Rakennustaito
6.6.2023
Kun osakkaan oma remontti tehdään samanaikaisesti taloyhtiön hankkeen kanssa, voi syntyä ongelmia kustannusten jaossa ja jopa eripuraa osakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta. Huoneistoremontteja saa teettää samanaikaisesti linjasaneerauksen kanssa, mutta huoneistoremontit eivät saa haitata eivätkä viivästyttää päähanketta.
”Taloyhtiön etu onkin, että osakas ja urakoitsija ovat sopineet huoneistokohtaisista muutoksista yksityiskohtaisesti, ellei myös huoneistokohtaisia muutoksia tehdä taloyhtiön ja urakoitsijan välisen kokonaisurakan alla. Tämä vähentää rajanvetotilanteita ja epäselvyyksiä”, korostaa rakennusjuridiikkaan erikoistunut oikeustieteen kandidaatti Karri Kivioja.
Eräs toimintatapa voi olla, että taloyhtiö pyytää osakkailta selkeät muutostyöilmoitukset jo ennen kuin lopullinen sitova urakkasopimus kokonaisurakasta tehdään. Tällöin huoneistokohtaisten muutosten vaikutus voidaan ottaa jo urakkasopimusvaiheessa huomioon.
Taloyhtiöt edellyttävät valvontaa käytännössä kaikissa ilmoituskynnyksen ylittävissä remonteissa. Valvojan keskeinen rooli on huolehtia, että urakoitsija noudattaa laadittuja suunnitelmia ja sovittuja laatutavoitteita.
”Osakkaiden remonteissa varsinaista valvojaa käytetään liian vähän, mutta vaativissa se kannattaa, vaikka maksaakin. Minimissään se voi olla vesieristyksen asianmukaisuuden tarkastus, jolloin dokumentti saadaan taloyhtiölle”, muistuttaa Raksystemsin projektipäällikkö Jaakko Suomela.
Keskeinen ongelma on urakoitsijoiden saaminen huoneistoremontteihin. Monet urakoitsijat ovat erikoistuneet osaamisalueeseensa, ja remonteissa kuitenkin tarvitaan useamman eri alan osaajia.
”Tämän kokonaisuuden rakentaminen usein unohtuu tilaajalta. Urakkatarjous kannattaa keittiöremontissa ja muissa laajemmissa hankkeissa ottaa kokonaisurakkana”, Suomela suosittaa.
Remonteista ei myöskään etukäteen aina muisteta ilmoittaa taloyhtiölle. Osakkaiden mieliin onkin hyvä palauttaa vaikkapa yhtiökokouksen yhteydessä, että muutostyöilmoituksen tekeminen on tärkeää.
”Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että seinien tapetointia ja maalausta isommista muutoksista asunnossa tulee taloyhtiölle tehdä muutostyöilmoitus. On osakkaan itsensä sekä taloyhtiön etu, että remontit tulee dokumentoitua asianmukaisesti. Asunnon remonttia ei saa aloittaa ennen kuin taloyhtiö on käsitellyt muutostyöilmoituksen”, sanoo Kiinteistöliiton johtaja Timo Tossavainen.
Osakkaan on jo muutostyöilmoitusta tehdessään ilmoitettava työtä suorittavat osapuolet. Karri Kivioja pitääkin tärkeänä, että taloyhtiön hallitus kiinnittää huomiota tekijöiden ammattitaitoon ja tarvittavien henkilösertifikaattien voimassaoloon.
”Mikäli työ vaatii ammattilaisvalvontaa, on osakas velvollinen maksamaan valvonnasta aiheutuneet kustannukset. Mikäli taloyhtiössä ei ole ammatti-isännöitsijää, hallituksen vastuun näkökulmasta on tärkeää palkata tällöin hankkeeseen ulkopuolinen projektipäällikkö”, Kivioja korostaa.
Isännöitsijäliiton puheenjohtaja Toivo Korhonen pitää muutostöiden ilmoitusvelvollisuutta tarpeellisena jo yksistään osakkaiden yhdenvertaisuuden vuoksi. Silloin tiedetään, mitä talossa tapahtuu, ja hankkeet voidaan toteuttaa hyvää rakentamistapaa noudattaen.
Teksti Risto Pesonen Kuvat Adobe, Karri Kiviojan kuva-arkisto, Raksystems ja Kiinteistöliitto
Kirjallinen sopimus on aina parempi kuin suullinen sopiminen. Erityisesti kotitalouksille palveluitaan tarjoavan pienyrittäjän kannattaa muistaa tämä neuvo.
Kuluttajaoikeuteen erikoistunut juristi Tuula Sario Lexlegatosta korostaa, että urakoitsijan on hyvä sopia kirjallisesti niin erillisestä huoneistoremontista kuin pienistä asuntokohtaisista lisätöistäkin taloyhtiön remontin yhteydessä, jos nämä lisätyöt eivät kuulu taloyhtiön tilaukseen.
Kotitalouden suojana on viime kädessä kuluttajansuojalaki, joten ilman kirjallista sopimista urakoitsija on aika heikoilla, jos ilmenee epäselvyyksiä. Kuluttajansuojalaki uudistui hiljattain.
”Kuluttaja voi aina vedota lakiin, oli sopimusta tai ei”, Sario sanoo.
Sario on pitkäaikainen kuluttajariitalautakunnan jäsen. Hän tähdentää, että kirjallisella sopimisella vältettäisiin monta kiistaa. Ison taloremontin hyörinän keskellä – pihalla tai porraskäytävässä – yrittäjä tai hänen työntekijänsä ja yksittäinen osakas voivat keskenään sopia suullisesti jostain pienestä lisätyöstä huoneistossa. Tällöin on kyse kotimyynnistä, jonka kuluttaja-asiakas voi peruuttaa jopa vuodenkin päästä ja vaatia rahat takaisin jo suoritetusta remontista, jos sopimuspaperit eivät olleet kunnossa.
Toisinaan pienyrittäjä ja kotitalous sopivat hyvin ympäripyöreästi ja pääosin vain suullisesti esimerkiksi keittiöremontin toteutuksesta. Myöhemmin voi ilmetä erimielisyyttä työn yksityiskohdista, materiaalien laadusta tai aikataulusta.
Aina kannattaa käyttää hieman lisäaikaa kunnon kirjallisen dokumentin laatimiseen. Kirjallisesta sopimuksesta ilmenevät ennen kaikkea sovittu työ ja aikataulu sekä sopimus- ja peruutusehdot.
”Yrityksen on mietittävä, millaisen riskin se ottaa, jos asiakas peruuttaisikin tilauksen”, Sario perustelee.
”Asiakkaan luona ei ryhdytä tekemään mitään, ennen kuin on tehty kirjallinen sopimus”, hän lisää.
Vähänkin mutkikkaammissa hankkeissa ja materiaalivalintoja tehtäessä asiakasta on myös varoitettava mahdollisista riskeistä.
Teksti Martti Ristimäki Kuvat Lexlegato
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen merellinen kaupunginosa ja uusi museo. Myös alueen liikennejärjestelyt pistetään uusiksi. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa asemakaavamuutoksen, joka muun muassa mahdollistaa Silja Linen ja Viking...
Sepelin pesu on kallista, ja peseminen kuormittaa ympäristöä. Siksi olisi syytä tutkia, onko pesty sepeli olennaisesti parempi valinta rakennuksen alle verrattuna kuivaseulottuun sepeliin. Salaojitus, perustusten oikean täyttömateriaalin valinta ja sokkelin vedeneristys auttavat...
Maantiesiltojen korjausvelkaa lyhennetään Keski-Suomessa usean työmaan voimalla. Jyväskylässä kunnostetaan tänä vuonna samassa urakassa kaksi teräsbetonisiltaa. Köhniön asuinalueella Jyväskylän länsilaidalla sijaitsevien yli 50-vuotiaiden siltojen korjaustarpeet ovat pitkälti...
Turun satamaan rakennetaan yhteisterminaali sekä linnan liepeille kokonainen mer...
Yhä useampi vesilaitos hankkii uudenlaista valvontatekniikkaa seuraamaan vanhoje...
Rakennustaito 22/1922 Ennakkotietoja alkaneesta teknillisestä jättiläistyöstä Ko...
Se on juuri näin. Näin se vain tahtoo mennä.