Koronaepidemia on nakannut myös rakentamisessa kapuloita sujuvasti pyörineiden rattaiden väliin ympäri Suomen.

Koronavirus kurittaa siihen sairastuneita ihmisiä kovalla kädellä. Terveenä pysyneiden ihmisten keskuudessa leviää pelko ja ahdistus, sillä tulevaisuus on tuntematon.

Keski-Suomen talousalueen rakennuksilla työskentelee melko paljon ulkomaalaisia rakennusmiehiä. Tämän suhteen riskejä on olemassa, mutta varmasti vähemmän kuin pääkaupunkiseudulla.

Useimmat Keski-Suomessa työtä tekevät ulkomaalaiset pääosin asuvat alueella, eivätkä siis pendelöi työmaan ja kotimaan välillä.

Riittääkö rakennusmateriaali?

Jyväskyläläinen kiinteistöneuvos ja Vuoden Rakennusmestari 2019 Matti Vihinen arvioi, että materiaalipula on jo muutaman kuukauden kuluttua melkoinen ja vaikeuttaa työmaiden etenemistä. Se vaikeuttaa ja halvaannuttaa vakavasti tuotantoketjutusta. Etenkin työmaan suunnittelu alkaa Vihisen mukaan olla likimain mahdottoman edessä, ja se ohjautuu yhä enemmän sähköisiin kanaviin.

Materiaalipula rakennustyömailla on jo muutaman kuukauden kuluttua melko vakava, ennustaa kiinteistöneuvos ja 2019 Vuoden Rakennusmestari Matti Vihinen.

Vihinen onkin varsin huolestunut virusepidemian mukanaan tuomista uhkista ja jopa vaaroista alueen rakentamiselle. Olipa viruksen aktiivinen aika lyhyt tai pitkä, se jättää väistämättä rumat jälkensä alalle.

Talotekniikassa tarvittavien komponenttien toimitusajat erityisesti Kaukoidän suunnalta alkavat venähtää. Toimitusajoista kukaan ei osaa sanoa juuri mitään. Laatoituspuolella etenkin Italiasta tulevien laattojen toimitusvaikeudet ovat käsillä, eikä tilanteen nopeasta paranemista ole kenelläkään tietoa.

Pieniä muutoksia rutiineissa

Rakennustoimisto Alonen Oy:n rivitalotyömaalla Ristikiven kaupunginosassa mestarina toimiva Joona Ala-Porkkunen kertoo, että hänen työmaalleen materiaalipula ei ole vielä iskenyt. Kesällä luovutukseen tulevan rivitalon tärkeimmät komponentit ja materiaalit on hankittu ja asennettukin. Suojavarusteidenkaan kohdalla ei ole vielä ilmennyt puutteita.

Samaisella työmaalla valvojana toimiva Vihinen toteaa, että virusepidemia on kuitenkin vaikuttanut rakennustyömaan arkeen. Mistään kovin radikaalista ei ole kyse, mutta valtakunnan tasolta annettuja ohjeita ja sääntöjä pyritään soveltamaan mahdollisimman hyvin työmaaoloihin sopiviksi. Hyvä käsihygienia ja isojen kokoontumisten välttäminen ovat olleet päällimmäisinä ohjeistuksessa.

”Olemme porrastaneet kahvi- ja ruokataukoja, jotta yhtä aikaa ei olisi kovin paljon ihmisiä kasassa. Olemme myös joustaneet työvuoroissa ja mahdollistaneet poikkeuksellisia työaikoja. Etenkin lapsiperheiden työssä oleville vanhemmilla on ollut hankaluuksia, kun koulut ja tarhat ovat kiinni”, Ala-Porkkunen perustelee.

Netistä apua

Aiemmin asunnon ostaja on voinut poiketa katsomaan valmistumassa olevaa huoneistoa, jos se on aikataulullisesti ollut mahdollista. Nyt rakennustyömaalle ei Ala-Porkkusen mukaan kuitenkaan enää oteta yhtään ylimääräistä ihmistä työpäivän aikana. Myös kohdetta markkinoiva yhtiö on tehnyt päätöksen, että rakennettavaan kohteeseen järjestetään vain yksityisnäyttöjä.

Joona Ala-Porkkusen mukaan rivi­talotyömaalla ei ole ollut pulaa ­rakennusmateriaaleista eikä suojavarusteista.

Onneksi sähköinen maailma on koronasta huolimatta toiminut moitteettomasti. Useita rakennustyömaan arkeen kuuluvia kokouksia on siirretty varsin vaivattomasti Teamsin kautta hoidettavaksi.

Nettikokoukset eivät kuitenkaan korvaa kasvotusten tapahtuvaa palaveeraamista. Vihinen ja Ala-Porkkunen korostavat, että netti on tässä tilanteessa kuitenkin tarjonnut varsin hyvän alun.

Vihinen miettii tilannetta, jossa tiedonsiirron verkkojärjestelmät olisivat takkuilleet tai romahtaneet kokonaan. Tällöin tilanne olisi koko lailla katastrofaalinen.

Avoimen rehtiä toimintaa

Suomalaiseen työkulttuuriin kuuluva ahkeruus ja tunnollisuus ovat myös miettimisen arvoinen uhka. Jos työmaalle tullaan puolikuntoisena ja hieman sairaana tekemään viimeisiä silauksia, saatetaan vaarantaa koko työporukan terveys.

”Jos yksi vaikkapa sisämaalausporukasta tulee puolikuntoisena tai sairaana töihin, niin kohtahan koko porukka on sairaana tai karanteenissa. Siinä menevät aikataulut uusiksi ja yritysten talous kärsii”, Vihinen painottaa.

Ala-Porkkusen mestaroimalla työmaalla on vielä erikseen ohjeistettu työntekijöitä pysymään kotona, mikäli flunssan oireita on havaittavissa. Tilanne ei ole ainakaan vielä vaikuttanut työmaan aikatauluihin eikä ole aiheuttanut suurta huolta työntekijöissä.

Luonnollisesti rakennusmiehiä kiinnostaa töiden riittävyys ja perheiden pysyminen leivän syrjässä. Yleisesti ottaen koronaan on suhtauduttu asiaankuuluvalla vakavuudella ja suomalaisella tyyneydellä.

 Teksti ja kuvat Visa Vilkuna