Lokakuussa käyttöönotettavalle Tanssin talolle löytyi paikka Kaapelitehtaan kyljestä purettavan Kaapelipuiston tontilta Helsingin Ruoholahdesta. Teatteri- ja sirkusesitysten tarpeisiin suunnitellut tilat korkeine runkoineen ja esitystekniikoineen ovat taitorakentamista vaativimmasta päästä.

Jos työkalu putoaa 23 metristä, loukkaantumisvaara on kohdalle sattuessa ilmeinen. Tanssin talon työmaalla on otettava huomioon myös tämä näkökohta. Lavasteiden takia tarvittava korkea avoin tila on muutenkin kohteen keskeinen erityispiirre, joka vaikuttaa kaikkeen valutavasta aina tekniikka-asennuksiin.

Kaapelitehtaan pannuhallin pilarit mantteloitiin.

Noin 7000 neliömetrin kokonaisalasta uudisrakentamisen osuus on noin 6000 neliötä. Uudissiivelle löytyi tilaa Kaapelitehtaan itäpuolelta, aivan sen kyljestä. Loppu eli noin tuhat neliötä on Kaapelitehtaan entisen, tähänkin asti teatterikäytössä olleen pannuhallin ja sisäpihan muutos- ja peruskorjaustöitä.

”Peruskorjausosalla betonirakenteita on pitänyt vahvistaa mantteloinnein. Vanhat rakenteet ovat ikäänsä nähden hyväkuntoisia, mutta kuormat ovat jatkossa suuremmat”, kertoo työmaan vastaava mestari Kristian Torsell Haahtelasta.

Tanssin talon työmaan vastaava mestari Kristian Torsell huolehtii koronaturvallisuudesta.

Valuputket käytössä

Myös uudisrakennettava osa Tanssin talosta on kantavalta rungoltaan paikallavalettua betonia. Runko valmistui viime vuoden lopulla eli suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Kantavien seinien valukorkeudet olivat korkeimmillaan noin 11 metriä, mikä johti tarpeeseen käyttää erityisiä valuputkia. Niiden avulla saatiin varmistetuksi, että pumpattava betoni laskeutui tasaisesti koko muotin korkeudelta alas asti.

”Nousunopeus puolestaan määrittyi sen kautta, että valupaine ei kasva liian suureksi. Tämän seurauksena korkeimmat seinävalut etenivät korkeussuunnassa metrin verran tunnissa ja ne veivät aikaa noin 11 tuntia”, Torsell laskee.

Myös muottitekniikka oli haastava: korkeat seinät ilman välipohjia oli tuettava rakennesuunnittelijan ja järjestelmätoimittaja Perin ohjeistuksen mukaisesti.

Telineiden pystytys vaatii kekseliäisyyttä.

Tekniikkaa yläilmoihin   

Hankkeen noin 40 miljoonan euron kokonaiskustannuksista runsas viidennes koostuu esitystekniikasta. Pääosa siitä sijoitetaan katon rajaan rakennettaville köysiullakoille.

Kun lokakuussa on valmista ja esitykset uusissa tiloissa koronatilanteen niin salliessa alkavat, seinille ja katon rajaan on sijoitettuna yli 150 000 kiloa terästä.

Esitystekniikkaa varten näyttämösali varustetaan kiinteillä teräksisillä hoitotasoilla. Niiden asennusta varten työmaalla tarvitaan nostimia ja väliaikaisia telineitä, joiden pystytys vaatii sekin kekseliäisyyttä ja suurta ammattitaitoa.

Putoamissuojat toimitetaan rullatavarana. Suojakartongilla peitetään ritilätasot siksi aikaa, kun ylhäällä työskennellään.

Putoamissuojaus on tärkeää

Luonnollisesti putoamissuojaus on keskeinen työturvallisuuden osa-alue korkean rakentamisen työmaalla. Tanssin talon työmaalla tämä tarkoittaa muun muassa valjaiden käyttöpakkoa ja huolehtimista niiden turvallisesta kiinnityksestä. Myös alhaalla työskenteleviä on ajateltava tilan suuren korkeuden takia. Konkreettisesti tämä näkyy siinä, että esitys- ja talotekniikkaa varten rakennetut ritilätasot peitetään korkealla työskentelyn ajaksi tuplakerroksella vahvaa suojakartonkia.

Korkealle sijoitettavien rakenteiden asennukset jatkuvat. Kesään mennessä on vuorossa sisäpihan 700-neliömetrisen lasikatteen asennus. Myös teräsrunkoisen, katolle sijoitettavan iv-konehuoneen asennus on vielä käynnissä.

Työmaan loppuvaiheessa pääkatsomosaliin asennetaan 700-paikkainen teleskooppikatsomo. Se voidaan levittää ja taittaa taas kokoon suhteellisen vaivattomasti riippuen siitä, onko seuraavaksi tulossa esitys vai tarvitaanko tilaa muuhun käyttöön.

Teksti ja kuvat Vesa Tompuri Ilmakuva Haahtela