Seattlen keskustassa sijaitsee maailman ekologisimmaksi sanottu toimistorakennus.

Bullitt Center -niminen rakennus Seattlessa, Yhdysvalloissa, näyttää katutasolla tavanomaiselta. Kun nostaa katseensa ylös, huomaa rakennuksen poikkeavan valtavirrasta. Katon aurinkopaneelit muodostavat kuusikerroksiselle rakennukselle eräänlaisen silinterihatun. Suuret ikkunat tuovat valoa ja avaruutta.

Missään ei silti mainosteta, että tässä on maailman ekologisin toimistorakennus. Bullitt Center on ekologisen rakentamisen pioneeri – kurkistus siihen, miltä tulevaisuuden rakennus näyttää.

Runsaan 4 600 neliömetrin toimistotila ei kuluta lainkaan nettoenergiaa. Jätteet kierrätetään talon sisällä, sadevedet otetaan talteen ja sähköenergia saadaan katon 575 aurinkopaneelista. Autopaikat on korvattu polkupyöräpaikoilla.

”Ei yksi rakennus maailmaa muuta, mutta yksi rakennus, joka muuttaa tapaammee suunnitella ja ajatella, on rakentamisen arvoinen”, sanoo Bullitt -säätiön johtaja Denis Hayes.

Hayes vertaa Bullitt Centeriä ensimmäiseen hybridiautoon, Toyota Priukseen. Sen valmistaminen oli kallista, mutta muut autovalmistajat ovat seuranneet perässä.

Pari vuotta sitten valmistunut Bullitt Center maksoi noin 30 miljoonaa dollaria. Rakentamiskustannukset olivat yli neljänneksen suuremmat verrattuna tavanomaiseen uuteen toimistorakennukseen. Projektin rahoittivat pääasiassa ympäristönsuojeluun erikoistunut säätiö Bullitt Foundation ja Washingtonin osavaltion ylioisto.

Washingtonin yliopistoa rakennus palvelee käytännön oppimislaboratoriona. Seattlessa opiskellaan paljon vihreää rakentamista, muotoilua ja energiatehokkuutta.

”Bullitt Centeristä on vaikea saada hyvää sijoitusta lyhyellä aikavälillä”, Hayes sanoo. ”Tämä on ainutlaatuinen projekti, joka toivottavasti viitoittaa tietä muille.”

Vain kestäviä materiaaleja

Hayesin mukaan Bullitt Centerissä on haluttu tehdä kaikki kestävällä tavalla. Kestävyys tarkoittaa sekä ekologisuutta että kirjaimellisesti pitkää ikää. Rakennus on suunniteltu kestämään 250 vuotta.

”Rakentamisen kaikki vaiheet dokumentoitiin”, Hayes kertoo. ”Oli työlästä käydä läpi kaikki materialit, jotka pystyimme ja joita emme pystyneet käyttämään. Monet osat eivät täyttäneet kestävän materiaalin edellytyksiä.”

Bullitt Centerin rakentamisessa ei ole käytetty lainkaan ympäristölle haitallisia kemikaaleja, joita tavanomaisissa materiaaleissa on satoja. Rakennuksessa ei ole lainkaan muun muassa lyijyä, elohopeaa, formaldehydiä ja ftalaatteja.

Bullitt Centerin aurinkopaneelit tuottavat kesäkuukausina enemmän energiaa kuin rakennuksen vuokralaiset tarvitsevat. Aurinkopaneelit tuottavat keskimäärin 230 000 kilowattituntia energiaa vuodessa.

”Jos yhdessä Yhdysvaltain pilvisimmissä kaupungissa toimistorakennuksen on mahdollista päästä nettoenergian tuottajaksi, sama on mahdollista melkein missä tahansa”, Denis Hayes sanoo.

Rakennus on yhdistetty kaupungin sähköverkkoon, joten ylimääräinen energia voidaan myydä ulkopuolelle. Lämmitysenergiaa saadaan talvella maalämpöpumpuilla.

Bullitt Centerin vuokralaisten energiankulutusta seurataan reaaliajassa. Tulokset näkyvät rakennuksen sisäisessä mittarissa ja intranetissä. Nähtävissä on myös sisäilman laatu, vedenkulutus ja aurinkopaneelien tuottama energia.

Vuokralaiset, joista useimmat ovat kestävään rakentamiseen ja suunnitteluun erikoistuneita arkkitehtifirmoja, näkevät jatkuvasti oman energiankulutuksensa. Vuokralaisille on annettu tietty energiamäärä vuodessa kulutettavaksi perustuen vuokratilojen pinta-alaan. Ne, jotka pysyvät energiakiintiönsä sisällä, eivät maksa sähköstään mitään.

Vessat ovat kompostoivia ja toimivat lähes ilman vettä. Jätteet ohjataan kymmeneen kompostiin talon pohjakerroksessa.

Myös sadevedet ohjataan katolta aurinkopaneelien välistä kourua pitkin suureen säiliöön pohjakerroksessa. Vesivarastoa käytetään saniteettitilojen, kraanojen ja kastelujärjestelmän ylläpitoon.

Toistaiseksi liittovaltion laki määrää, että rakennusten on liityttävä kunnalliseen vedenjakeluun. Bullitt Centerin vesijärjestelmä on kuitenkin rakennettu siten, että sadevettä voi tulevaisuudessa käyttää  myös juomavetenä. Sadevesi kiertää useiden suodattimien läpi, jotta epäpuhtaudet saadaan pois.

Bullitt Center

  • Sijaitsee Seattlen keskustassa Washingtonin osavaltiossa.
  • 4 500 neliömetriä toimistotilaa kuudessa kerroksessa.
  • Viime vuonna aurinkopaneelit tuottivat 244 000 kilowattituntia energiaa. Rakennuksen vuokralaiset käyttivät siitä 153 000 kilowattituntia.
  • Bullitt Centerin sähkönkulutus on keskimäärin 83 prosenttia pienempi verrattuna Seattlen tavallisiin toimistorakennuksiin.
  • 82 prosenttia rakennuksen tiloista saa luonnollista päivävaloa.
  • Rakennuksen pohjakerroksen vesisäiliön tilavuus on 212 000 litraa.

Teksti ja kuvat Juha Europaeus