Vanhojen RT-korttien riski­­rakenteet ovat vielä nykypäivää. Vain suunnittelemalla oikein saamme kosteus- ja homevauriot vähenemään rakennuskannassamme.

Eräät vanhat mallit rakenteiden suunnittelussa ovat iskostuneet suunnittelijoiden ajatusmaailmaan. Betonisokkeleiden sisäpuolinen lämpöeristäminen on riskirakenne, jonka mallinnus on perintöä RT-kortistosta 1950 – 1960-luvulta. Vielä nykyään suunnitellaan ja rakennetaan satoja perustuksia väärin.

Merkittävin virhe on betoni- ja harkkosokkelin lämpöeristäminen vain sen sisäpuolelta. Sisäpuolinen lämpöeristys siirtää talvella nollapisteen sokkelieristeen sisäpuolelle ja aiheuttaa sokkelin jäähtymisen. Kylmä sokkeli jäähdyttää ulkoseinän alaosan pakkasen puolelle melkein kokonaan, mikä ei ole hyvä asia.

Rakennuksen lattian alla maaperässä on aina paljon kosteutta. Se pyrkii siirtymään pienemmän osapaineen suuntaan, jolloin kylmät sokkeli ja ulkoseinän alaosan rakenteet ovat kosteuskondenssille alttiina. Harkkosokkelilla on lämpöeristyskykyä enemmän kuin betonilla, mutta käytännössä eroa ei juuri huomaa.

Sokkelin sisäpuolinen lämpöeristäminen on monella tapaa rakennusfysikaalisesti huonosti toimiva rakenne.

RT-kortti ei poista vastuuta

RT-kortti on pelkkä ohje. Lisäksi on paljon muuta materiaalia, ohjeita sekä erilaisia malleja netissä ja kirjallisuudessa. Rakennemallien rakennusfysikaalisen toiminnan tarkastelu kuuluu aina rakennesuunnittelijalle.

Harkko- ja betonisokkelin lämpöeristys on tehtävä sokkelin keskiosaan tai sen ulkopuolelle. Paras lämpöeristeen paikka on sokkelin ulkopinnassa, jolloin koko sokkeli on talvikautena kokonaan lämpimän puolella, samoin ulkoseinän alaosa. Näin kosteuskondenssiriskit vähentyvät oleellisesti.

Rakennemallinnuksen mukaan kylmällä säällä, pakkasella, siirtyy rakenteen nollapiste lämpimään suuntaan. Mallinnuksen (kuva alla) mukaan 10 pakkasasteen säässä on betonisokkelin sisäpinnan lämpötila noin -6 astetta. Ulkoseinän alaosa on kokonaan pakkasen puolella, ja lattian ja seinän rajakohdassa on viileää eli noin +12 astetta.

Pelkkä rakenteiden kylmyys yksinään ei aiheuta ongelmia, vaan talon alla olevasta perusmaasta diffuusiolla siirtyvä kosteus tiivistyy ja jäätyy kylmiin pintoihin ja rakenteisiin. Tämä fysikaalinen ilmiö aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita uusiin rakenteisiin.

Toinen merkittävä tekijä on huonetilojen ulkoseinän alaosan ja lattioiden kylmyys. Mallinnuskuvassa on merkitty nuolella sokkelin sisäosa, jossa talvella on pakkasta pari astetta vähemmän kuin ulkona. Rakennemallissa on talvella pakkanen sisällä ja kosteus- ja homevaurio voi kehittyä rakenteisiin jo ensimmäisen vuoden aikana.

Miten korjataan ja tehdään oikein?

Sokkelin sisäpuolisen eristyksen korjaaminen on mahdollista niin, että kova lämpöeriste sijoitetaan sokkelin ulkopintaan ja suojataan kivipohjaisella levyllä. Muita sokkelin lämpöteknistä toimivuutta parantavia vaihtoehtoja on erittäin vähän tarjolla.

Kaikki lähtee hyvästä ja huolellisesta suunnittelusta. Jos emme opi suunnittelemaan rakenteita oikein, eivät kosteus- ja homevauriot vähene koskaan rakennuskannastamme.

Teksti Hometohtori