Tampereen ammattikorkeakoulun rakennustuotannon nelosvuosikurssilaiset tutustuivat Tukholmassa 9. huhtikuuta 2019 Skanskan asuinkerrostalo- ja toimistotyömaihin sekä kahteen jo valmistuneeseen poikkeukselliseen rakennukseen (Norra tornet ja Mall of Scandinavia). Matkan aikana järjestettiin tuttuun tapaan valmistuvien opiskelijoiden opinnäytetyöseminaari. Jokainen opiskelija esitteli opinnäytetyönsä sisällön sekä tärkeimmän oppimansa asian ko. työssä.

Menomatkan iltana 8. huhtikuuta tuuli yltyi myrskyksi Ahvenanmaan jälkeen, yli 20 m/s, ja laiva keinui keskellä yötä paljon. Tukholmassa 9. huhtikuuta ulkolämpötila pysyi nollan tuntumassa ja tuuli oli navakkaa. Talvitakit ja pipot olivat todella tarpeen. Matka tehtiin Tamkin 25 rakennustuotannon opiskelijan, kahden opettajan sekä rahoittajan edustajan voimin (kuva 3). Helsingin kautta matkatessa Tukholmaan päiväreissulle jää työmaavierailuille tosi lyhyt aika. Tämän takia valitsimme Turku-Tukholma reitin. Siinä perille jää aikaa noin 12 h.  

Opinnäytetyöseminaari bussimatkalla

Opinnäytetöiden esittely toteutettiin bussimatkalla. Aiheet vaihtelevat eri vuosina melko paljon. Tietyt aiheet ovat kuitenkin aina esillä rakennustuotannon opinnäytetöissä. Enemmistö eli 35 prosenttia liittyy työmaaprosessin kehittämiseen. Toiseksi eniten, 25 prosenttia, selvitettiin uudis- tai korjausrakentamisen kosteusasioita. Tuotantotalouteen liittyviä opinnäytteitä oli 20 prosenttia. Myös digitalisaatio sekä ympäristöasiat olivat esillä 10 prosentin osuuksilla.

Ensimmäinen kohde matkalla oli korkea asuinkerrostalo. Tukholman keskustaan Vasastadeniin on valmistunut 2018 lopulla 36 kerroksinen asuinkerrostalo (kuva 1). Rakennuksen on suunnitellut OMA arkkitehdit ja se koostuu yksinkertaisista lohkoista joita on koottu limittäin ja päällekkäin. Erikoisuutena ovat mm. isommissa asunnoissa useat parvekkeet ja osa asunnoista on kaksikerroksisia. Asuntojen hinnat ovat korkeat. Esimerkiksi 109 neliöinen asunto maksaa noin 1,2 milj € ja 281 neliön asunto noin 6,5 milj. €. Toisin kuin toisessa kohteessamme Sundbybergissä, Norra tornetin joissakin asunnoissa on huoneistokohtainen sauna.

Asuinkerrostalotyömaalla opimme rakentamistapojen eroja Suomen ja Ruotsin välillä. Sundbybergissä Skanska Nya Hem rakennuttaa As Oy Grönkulla Rissneen asuinkerrostaloja (kuva 2). Kuuteen rappuun valmistuu kaikkiaan 119 asuntoa. Kerrosten lukumäärä vaihtelee 5-9. Kaikki rungon betoniseinät valetaan paikalla. Välipohjat ovat kuorilaattoja. Julkisivut ovat rapattuja/tiililaattaa. Rakennuksessa on kaukolämpö. Asuntojen ikkunoihin ei kuulu säleverhoja eikä ikkunoiden päälle verhotankoja. Talon alla sijaitsevat kaikki 49 autopaikkaa, joista kolme on varattu täyssähköautoille. Taloyhtiö ostaa sähkön yhdellä sopimuksella ja jakaa sen asuntoihin sekä laskuttaa kulutuksen mukaan. Samoin veden ostaa taloyhtiö ja laskuttaa asukkailta arvion mukaan. Asuntokohtaisia vesimittareita ei ole. Rakennuksessa tai asunnoissa ei ole saunaa lainkaan. Varustetasosta Ruotsissa kertoo se, että isoissakin asunnoissa on vain yksi kylpyhuone/WC.

Skanskan Tukholman Gulmarsplanissa (kuva 4) tutustuimme toimistotalotyömaahan. Kohteeseen rakennetaan 7 toimistotaloja, joista korkein on 27-kerroksinen ja 108 metriä korkea nimeltään STHLM 01. Tunnelbanan päätepysäkki rakennetaan tämän korkeimman tornin alle. Viime vuonna näimme työmaalla vain perusmontun sekä suunnitelmia. Nyt rakennus oli kohonnut jo korkealle (kuva 4).

Opintomatkan toinen valmis rakennuskohde oli Peabin jo vuonna 2015 rakentama kauppakeskus (kuva 5). Se on Pohjoismaiden suurin kauppakeskus. Rakennus on 1,5 km pitkä, 7 kerroksinen ja 3700 autopaikkaa käsittävä rakennuskompleksi. Aivan vieressä on myös hotelli sekä Tukholman AIK:n kotikenttä, 65 000 katsojaa. Kauppakeskusta ovat olleet rakentamassa mm. suomalaiset Steelpro: lasikaiteet, Ruukki: teräsrakenteet, Paroc: eristeet, Sisupelti: liiketilojen pellitykset, KONE: hissit, Loimaan Kivi ja Tampereen Kovakivi: graniitti julkisivuissa, portaissa ja lattioissa ja Stränbetong  ja Ramboll Team: betonielementit.  

Matkan rahoituksessa sponsoroi Rakennusmestarien Säätiö matka-apurahan muodossa ja myös Tallink Silja matkakustannuksissa.

Eero Nippala, TAMK, lehtori (valokuvat)
Harri Miettinen, TAMK, lehtori, rakennustuotannon vastaava