Energiatehokkuus, passiivitalorakentaminen, massiivipuu sekä kiven ja puun ”yhteispeli” näyttäytyvät tämänkesäisten asuntomessujen teemoina. Seinäjoella kun ollaan, myös pohjalaiset kirvesmiestaidot ovat erityisasemassa.

Seinäjoen Pruukinrannan alueelle heinäkuuksi valmistuva asuntomessualue koostuu 43 kohteesta. Niiden joukossa on yksi puukerrostalo, jonka kantava runko koostuu tehdasolosuhteissa valmistetuista puurakenteisista tilaelementeistä. ’Mäihäksi’ nimetyn viisikerroksisen talon rakennuttaa Lakea Oy.

”Lakean tapa on tehdä puukerrostalot tilaelementeistä. Näin saadaan asunnot valmiiksi minimoiden työmaalla tehtävä rakennustyö. Tämä Seinäjoelle rakennettava kohde on meille järjestyksessä neljäs”, kertoo Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.

Ristiinliimattu puu (CLT, cross-laminated timber) on keskeinen runkoa myös Periskooppitornissa, joka valmistuu näköalatorniksi Kyrkösjärven rantaan messualueen pohjoispäähän. Torni on saanut nimensä CLT-ytimessä sijaitsevista peileistä, joihin järvimaisema heijastuu.

Näköalatornin varsinainen kantava rakenne on pilari-palkkirunko. CLT-ytimen ympärille kietoutuva runko jättää mahdollisuuden avata ei-kantavaan julkisivuun kurkistusaukkoja, joiden kautta pääsee ihailemaan maisemia.

Näköalatornin suunnitellut Arkkitehtitoimisto OOPEEAA Seinäjoelta menestyi tällä työllään vuoden 2015 japanilaisessa SD Review -kilpailussa.

Seinäjoen kaupungin rakennuttaman kohteen toteuttivat Koulutuskeskus Sedun talonrakennuslinjan opiskelijat Taitaja 2016 -tapahtuman kilpailutyönä.

Komeita puurakenteita

Seinäjoen asuntomessutaloja voi luonnehtia yleisilmeeltään ”pohjalaisen komeiksi”. Puun käyttö on runsasta; osa taloista on täyspuisia, mutta myös kiven ja puun yhdistelmiä esiintyy. Täyspuurakenteisella talolla on erittäin vaikeaa saavuttaa passiivitalon edellyttämää energiatehokkuutta, joka on ollut monilla rakennuttajilla tietoisena tavoitteena. Toisaalta monet kivitalovalmistajat ovat oivaltaneet puun viihtyisyyttä ja esteettisyyttä luovat edut ja varustaneet kivirunkoisen talonsa puujulkisivulla.

Täyspuisista messutaloista yksi mieleenpainuvimmista on mallisuojatulla kanttihirrellä toteutettu kaupunkihirsitalo Villa Roihu. Siinä perinteiselle pohjalaistalolle on luotu uudenlainen muotokieli.

”Nykyarkkitehtuuri suosii isoja lasipintoja. Tähän sopii parhaiten kanttihirsi. Samaisella kanttihirrellä tullaan toteuttamaan messuilla lanseerattava ’kanttikontti’-miniasunto”, kertoo myyntipäällikkö Jari Koponen ylikiiminkiläisestä Mammuttikoti Oy:stä.

Talo Nixi puolestaan on Nixi Kalusteen valmistama kaksikerroksinen puutalo, joka on rakennettu paikan päällä käsityönä.

Tummanpuhuva Nuuka taas on eräänlainen moderni, passiivitalon kriteerit täyttävä versio perinteisestä rintamamiestalosta. Sen keskeinen tila on pohjalaisen tuvan uusi versio. Rakentamisessa on hyödynnetty runsaasti kierrätettyjä materiaaleja.

”Ekologisuus korostuu myös siten, että osassa huoneita on käytetty Suomessa uutta savirappausta. Portaat ja keittiökalusteet puolestaan edustavat suomalaista puusepänosaamista parhaimmillaan”, kertoo talon näytteille asettaneen GreenBuild Oy:n toimitusjohtaja Pasi Typpö.

Teksti Vesa Tompuri, kuvat Vesa Tompuri, GreenBuild ja Antero Tenhunen/Suomen Asuntomessut