Rakennustaito
29.9.2022
Asunnonostajan painajaisia ovat ainakin urakoitsijan konkurssi sekä kosteusvaurio, joka on saanut alkunsa jo rakennusvaiheessa. Asuntokauppojen juridiikkaan erikoistunut varatuomari Marianne Palo voisi jatkaa listaa hyvinkin pitkäksi. Listalla on monenlaisia rakennusvirheitä, joiden korjaamisesta osakkaat, rakennuttajat ja urakoitsijat riitelevät jopa vuosia rakennuksen valmistumisen jälkeen.
”Piiloon jääneiden rakennusvirheiden korjaaminen käy yleensä kalliiksi kaikille osapuolille. Eihän urakoitsijalla ole välttämättä edes vastuunkantokykyä, vaikka tämä olisi yhä vastuussa”, Palo sanoo.
Hän kehottaa kaikkia valmisteilla olevan asuintalon ostajia palkkaamaan yhdessä rakennustyön tarkkailijan, joka seuraa rakentamisen aikatauluja, työtapoja ja materiaaleja sekä raportoi ostajille.
Rakennustyön tarkkailija ei suinkaan voi pysäyttää töitä huomatessaan, että arvokas materiaali on korvattu edullisemmalla tai että eriste odottaa suojaamattomana sateessa. Ostajilla on kuitenkin keinonsa, kun he saavat kuulla tilanteesta.
”Ostajat voivat siirtää seuraavan erän maksua, kunnes virheet on korjattu”, Palo sanoo. Tilanteen punnitsemisessa voi auttaa ostajien oma tilintarkastaja, jonka palkkaamista Palo myös suosittelee. Tilintarkastaja voi lisäksi varmistaa yhdessä tarkkailijan kanssa, että yhtiön piikkiin on maksettu vain kyseisen hankkeen laskuja ja että laskutus seuraa sovittua tahtia.
”Jos urakoitsija ajautuu konkurssiin, ostajat joutuvat maksamaan uudelle urakoitsijalle joka tapauksessa tavallista enemmän. Silloin on erityisen tärkeää, että he ovat maksaneet edelliselle vain tehdystä työstä”, sanoo Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n toimitusjohtaja Kimmo Sandberg.
Sandbergilla on kokemusta urakoitsijan konkurssista ja myös siitä, miten rakennustyön tarkkailija pelasti tilanteen.
”Rakennustyön tarkkailija oli dokumentoinut koko rakennustyön kuvin ja sanoin perustuksista alkaen niin tarkkaan, että uusi urakoitsija pääsi sen avulla hyvin alkuun”, Sandberg kertoo.
Samanlainen tietopaketti pitäisi toki löytyä myös valvojalta.
”On työmaita, joilla valvoja käy niin harvoin, että hänellä ei voi olla riittävästi tietoa jokaisesta vaiheesta”, Palo toteaa.
Sandberg on huomannut, että tarkkailijoiden käyttö on lisääntynyt, mutta tarkkoja määriä ei ole tiedossa. Moni rakennus valmistuu kuitenkin yhä ilman tarkkailijaa.
Palo arvelee, että edelleen vain harva ostaja tietää tästä mahdollisuudesta siinä vaiheessa, kun perustajaurakoitsija tai rakennuttaja järjestää virallisen ostajien kokouksen.
”Rakennustyön tarkkailijan palkkaaminen on kyllä kokouksen asialistalla, mutta jos grynderi vihjaa, että se käy kalliiksi, asia saatetaan sivuuttaa, jos joukossa ei ole asiaan perehtynyttä ostajaa. Toivoisin, että lainsäädäntöä muutettaisiin siten, että tarkkailijan palkkaaminen tulisi pakolliseksi”, Palo sanoo.
”Urakoitsijan näkökulmasta voi vaikuttaa siltä, että rakennustyön tarkkailija on töitä kyttäävä kolmas pyörä, mutta loppujen lopuksi on urakoitsijankin etu, että virheet korjataan heti ja rakentamisen laatu paranee”, Sandberg sanoo.
Sandberg on huomannut, että rakennustyön tarkkailijana toiminut henkilö sopii oivallisesti myös korjaustöiden valvojaksi siinä vaiheessa, kun talossa tehdään vuosikorjauksia.
Teksti Marianna Salin kuvat Adobe ja haastatellut
Sammonlahden kaupunginosaan Lappeenrannassa nousee puurakenteinen kaksikerroksinen monitoimitalo. Se on kaupungin suurin rakennustyömaa. Havainnekuva Sammonlahden uudesta monitoimitalosta, johon sijoittuvat päiväkoti, koulu, kirjasto, liikuntahalli ja kaksikerroksinen...
Kumirouhe kiellettiin jalkapallokentillä ympäristösyistä. Usean vuoden siirtymäaika antaa tilaa kokeilla uusia vaihtoehtoja. Uudet koeluontoiset tekonurmiratkaisut perustuvat usein polymeeriin ja polyuretaaniin. Kumirouheella pehmennettyjä kenttäpintoja ei enää rakenneta. Uusi...
Vaalaan valmistuu ensi vuonna uusi vankila. Oulussa rakennetaan parhaillaan vankilaa ja pääpoliisiasemaa yhteiselle 13 hehtaarin tontille. Pohjois-Pohjanmaalla Vaalassa vietettiin harjannostajaisia elokuussa: uusi vankilarakennus keskustaajaman laidalla korvaa samassa kunnassa sijaitsevan...
Sammonlahden kaupunginosaan Lappeenrannassa nousee puurakenteinen kaksikerroksin...
Kumirouhe kiellettiin jalkapallokentillä ympäristösyistä. Usean vuoden siirtymäa...
Suomen vajaasta 6 000 ratakilometristä on yhä sähköistämättä lähes puolet. Tämän...