Rakennustaito
14.12.2023
Rakennusmestaripäivän avasi Linnan Kehitys Oy:n sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen. Rakentaminen on Hämeenlinnan kolmanneksi suurin toimiala, ja yrityksiä on muutamista suurista lukuisiin pieniin.
Räsänen esitteli Hämeenlinnan ja Janakkalan Industrial Park More -yritysaluetta.
”Alueella on hyödynnetty kiviä, puita ja muita viherrakentamisen keinoja. Se on oma pieni kaupunkinsa, josta löytyy kaikki tarvittava”, Räsänen kuvaili.
Kanta-Hämeen uutta keskussairaalaa esitteli rakennuttamispäällikkö Liisa Haakana Ahveniston sairaala -allianssista. Sairaalalle on haluttu toimivat, tarkoituksenmukaiset ja terveelliset tilat.
”Hissit ovat ääniohjattavat. Lääkäreille on chat-tilat, joissa voi chatata potilaiden kanssa. Henkilökunnan huoneita on pienennetty, ja potilashuoneista monet ovat yhdelle hengelle, koska ihmiset haluavat yksityisyyttä”, Haakana kertoi.
Sairaalassa käytetään myös siivousrobotteja ja automatisoituja kuljetuksia, jotta henkilöstö voi keskittyä potilaiden hoitamiseen.
Rakennusalan kriisivalmiudesta kertoi Huoltovarmuuskeskuksen Rakennuspoolin puheenjohtaja Jouni Forsman. Rakennuspooli on rakennusteollisuuden ja viranomaisten yhteistyöelin poikkeusolojen rakennustoimintaa koskevissa asioissa.
”Rakentaminen on tärkeä osa huoltovarmuutta. Laissa varautumisvelvoitetta ei ole, vaan varautuminen perustuu sopimuksiin alan eri toimijoiden, Huoltovarmuuskeskuksen ja Puolustusvoimien kanssa”, Forsman korosti.
Yhteistyöllä varmistetaan rakennuskapasiteetin nopea saatavuus. Esimerkiksi Puolustusvoimille rakennusala on tärkeä kumppani.
Forsman ottaa esimerkin 1940-luvun sotavuosilta.
”Silloin rakennettiin Suomelle nykyrahassa noin 400 miljoonalla suojaa. Asia tuntuu taas ajankohtaiselta, kun katsoo Ukrainaa.”
Rakennusalalla on Forsmanin mukaan sisäänrakennettua kriisinkestävyyttä.
”Rakentaminen on projektityötä. Siinä on totuttu häiriöihin ja ongelmien ratkaisemiseen.”
Arkisempi esimerkki on Paraisten huonokuntoinen Kirjalansalmen silta, joka on puhuttanut vuosikausia.
”Jos silta hajoaisi äkillisesti, niin sitä varten on varautumissuunnitelmat olemassa”, Forsman sanoi.
Rakennusmestarikoulutuksen monimuotomallia esitteli koulutuspäällikkö Rami Tervo Hämeen ammattikorkeakoulusta. Mallissa työkokemus on osa oppimisprosessia.
”Tärkeintä on osaaminen ja sen todistaminen – ei se, miten se on hankittu”, Tervo korosti.
Monimuoto-opiskelu sopii niille, joilla on jo alan työkokemusta ja työpaikka. Hakijoita koulutukseen on ollut paljon.
RKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth painotti hyvinvoinnin merkitystä rakennusalalla jo opiskeluaikana.
”Osaaminen kantaa vain silloin, kun vointi on hyvä. Opinto-ohjausta tarvitaan lisää, jotta yhä useampi saisi opinnot pakettiin.”
Työvuosille Ehrnrooth suosittelee järjestötoimintaa.
”Se ylläpitää terveyttä ja pidentää ikää!”
Teksti ja kuva Antti Pulkkinen
RIA:n ja RKL:n Yrittäjäseminaarissa käytiin läpi uutta rakentamislakia muun muassa lupaprosessin ja rakennusvalvonnan näkökulmasta. Iltapäivän muita aiheita olivat talouden ja sijoitusympäristön näkymät sekä yrittäjiä koskevat veromuutokset. Johtaja Lassi Järvinen Mandatumista...
RKL saa uuden toimitusjohtajan. Vuodesta 2020 toimitusjohtajana työskennellyt Maria-Elena Ehrnrooth siirtyi kansainvälisten asioiden kehitysjohtajaksi Keskuskauppakamariin. Hänen viimeinen työpäivänsä RKL:ssä oli 29.1.2025. Uutta toimitusjohtajaa haetaan aktiivisesti, kertovat...
PERJANTAI 13.6. Frisbeegolf klo 18.00 (paikalla 17.30)Paikka: KeljonkangasSarjat: M jäsenet, M opiskelijat, N jäsenet ja N opiskelijat. Ei osallistumismaksua. Osallistumisoikeus RKL:n ja RIA:n jäsenillä..Ilmoittautuminen: 10.6. mennessä Antti Kinnunen, antti@akvalvonta.fi LAUANTAI...
RIA:n ja RKL:n Yrittäjäseminaarissa käytiin läpi uutta rakentamislakia muun muas...
RKL saa uuden toimitusjohtajan. Vuodesta 2020 toimitusjohtajana työskennellyt M...
Keskiluokan tarpeisiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, sanoo kaupunkitutkij...