Taitava ammattilainen ei ole vain taitava työn suorittaja vaan myös taitava työn kehittäjä. RKL valmistaa jäsenistöään parempaan rakentamiseen ja tarjoaa kaikille halukkaille tätä kautta kestävämpää työuraa.

Työpäällikön koulutuksen tarkoituksena on kouluttaa rakennustyömaan vastaavista työnjohtajista työpäälliköitä. Tavoitteena on, että työpäällikkö pystyy ohjaamaan rakentamista taloudellisesti ja laadullisesti suunniteltuun lopputulokseen.

Tämä vaatii tuotantotekniikan hallitsemista, tuotannon ja ihmisten johtamistaitoa, logistiikan ja hankintatoimen hallitsemista, työehtosopimusjärjestelmän tuntemista, työurakoitten sopimustekniikan hallitsemista, työmaan taloudellisten tavoitteiden seurannan ja raportoinnin hallintaa, yrityksen resurssien hyödyntämistä ja käytössä olevien resurssien ohjaamista.

Muutokset työssä toivat koulutukseen

Jari Salonen osallistui syyskuussa työpäällikön pätevöityskoulutukseen Pasilassa. Turkulainen rakennusinsinööri halusi tulla koulutukseen, koska yrityksessä oli tehty muutoksia työjärjestelyissä.

”Olen ollut toukokuusta alkaen työpäällikkönä, sitä ennen toimin kymmenen vuotta vastaavana mestarina”, Jari Salonen avaa motiivejaan koulutukseen osallistumiseen.

Lähes kaksikymmentä vuotta Rakennuspalvelu J. Martti & CO Oy:ssä työskennellyt työpäällikkö aloitti uransa teininä lautapoikana. Pikkuhiljaa tehtävät ovat kasvaneet. Uudet tehtävät siirtävät 36 vuotiaan ammattilaisen työmaan tohinasta toimiston varjoon.

”Tämä koulutus sopii itselleni nyt erittäin hyvin. Olen tyytyväinen koulutuksen antiin. Suosittelen koulutusta myös muille, joilla tehtävät muuttuvat monen vuoden jälkeen. Kyllä tästä tietoa siirtyy kentälle”, selvästi iloinen Salonen ynnää koulutuksen hyötyjä omaan työhönsä.

Kouluttaja Mikko Vuorela on monelle työpäällikön pätevöitymiskoulutuksessa olleelle tuttu lakimies. Vuorela opettaa asuntokaupasta ja maakaaresta.

”Opetustapahtumat ovat antoisia, koska näissä koulutuksissa saa hyvin aikaiseksi vuoropuhelua. Oppilaiden motivaatio oppia uusia asioita on kova, he haluavat aidosti keskustella caseista”, Vuorela kiittää opiskelijoiden halua uudesta tiedosta.

Kurssilla on ihmisiä eri taustoista niin isoista kuin pienemmistä organisaatioista. Opetuksen sisällön tavoitteena on saada hyvä ymmärrys opetettavasta aiheesta.

”Pienemmän rakennusliikkeen ihmisen pitää tietää ja osata, kun taas isomman rakennusliikkeen opiskelijan on hyvä ymmärtää, miksi hallinnossa halutaan tietää”, Mikko Vuorela täsmentää.

Rakennustyön valvoja RAV (ent. Paikallisvalvojan) pätevöityskoulutus

RAV-valvojalta edellytetään vähintään rakennusmestarin peruskoulutuksen rakennustyömaan itsenäisiä työnjohto- ja valvontatehtäviä kuusi vuotta, josta neljä vuotta saa olla valvontatehtäviä. Valvontatehtävistä voi korvata kaksi vuotta vastaavan työnjohtajan tehtävillä.

Koulutustilaisuuteen osallistunut ja tentistä hyväksytyn arvosanan saanut henkilö voi hakea FISEn toteamaa rakennustyön valvojan pätevyyttä. Pätevyyden toteamista varten koulutus on voimassa viiden (5) vuoden ajan. Pätevyyden toteamisesta FISE Oy perii käsittely- ja rekisteröintimaksun, jonka suuruus on nähtävissä osoitteessa www.fise.fi. Pätevyys on voimassa seitsemän (7) vuotta.

Syksyn koulutus oli koonnut lähes täyden salin, 60 valvojaa. Rakennustyön valvojan koulutus on yksi RIL-RKL-yhteiskoulutusten suosituimmista koulutuksista. RAV-koulutuksia järjestetään vain kerran vuodessa. Palaute kurssilta oli jälleen kerran varsin positiivista, kouluttajat osaavat asiansa ja saavat ihmiset keskustelemaan valvojan arjesta ja niiden haasteista.

Valmennus vedetään napakasti läpi. Koulutus järjestetään kahdessa kahden päivän jaksossa.

Soili Ketomäki oli tullut Pasilaan Tampereelta. A-Insinööreillä valvojana työskentelevä rakennusinsinööri piti koulutusta hyvänä. Samasta yrityksestä koulutuksessa oli viisi ammattilaista. Ketomäki on ollut valvojana vasta runsaat puolitoista vuotta, sitä ennen hän teki rakennuttajan töitä.

”Minulle iso juttu täällä koulutuksessa on ollut nimenomaan valvojan näkökulma tehtävässään – aikataulut ja tehtävät –, miten saadaan nämä kaksi elintärkeää asiaa rullaamaan arjessa paremmin ja tehokkaammin”, Soili Ketomäki ynnää koulutuksen hyötyjä.

Työmaiden vuorovaikutuskulttuuri on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt parempaan suuntaan. Onko tästä kiittäminen sosiaalista mediaa vai mitä, mutta tärkeää on että työmaillakin puhutaan nykyään enemmän.

”Mielestäni työmailla puhutaan enemmän ja avoimemmin kuin aiemmin. Selvää on, että kaikki haluavat aina hankkeen onnistuvan. Tämä vaatii tavoitteista ja ongelmista avointa keskustelua. Me insinöörit olemme tietysti tekniikkakeskeisempiä kuin mestarit”, Soili naurahtaa.

RKL kouluttaa laajasti jäsenistöään. Rakentamisessa tapahtuu varsinkin nyt erilaisia muutoksia, näihin pitää reagoida erilaisilla ja eri pituisilla koulutuksilla.

RKL on luonteva kumppani kaikille opinhaluisille: kun työtehtävät vaihtuvat, kun laki pätevyyksistä muuttuu tai haluat eteenpäin ja uusiin haasteisiin, seuraa RKL:n koulutuskalenteria. Vuosittain koulutuksissa käy arviolta viisi sataa asiantuntijaa hakemassa päivitystä työhönsä.

Teksti ja kuvat Jari Kostiainen