun tapani vaikuttaa rakentamisalalla.”
Kun Kallinen aloitti tietomallien kansallisen vakioinnin parissa vuonna 2004, puhuttiin siitä, miten tietomallinnusohjelmiin saadaan rakennusalan IFC-standardin mukaisia tallennus- ja tiedonsiirto-ominaisuuksia.
Nyt painopiste on IFC-tietomallien hyödyntämisessä, erityisesti koneluettavuudessa ja automaattisessa tiedonkäsittelyssä, sekä sen mahdollistamiseen tarvittavassa tietorakenteen vakioinnissa.
”Lisäksi, kun on otettava kaikessa huomioon myös energiatehokkuus ja ilmastotekijät, emme selviäisi ilman tietomallinnuksen hyödyntämistä. Se parantaa suunnittelun ja rakentamisen laatua ja vähentää riskejä.”
Kallinen kertoo olevansa rakentajien, seppien ja pienyrittäjien sukua. Siksi yrittäjyys oli hänelle luontevaa. Kallinen perusti yrityksen elämäntilanteessa, joka ei ole tyypillisin eli toimiessaan omaishoitajana.
”Kun äitini sairastui nopeasti etenevään muistisairauteen, hän tarvitsi minua. Tein valinnan sydämelläni ja otin äitiäni kädestä hänen saattomatkallaan.”
Alun perin Kallinen halusi pitää kiinni ammattitaidostaan ja työskennellä pienimuotoisesti omaishoitamisen sivussa, mutta silloisessa työssä se ei käynyt päinsä. Äiti oli kuitenkin kasvattanut Kallisesta vahvan ja oikeudenmukaisen ihmisen. Se antoi rohkeutta lähteä yrittäjäksi.
Hän sai yritystä perustaessaan paljon kannustusta verkostoiltaan. Tärkeimpiä tukijoita olivat isä Seppo Kallinen ja ystävä, rakennusinsinööri Ulla Mehik. Äidin päästyä palveluasumiseen 2020 Kallinen siirtyi kokopäiväiseen työntekoon yrittäjänä.
Vaativat kehityshankkeet sopivat Kallisen luonteelle, sillä hän ei pelästy paineita: ne antavat mahdollisuuden oppia ja etsiä uusia ratkaisuja. Tulos syntyy hankejohtajan mukaan vain niin, että kaikki tiimissä tähtäävät sitkeästi samaan tavoitteeseen:
”Ihmisten kanssa hankkeita tehdään, ja kaikkia täytyy kunnioittaa.”
Monipuolisista opinnoista on ollut Kalliselle merkittävää hyötyä hankkeiden vetämisessä.
”Oma polkuni ammattiin lähti liikkeelle humanististen aineiden opiskelusta. Psykologian, kasvatustieteen, sosiaalipsykologian ja sosiologian opinnot jatkuivat vuotta myöhemmin käynnistyneiden insinööriopintojen sivussa ja myös työelämän vastapainona.”
”Humanistiset aineet ovat laajentaneet ymmärrystäni erilaisista ihmisistä. Löydän ihmisistä heidän parhaat kykynsä.”
Valoisa luonne on ollut Kalliselle suuri apu.
”Minulla on joskus hankalissa tilanteissa tapana sanoa asiakkailleni, että yritykseni on erikoistunut tekemään ihmeitä.”
Viime vuonna RKL ja RIA palkitsivat Kallisen kultaisilla ja hopeisilla ansiomerkeillä hänen osallistumisestaan rakennusalan kehittämiseen. Kallinen arvostaa sekä näitä tunnustuksia että kotimaisia ja kansainvälisiä verkostojaan suuresti.
”Olen tehnyt liitoissa ja paikallisyhdistyksissä pitkän tien sekä luottamustehtävissä että aktiivisena jäsenenä. Toivon, että voin olla itsekin jollekulle toiselle kannustava esimerkki alan toimijana.”
Kallinen on aktiivisesti mukana RKL:n ja Helsingin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK:n ry:n toiminnassa – myös niiden KUPE- eli kulttuuriperinnetyössä. Helsingin KUPE-alaosaston puheenjohtajana hän parhaillaan valmistelee 60 vuotta täyttävän kerhon juhlavuoden 2024 ohjelmaa.
Hiljattain hän liittyi mukaan Helsingin yhdistyksen Metsästys ja erä -alaosaston toimintaan. Se on luonnon ja maaseudun lähellä Pohjois-Karjalassa kasvaneelle Kalliselle paluu juurille, joihin metsästys kuuluu osana elämää.
Rakkaita harrastuksia ovat myös kuvataiteet ja eri maiden ruokakulttuuri. Lasinpuhallustakin käden taidoista pitävä Kallinen on kokeillut.
”Toivon pääseväni keväällä lasinpuhalluskurssille.”
Teksti Lotta Vartiainen Kuvat Kirsi-Marja Savola
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakennusmestareista pääkaupunkiin päämääränä kullakin Suomen Rakennusmestariliiton 20:s vuosikokous. Vaikkapa kokouksesta ei olekaan muodostettu erityistä juhlakokousta, vaan varsinainen juhla on lykätty...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiskelija pohtii, tekeekö tekoäly hänestä tarpeettoman ennen kuin työura ehtii edes alkaa. Uransa loppupään veteraani miettii, pitääkö vielä tämäkin villitys opetella ennen eläkettä....
Virtaussimuloinnilla tutkitaan muun muassa asumisen mukavuuden ja sisätilojen terveysturvallisuuden ongelmakenttiä. Entistä taitavampi ja tarkempi simulointi auttaa suunnittelussa: tarvetta löytyy monesta paikkaa. Dynaamista virtaussimulointia käytetään muun muassa tuuletuksen,...
Rakennustaito 5 – 6/1925 Muutamien päivien kuluttua saapuu suuri osa maan rakenn...
Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen. Tämä mietityttää meitä kaikkia. Opiske...
Toimiva viestintä on tärkeää rakennushankkeen valvonnassa. Sen avulla voidaan vä...