Svetogorskin rakentamisen alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 45 vuotta.

Finn-Stroin-kohteiden valokuvaajana tunnettu Jaakko Repo käynnisti hankkeen rakentajien tapaamisesta. Tästä syntyi kaksipäiväinen tapahtuma, johon sisältyi Etelä-Karjalan liiton toteuttama seminaari, muisteluillallinen Valtionhotellissa ja tutustumiskäynti Svetogorskiin.

Seminaarissa 6.9. Imatran kulttuuritalossa oli lähes kaksisataa osallistujaa ympäri maata. RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti korosti tervehdyksessään hankkeen ja sitä seuranneen Kostamuksen suurta merkitystä työllistäjänä taantumassa ja yhtenä kansainvälisen rakentamisen käynnistäjänä.

Hankkeen arvo nykyrahassa on 1,7 miljardia euroa, joten se oli suurempi kuin Äänekosken sellutehdashanke. Pipatti tarkasteli myös rakentamisen tulevaisuutta. Sitä tulee leimaamaan erittäin voimakas keskittyminen kasvukeskuksiin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Venäjä on edelleen mahdollisuus

Pääpuhujana oli entinen pääministeri Esko Aho. Hänestä oli yllättävää, että rakennusala oli yksi ensimmäisiä merkittäviä kansainvälistyneitä toimialoja maassamme. Edelleen hän korosti idän kaupan pitkää jatkumoa, joka on Suomelle aina merkittävä asia. Hän jakoi suomalaiset kolmeen ryhmään; yksi katsoo asioita aina Venäjän kannalta, toisten mielestä emme tarvitse Venäjää. Kolmas ryhmä näkee Venäjän tärkeäksi kauppakumppaniksi, mutta myös muut maat ovat tärkeitä.

Esko Ahon mukaan esimerkiksi ympäristöasioissa suomalaisilla yrityksillä voisi olla suuria mahdollisuuksia Venäjällä.

Finn-Stroi Oy:n entinen toimitusjohtaja Risto Kangas-Ikkala kertoi puheenvuorossaan olleensa Pelkolassa 30.9.1970 ensimmäisessä suomalaisryhmässä, joka ylitti maiden välisen rajan sodan jälkeen. Svetogorskin paperitehtaan uudistus käynnisti Neuvostoliiton kanssa toteutetut rakennushankkeet, joiden arvo nykyrahassa on 5,3 miljardia euroa.

Risto Kangas-Ikkala korosti Tasavallan presidentti Urho Kekkosen suurta merkitystä hankkeiden taustalla. Edelleen hän muisteli, että myöhemmin esiin tullutta korruptiota ei näissä hankkeissa ollut. Yhteistyö perustui molemmin puoliseen luottamukseen.

Raimo Hovi kertoi Suomen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kanssa käynnistymässä olevasta keräyshankkeesta, jossa pyritään saamaan talteen Neuvostoliiton rakennushankkeiden tarinat. Toiveena on, että Svetossa ja Kostamuksessa mukana olleita rakentajia kaikilta organisaatiotasoilta osallistuisi tähän tarinoiden keräykseen. Seuraamalla SKS:n nettisivuja löytyy lisää tietoja keräystavasta ja aikatauluista. Tavoitteena on synnyttää materiaalin pohjalta kirjoja.

Vieraat kävivät 7.9. vielä tutustumassa Svetogorskin nykypäivään ja erityisesti Paperikombinaattiin ympäristöjohtaja Leo Witickin johdolla International Paperista. Tehtaisiin on investoitu vuodesta 1998 lähtien 740 milj. dollaria. Tänä päivänä tehdas on Venäjän suurin kopiopaperin tuottaja, lisäksi siellä tehdään kartonkia ja selluloosaa. Tilat olivat tehokkaat ja toimivat. Kaupunki elää pitkälti tehtaan ympärillä, ja se oli vaurastunut 40 vuodessa merkittävästi. Nyt elettiin uutta aikaa.

 

Teksti Raimo Hovi, kuva Jaakko Repo