Rakennustaito
6.3.2024
Naiset ja iäkkäämmät työntekijät törmäävät yhä syrjivään kohteluun rakennusalalla, kertoo RKL:n yhdenvertaisuuskysely. Kysely tehtiin joulukuussa osana RIL:in, RIA:n ja RKL:n yhdenvertaisuushanketta.
Ikä (41 %) ja sukupuoli (37 %) olivat kaksi yleisintä syrjinnän syytä RKL:n aineistossa. Avovastauksissa tuli ilmi monenlaisia, hyvin räikeitäkin kokemuksia.
Jotkut vanhemmat työntekijät kokivat, että nuoret eivät arvosta heitä. Johtavassa asemassa olevien nuorten koettiin toisinaan vähättelevän ja jopa pomputtelevan vanhempia työntekijöitä.
Naiset olivat törmänneet syrjivään kohteluun sukupuolensa vuoksi. Eräs vastaaja kertoi esihenkilöstä, jonka mielestä naistyöntekijä ei kuulunut rakennustyömaalle, vaan kotiin, koska tällä oli kolme lasta. Vastaajan mukaan esihenkilö tuli kulttuurista, jossa naiset ovat kotona.
”Ala on kehittynyt parempaan suuntaan. Nyt on tärkeää, että kansainvälistyvillä työmailla pidetään huoli suomalaisesta tasa-arvokäsityksestä, ja tämä vaatii esihenkilöiltä valppautta”, korostaa RKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.
Naispuolisista vastaajista satunnaista syrjintää oli kokenut 58 prosenttia.
Kysymykseen ”Koetko että sinua olisi kohdeltu eriarvoisesti työelämässä” vastattiin silti varsin kaksijakoisesti.
Satunnaisesti eriarvoista kohtelua oli kokenut 41 prosenttia vastaajista. Usein tai säännöllisesti syrjintää kokeneiden osuus jäi kuitenkin pieneksi.
Toisaalta lähes puolet vastaajista (47 %) ei ollut kokenut eriarvoista kohtelua koskaan. Lisäksi syrjintäkokemukset olivat melko vanhoja, sillä peräti 41 prosenttia kokemuksista oli yli 10 vuoden takaisia.
”Työkulttuuri muuttuu ajassa, ja hyväksyttävän käytöksen koodisto niin ikään”, Ehrnrooth muistuttaa.
Vajaa puolet (43 %) vastaajista koki, ettei sukupuolella ole ollut merkitystä työelämässä. Rakennusalan koettiin olevan ala, jossa kunnioitetaan osaamista henkilöstä riippumatta. Esille otettiin myös se, että naisia hakeutuu alalle yhä enemmän.
Työntekijöiden keskinäisen ja koko alan arvostuksen koettiinkin parantuneen takavuosikymmenistä.
”Vastauksista kävi ilmi, että työmailla koetaan yhdenvertaisuutta useammin kuin niin sanotuissa konttorihommissa. Ehkä työmaalla tehtävien töiden käytännönläheisyys ja hyvään johtamiseen koulutettu työnjohto selittävät eroa”, Ehrnrooth miettii.
RKL:n tulokset olivat samansuuntaisia kuin Rakennusinsinöörien liiton (RIL) aiemmin tekemässä kyselyssä. Vastauksia saatiin 103 kappaletta.
Teksti ja kuva Antti Pulkkinen
RIA:n ja RKL:n Yrittäjäseminaarissa käytiin läpi uutta rakentamislakia muun muassa lupaprosessin ja rakennusvalvonnan näkökulmasta. Iltapäivän muita aiheita olivat talouden ja sijoitusympäristön näkymät sekä yrittäjiä koskevat veromuutokset. Johtaja Lassi Järvinen Mandatumista...
RKL saa uuden toimitusjohtajan. Vuodesta 2020 toimitusjohtajana työskennellyt Maria-Elena Ehrnrooth siirtyi kansainvälisten asioiden kehitysjohtajaksi Keskuskauppakamariin. Hänen viimeinen työpäivänsä RKL:ssä oli 29.1.2025. Uutta toimitusjohtajaa haetaan aktiivisesti, kertovat...
PERJANTAI 13.6. Frisbeegolf klo 18.00 (paikalla 17.30)Paikka: KeljonkangasSarjat: M jäsenet, M opiskelijat, N jäsenet ja N opiskelijat. Ei osallistumismaksua. Osallistumisoikeus RKL:n ja RIA:n jäsenillä..Ilmoittautuminen: 10.6. mennessä Antti Kinnunen, antti@akvalvonta.fi LAUANTAI...
RIA:n ja RKL:n Yrittäjäseminaarissa käytiin läpi uutta rakentamislakia muun muas...
RKL saa uuden toimitusjohtajan. Vuodesta 2020 toimitusjohtajana työskennellyt M...
Keskiluokan tarpeisiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, sanoo kaupunkitutkij...