Asiantuntijat jakavat vuorokauden ajankäytön kolmeen kahdeksan tunnin jaksoon: yksi unelle, yksi vapaa-ajalle ja yksi työlle.

Säännölliset elämäntavat auttavat elimistöäsi enemmän kuin saatat ensin ajatellakaan. Miljoonien vuosien evoluutio näkyy elimistössäsi; esimerkiksi pitkälle kehittyneen hermostosi toiminta tai hormoniesi eritys toimivat kellontarkasti. Voit vaivattomasti auttaa kehoasi tekemällä asiat aina samaan aikaan vuorokaudesta.

Vuorokausirytmistä ei kannata luopua viikonloppuina tai edes lomalla – tässä syy!

Arjen sykkeessä säännöllisellä vuorokausirytmillä on valtava merkitys. Kun käy yöunille iltaisin suunnilleen samaan aikaan ja laittaa herätyskellon aamulla soimaan tietyllä kellonlyömällä, helpottuu elämä huomattavasti. Säännöllinen vuorokausirytmi synkronoi elimistön rytmit toimivaksi kokonaisuudeksi, jolloin arjesta tulee helpompaa. Siksi ihmisen tulisi noudattaa samaa rytmiä niin arkena kuin viikonloppuisinkin.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että säännöllisestä rytmistä olisi hyvä pitää kiinni myös lomalla. Silloin usein tekee mieli ottaa kaikki irti vapaista päivistä, kun kukaan ei ole määräämässä päivien kulkua.

”Arjesta irtautuminen ja rutiinien rikkominen tekee hyvää hetkellisesti, mutta ei ole hyväksi pidemmällä tähtäimellä. Jos lomalla kukkuu hereillä aamutunneille ja nousee sängystä vasta puoliltapäivin, ei lomasta saa puolitehoisena kaikkea irti. Lisäksi arkeen palaaminen voi olla loman jälkeen hyvin raskasta ja viedä runsaasti aikaa”, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen kertoo.

Vuorokausirytmi helppo havaita

Jokaisella on oma uni-valverytminsä, joka noudattelee noin 24 tunnin mittaista vuorokausirytmiä. Moni tietää olevansa joko ilta- tai aamuihminen, jolloin iltaisin tulee joko kukuttua hereillä myöhään tai vastaavasti mentyä ajoissa nukkumaan. Moni vuorotyötä tekevä joutuu muokkaamaan omaa rytmiään viikoittain olosuhteiden pakosta, kun säännöllisiä vuoroja ei ole.

Epäsäännöllinen vuorokausirytmi laittaa elimistön rytmit (n. 30 kpl) toimimaan oman kellonsa mukaan, jolloin ne eivät kytkeydy toisiinsa. Tutkimusten mukaan epäsäännöllinen vuorokausirytmi voi lyhentää elinikää. Kaikki elintoiminnot olisi hyvä saada heräämään samaan aikaan, joten aamut kannattaakin aloittaa ottamalla hörppy vettä tai mehua heti herättyäsi, jotta ruoansulatus lähtee liikkeelle. Iän myötä ihmisen uni- ja vuorokausirytmi voi muuttua nuoruusvuosista paljonkin, ja uuteen rytmiin sopeutuminen hankaloituu vanhemmiten.

Hyvän rytmin saavuttamiseksi kannattaa tietysti nukkua univelat pois päiväunia ottamalla, mutta jos mahdollista, yritä sen jälkeen säilyttää normaali vuorokausirytmi edes osittain. Arjessa välillä voi tulla yllättäviä valvomisia, mutta koeta palata takaisin normaalirytmiin nopeasti.

Hyvässä sängyssä nukutaan ja voidaan hyvin – ja selkeistä syistä. Kun sänky on mieluisa, sinne menee mielellään ja nukahtaa helpommin.