RKL järjestää valmennuskursseja kautta Suomen kuudella eri paikkakunnalla rakennusalan työnjohdon ja rakennustekniikan koulutusohjelmien valintakokeisiin.

Kursseja on järjestetty siitä asti, kun rkm-koulutus palasi ammattikorkeakouluihin vuonna 2007. Kurssien tavoitteena on parantaa nuoren tai kokeneemman opiskelijaksi tahtovan sisäänpääsymahdollisuutta ammattikorkeakouluun.

Valmennus käsittää yhteensä 30 matematiikan ja fysiikan lähiopetustuntia, itseopiskelua sekä muuta kirjallista materiaalia. Valmennuksen aikataulussa on huomioitu myös työssä käyvät, sillä opetus alkaa iltaisin vasta viideltä.

Helsingissä valmennuskoulutusta on järjestetty alusta alkaen. Valmennuskoulutuksesta on vastannut koko tuon ajan Metropolian matematiikan ja fysiikan opettaja Anne Syrjö.

”Valmennus on saanut koko ajan todella paljon positiivista palautetta. Itse koen roolini siten, että minä olen vain auttamassa opiskelijaa. Suurimman työn tekevät oppilaat itse”, Syrjö muistuttaa.

Helsinkiläinen 19-vuotias Iida Savela odottaa kurssilta tarkkoja tippejä itse kokeeseen.

”Matematiikka ja fysiikka ovat niin laajoja aineita, että toivon saavani valmennukselta nimenomaan tarkennusta lukemiseen”, Savela kertoo. Iidalla rakennusmestarin ammatti kulkee verenperintönä. Viime keväänä ylioppilaaksi valmistunut nuori nainen on aina ollut kesät rakennuksilla, minkä lisäksi isä on rakennusmestari.

Tämän vuoden pääsykokeet muuttuvat aiemmista vuosista. Tämän kevään pääsykokeissa ei saa käyttää lainkaan apuna laskinta.

”Vähän jännityksellä odotan, minkälaiset tenttikysymykset ovat tulossa”, valmentaja Anne Syrjö pohtii.

Kurssilla oppilaat harjoittelevat ja kertaavat juuri niitä asioita, joita valintakokeessa tarvitaan. Hilkkua vaille kolmekymppinen Niko Heikkinen odottaa paljon tulevasta niin rkm-koulutuksesta kuin itse rakennusmestarin ammatista tulevaisuudessa.

”Olen tehnyt niin kauan asiakaspalvelutehtäviä, että haluan vaihtaa alaa, johonkin selvästi konkreettisempaan ammattiin. Kaveri on rakennusmestari, ja hän on kehunut ammattia todella paljon”, Heikkinen kertoo motiiveistaan valmennuskoulutukseen ja alanvaihtosuunnitelmiin.

Kevään aikana järjestetyt kurssit (Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio, Oulu ja Seinäjoki) ovat olleet haluttuja valmennuksia. Ainakaan rahan ei pitäisi olla este kurssille menemisestä – valmennuskurssin hinta on 180 €/henkilö ja sisältää alv:n.

Metropolian matematiikan ja fysiikan opettaja Anne Syrjö on aidosti innostunut valmennuskurssin vetämisestä. Opettajan mukaan oppilaat ovat erittäin motivoituneita hakeutumaan rakennusmestarin ammattiin.

Teksti ja kuvat Jari Kostiainen