RKL-Seniorien kesäretkeläiset majoittuivat Punkaharjulla Harju Portin
matkailukeskuksen hyvin varusteltuihin mökkeihin.

Eri puolilta Suomea tulleita senioreita oli mukana lähes kuusikymmentä. Kolmen päivän retkiohjelmaan sisältyi muun muassa museoita, taidetta, linnahistoriaa, laivaristeilyä ja tutustuminen Kerimäen puukirkkoon.
Ensimmäisen päivän aluksi tutustumiskohteena oli Metsämuseo Lusto. Arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema, modernia 90-luvun puuarkkitehtuuria edustava museo on avattu 1994. Museossa on esillä metsään liittyviä aihealueita. Niissä on runsaasti nähtävillä metsä- ja puutalouteen, metsän monikäyttöisyyteen ja metsäkulttuuriin liittyvää kalustoa ja muuta aineistoa. Syntyy mieleen pitkä aikajana, miten monien eri vaiheiden kautta metsätyömies-/hevosvoimista on siirrytty konekantaan. Päivän toisena tutustumiskohteena oli Punkaharjulla sijaitseva Johanna Oraksen Taidekartanossa oleva laaja taidenäyttely. Nykyaikaiseksi peruskorjattu kartanorakennus on rakennettu 1857 ja erillinen ateljeerakennus 1700- luvulla.

Kiirettä piti

Toisen päivän matka suuntautui Savonlinnassa sijaitsevaan Olavinlinnaan, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1400. Matkalla retken vetäjä kertoi Linnan restaurointitöistä. Nyt Linnan omistaa Senaatti-kiinteistöt. Nykyisin Linna tunnetaan Savonlinnan Oopperajuhlistaan, joilla käy vuosittain 70 000 – 90 000 musiikin ystävää.

Saimaan-risteily seilattiin M/S Elviira -aluksella. Retken vetäjä Terho Kaskinen esitteli Savonlinnan saaristonäkymiä. Alus ajoi monumentaalisen Laitaatsalmen sillan alitse. Uuden sillan pituus on noin 500 metriä ja sen alikulkukorkeus on 24,5 metriä.

Punkaharjulle ajoimme kuuluisan Harjutien läpi. Retken vetäjä kertoi tienvarsikohteista: Valtionhotelli Punkaharju (käynti pihassa), luonnonsuojelualue, Topeliuksen polku, Runebergin kumpu, Kruunupuisto, sotavarustuskohteita, Mustaniemen vanha leirintäalue… Saavuimme Harjutien ohitustietä (VT 14) majapaikkaamme.

Kolmantena päivänä tutustuimme maailman suurimpaan puukirkkoon Kerimäellä. Kirkko piti tehdä niin suureksi, että sinne mahtui puolet yli 12 000 seurakuntalaisesta. Kirkon pituus on 45, leveys 40 ja korkeus 27 metriä. Istumapaikkoja on noin 3 330 ja seisomapaikkoja noin 1 700. Sakariston laajennuksen eli ”talvikirkon” kohdalle tehtiin Pertti Luostarisen suunnittelema pikkukirkko vuonna 1953.

Suuren puukirkon suunnitteli arkkitehti Anders Fredrik Granstedt. Urakoitsijana oli rakennusmestari A.M Tolpo ja hänen kuol­tuaan poikansa Theodor Tolpo.
Onnistuneen ja monipuolisen retken järjestäjänä oli RKL-Seniorit johtajanaan seniorien puheenjohtaja Heikki Autio ja paikallisena toteuttajana Savonlinnan rakennusmestarit ja -insinöörit, vetäjänä Terho Kaskinen.

Kimmo Halminen