Rakennustaito
RT 01/2015 | 20.2.2015 | Päivitetty 13.9.2016
RKL viettää tänä vuonna 110-vuotisjuhliaan. Kun RKL perustettiin vuonna 1905, Suomi oli vielä suuriruhtinaskunta osana Venäjää. Nyt olemme olleet itsenäisiä 98 vuotta. Rakennusmestarit ja insinöörit ovat olleet tuona aikana mukana rakentamassa Suomea, sen kaupunkeja ja yhteiskuntaa niin hyvinä kuin vaikeina aikoina.
Suomessa on monta kaupunkia, joissa aktiivinen rakennusmestari on jättänyt jälkensä niin kaupunkikuvaan kuin myös muuhun elämään. Rakennusliikkeiden vetäjät ja mestarit ovat olleet kautta aikain myös aktiivisia toimijoita yhteisöissään; on perustettu urheiluseuroja, teattereita, kuoroja, hyväntekeväisyyttä – on oltu oma-aloitteisia yhteisen hyvän rakentajia.
Aktiivista on toiminta myös tänään juhlavuotenamme. Meillä on 75 jäsenyhdistystä kautta maan. Uskon, että näin juhlavuonna monilla paikkakunnilla on syytä juhlaan. Vaikka Suomi on taantumassa, onneksi mestarit ja insinöörit ovat hyvin työllistettyjä.
Myös viime vuosi oli omalta osaltani vauhdikas ja mielenkiintoinen kokemus – ensimmäinen vuoteni puheenjohtajana. Saimme syksyllä käynnistettyä Wuoriolan kehittämishankkeen. Uudistettu vapaa-ajanpaikka on jälleen käytössä jäsenistöllämme kesän kynnyksellä. Rakennusmestareiden Säätiön tuki hankkeelle oli merkittävä, kiitos siitä ammattiveljille.
RKL:n jäsenkehitys on viime vuosina ollut jälleen positiivista, kun valmistuneet mestarit liittyvät aktiivisesti yhdistyksiin ja RKL:ään. Tietojeni mukaan nuoret mestarit myös työllistyvät hyvin ja ovat näin myös nopeasti tuottavassa työssä kehittämässä ja rakentamassa yhteiskuntaamme.
Viime vuosi oli RKL:lle taloudellisesti hyvä, saimme käännettyä liiton budjetin mukavasti plussalle. Näin meillä kaikilla on hyvä tilanne aloittaa juhlavuosi puhtaalta pöydältä, katse eteenpäin suunnattuna. Odotankin liittokokoukseen ja 110-vuotisjuhliin syksyllä Helsinkiin suuren joukon ammattiveljiä kautta maan tapaamaan toisiaan ja juhlistamaan upeaa matkaamme.
Eikä tässä vielä kaikki, kuten myyntimies joskus tokaisee. Aloitimme viime vuonna sähköisen median kehityshankkeen, jonka tarkoituksena on ollut muokata viestintäämme entistä enemmän nykyaikaan.
Rakennustaito-lehti on tästä eteenpäin myös taskussa – eli saavutettavissa kaikilla päätelaitteilla 24/7. Tuotamme sähköiseen palveluumme jatkossa aktiivisesti viestintää, tarinoita ja kertomuksia työmme arjesta. Toivon, että tästä uudesta palvelustamme on teille kaikille hyötyä ja iloa niin työssä kuin vapaa-ajalla.
Tehdään yhdessä tästäkin vuodesta ikimuistoinen. Ollaan aktiivisia tahoillamme ja kuten Muskettisotureissa Alexandre Dumas vanhempi osuvasti kirjoitti: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!
Hienoa vuotta kaikille!
Ari Autio, RKL:n puheenjohtaja
Kuva Arto Wiikari
Opettaja ja tuleva kansanedustaja Vera Hjelt oli suomalaisen puutaloteollisuuden uranuurtaja. Hänen perustamansa puusepäntehdas toimi Helsingissä 1890-luvulla. Suomessa on valmistettu tehdasmaisesti puutaloja jo 1890-luvun alussa. Vera Hjeltin puusepäntehtaassa Helsingin Oulunkylässä...
Suurlähettiläs Mikko Hautala on työskennellyt ennen Washingtonia muun muassa Moskovassa ja Ukrainassa, ja hänellä on syvällinen näkemys niin Ukrainan tulevaisuudesta kuin Yhdysvaltojen tilanteestakin. Rakennusala tuli hänelle varhain tutuksi kesätöiden ja isän ammatin ansiosta....
Rakentamislain korjaussarja valmis – RKL tyytyväinen linjauksiin Rakentamislakiin tehdään hallitusohjelman mukaisia muutoksia. Ympäristöministeriön keräämän lausuntopalautteen pohjalta niin kutsuttuun korjaussarjaan tehtiin nyt poliittiset linjaukset. Rakentamisluvan kolmen...
Opettaja ja tuleva kansanedustaja Vera Hjelt oli suomalaisen puutaloteollisuuden...
Suurlähettiläs Mikko Hautala on työskennellyt ennen Washingtonia muun muassa Mos...
RKL pääsi vaikuttamaan rakentamislakiin hyvin, arvioi liittohallituksen jäsen Jo...