Rakennustaito
13.10.2022
Koehankkeessa ajettiin ilman kuljettajaa 160 kilometrin osuus valtatie 3:lla Helsinki–Tampere-välillä. Tuoreen tutkimuksen tulokset näyttävät vihreää valoa liikenteen täydelle automatisoinnille. Väyläviraston mukaan suurin osa eteläisen Suomen moottoriteistä on samaa riittävän hyvää tasoa kuin koehankkeessa testattu osuus.
”Projektin aikana ei havaittu merkittäviä puutteita, jotka edellyttäisivät välittömiä toimia automaattisen ajon mahdollistamiseksi. Moottoritien suunnittelukriteerit ovat kunnossa. Digitaalisen tieympäristön tarjoama tuki sijainnin, viestintäverkkojen ja tiedon osalta ovat pääosin riittäviä”, sanoo kehityspäällikkö Jari Myllärinen Väylävirastosta.
Älykkään anturidatan on tarkoitus helpottaa liikenteessä liikkuvien arkea sekä parantaa turvallisuutta ja sujuvuutta. Viranomaisten tutkimusten mukaan Suomen nykyinen fyysinen ja digitaalinen infrastruktuuri on jo hyvällä valmiustasolla automaattiajoneuvojen perusluontoiselle käytölle. Sen sijaan itse robottiautojen käytön suhteen Suomessa on vielä melko paljon tekemistä. Esimerkiksi Ruotsi on meitä edellä: länsinaapurissa Einride AB ajaa kymmeniä rekkojaan täysautonomisesti tai etäohjattuina.
Väyläviraston kehittämä tieverkon palvelutasoluokittelu määrittää kehityksen kriteerit fyysisessä ja digitaalisessa infrastruktuurissa, ympäristöolosuhteissa sekä dynaamisissa elementeissä. Luokittelu sisältää viisi tasoa E:stä A:han. E-tasolla infrastruktuuri ei tarjoa erityistä tukea, kun taas korkeimmalla A-tasolla vuorovaikutteinen automaattinen liikenne on täysin tuettua.
”Suomessa ehkä mennään C-tasolla, koska tietyt standardoidut kommunikaatioyhteydet puuttuvat”, arvioi Traficomin Liikenteen automaatio -tiimin vetäjä Mikko Räsänen.
Yleisesti 4G-verkon arvellaan riittävän alustaksi robottiautolle. 5G-verkon ominaisuudet lisäävät toimintavarmuutta, jotta datan viive eli latenssi saadaan painettua millisekunteihin.
Suomessa 5G-verkot rakennetaan markkinaehtoisesti ja ilman valtion asettamia rakentamistavoitteita. DNA:n ja Telian 5G:tä rakentavan Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen kertoo työn etenevän itäisessä Suomessa ja kohti pohjoista suunnilleen aikataulussaan. Tukiasemaverkko on tiheä.
Traficom myöntää koeajoluvat ja -kilvet tieliikenteen automaatiokokeiluille Suomessa. RoboRide-yhtiö aloittaa tänä syksynä viiden robottibussin liikennöinnin Tampereella. Suomalaiskaupunkien katukuvassa näkyvät virolaisen Starship Technologiesin pienet, kauppaostoksia kuljettavat robotit. Automatisoituja rekkaletkoja on koeajettu myös Suomessa.
Teksti Reijo Holopainen Kuvat Adobe ja Reijo Holopainen
Muutoksen tuulet -sarja käsittelee rakennussektorin uudistumista ja teknologian kehittymistä.
Osakkaan huoneistoremontti ei saa häiritä taloyhtiön korjaushanketta eikä nostaa tämän hintaa. Kun osakkaan oma remontti tehdään samanaikaisesti taloyhtiön hankkeen kanssa, voi syntyä ongelmia kustannusten jaossa ja jopa eripuraa osakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta....
Jyväskylän keskusta kasvaa ylöspäin. Puistolan Torniksi ristitystä kohteesta on tulossa kantakaupungin maamerkki. Jyväskylän kantakaupunkiin kohoava Puistolan Torni on saanut nimensä oman kaupunginosansa mukaan. Rakenteilla oleva asuintalo kohoaa Puistolan lounaislaidalle Kalevankatu...
Urakkaviivästyksiä on mahdollista estää muun muassa parantamalla sopimusmallia. Huolellinen työpäiväkirjan täyttäminen kannattaa aina, samoin kertyneen osaamisen jakaminen yrityksessä seuraavia urakoita varten. Urakan viivästyminen on yleensä paitsi sään myös monen muun...
Osakkaan huoneistoremontti ei saa häiritä taloyhtiön korjaushanketta eikä nostaa...
Jyväskylän keskusta kasvaa ylöspäin. Puistolan Torniksi ristitystä kohteesta on...
Energia- ja vesialan tärkein kansainvälinen näyttely ISH keskittyi tänä vuonna i...
Vastaa