Rakennustaito
18.5.2018 | Päivitetty 21.5.2018
Turvallisuushavainnot ovat tehokas keino ehkäistä rakentamisen työtapaturmia. Nyt niitä tehdään alalla kuitenkin yleisesti ottaen liian vähän. Rakennusteollisuus RT haluaa vauhdittaa asiaa.
”Turvallisuuteen kuuluu myös se, että luodaan työympäristöön välittämisen kulttuuria. Siinä edistetään paitsi omaa, myös työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden turvallisuutta. Jokaisen meistä tulisi olla aktiivinen toimija havainnoimaan turvallisuuspuutteita, ottamaan vastuun niiden raportoinnista ja keskustelemaan työturvallisuudesta”, muistuttaa RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtaja, Skanska Oy:n turvallisuuspäällikkö Antti Leino.
Rakennusteollisuus RT selvittää jäsenyritystensä tapaturmakehitystä säännöllisin tapaturmakyselyin ja seuraa myös turvallisuushavaintoja. RT:n kuukausittaisen kyselyn perusteella vastanneissa jäsenyrityksissä tehdään noin 700 havaintoilmoitusta miljoonaa työtuntia kohden. Kolme neljännestä vastaajista ilmoittaa, että turvallisuushavaintoja ei tehdä yhtään kappaletta. Parantamisen varaa on vielä paljon, kun eniten ilmoituksia tekevissä yrityksissä suhdeluku on reilusti yli 3 000.
Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritysten ja niiden kumppaniyritysten johdon halutaan sitoutuvan siihen, että turvallisuushavaintomenettely otetaan työpaikoilla aktiiviseen käyttöön. Sitä vartenRakennusteollisuus RT alkaa tänään päättyvällä turvallisuusviikolla keräämään nettisivuillaan jäsentensä sitoutumisia turvallisuushavaintojen tekoon. Jotta turvallisuushavaintojen tekeminen tapahtuisi helposti, tarjoaa RT jäsenyritystensä ja näiden aliurakoitsijoiden käyttöön maksutonta mobiilisovellusta. Työpaikalla kierrettäessä havainnot on sen avulla helppo tehdä hallitusti esimerkiksi puhelimella.
”Asennoituminen ratkaisee käyttäytymistä. Liian usein törmää siihen, ettei ymmärretä turvallisuuden olevan osa toiminnan laatua. Ei-toivotut tilanteet, kuten onnettomuudet ja tapaturmat, heikentävät suoraan työmaan tuottavuutta. Pahimmillaan tuottavuus putoaa nollaan vakavan tapaturman johdosta. Järjestykseen ja siisteyteen panostamalla parannetaan paitsi turvallisuutta ja tuottavuutta, myös työviihtyvyyttä. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle”, Antti Leino pohtii.
Rakennusteollisuus RT:n kaikkien jäsenliikkeiden tavoitteena on saada kitkettyä työtapaturmat minimiin työmailla ja tehtaissa vuoteen 2020 mennessä. Rakentamisen turvallisuus ei parane muuten kuin kaikkien yhteistyöllä. Siitä tänään päättyvä, koko alan yhteinen turvallisuusviikkokin haluaa kertoa. Rakennusalan Viisaat kypärät yhteen -työturvallisuusviikon järjestää Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset sekä yhteistyökumppanit.
Jyväskylän yhdistys järjesti Jukka Lintusen johdolla Jyväskylän AMK:ssa opiskelijainfon tammikuun alussa. Paikalle oli saapunut puhumaan kaupungin kiekkoylpeyden kapteeni Tuomas Pihlman. JyPin kippari puhui vallan mainiosti muun muassa ammatissa menestymisestä noin kolmellekymmenelle...
Neljälletoista suurimmalle kaupunkiseudulle tarvitaan yli 760 000 uutta asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Se on lähes saman verran kuin koko maahan on rakennettu 25 viime vuoden aikana. Muualla Suomessa uusien asuntojen rakentamistarve jää vähäiseksi heikon väestökehityksen vuoksi. Tämä...
Viestintä on maailman vaikein tiede. Ai mistä minä sen tiedän? No, jos se olisi kamalan helppoa, tuskin maailmassa olisi eriarvoisuutta tai sotia. Puhumalla asiat pitäisi kyetä selvittämään, vai kuinka? Nyt kun rakentaminen taas vetää täydellä höyryllä Suomen taloutta eteenpäin,...
Ympäristöministeriön KIRA-digi on vienyt reilun kahden vuoden aikana kiinteistö-...
Kolme 25 000 rakennusalan ammattilaista edustavaa järjestöä julkaisi tänään yhte...
Liikenne- ja viestintäministeriö on perustamassa hankeyhtiöitä rahoittamaan suur...
Vastaa